אוטיזם בגלל חיסון? שקר מוחלט!

החיסונים גורמים לאוטיזם – טענה שגויה זו צמחה מתוך מאמר שפורסם בכתב העת הרפואי "Lancet" בשנת 1998 על ידי הרופא הבריטי אנדרו וייקפילד, שבו טען כי קיים קשר בין חיסון משולש נגד חצבת, חזרת ואדמת לבין התפתחות אוטיזם בקרב 12 ילדים.

נכון לשנת 2025 הוכח מעבר לכל ספק כי אין בסיס מדעי לטענה השקרית שחיסונים גורמים לאוטיזם.

המאמר של וייקפילד היה שגוי מהיסוד, ואף שקרי. כתב העת "Lancet" פרסם הודעה על משיכת המאמר, בה נכתב: "הטענות במאמר המקורי כי הילדים נבדקו שוב ושוב וכי ועדת האתיקה המקומית אישרה את הבדיקות התבררו כשקריות".

במחקר נמצאו בעיות מתודולוגיות קשות, ניגודי עניינים ואף זיוף תוצאות.

לדוגמה, התברר כי וייקפילד עצמו ובית החולים קיבלו כספים מעורכי דין שחיפשו דרך להוכיח שחיסונים אינם בטוחים, כדי לתבוע את קרן הפיצויים ולזכות בפיצויי עתק. בנוסף, וייקפילד הגיש בקשה לרישום פטנט על חיסון מפוצל עוד לפני פרסום המאמר.

שנים לאחר מכן התברר שהיו במחקר בעיות מתודיות קשות, ניגודי עניינים ואף זיוף תוצאות.

לא כל מאמר הוא אמת צרופה, יש לפעמים אי דיוקים ושגיאות והם נחשפים מן הסתם כאשר חוקרים אחרים מנסים לשחזר את הניסויים.

בשנת 2010 נשלל רשיונו של וייקפילד לעסוק ברפואה, והמחקר המקורי נפסל–12 שנים לאחר שפורסם.

עשרה משותפיו של וייקפילד למאמר משכו את ידיהם מהפרסום כבר ב-2007.

המאמר של וייקפילד הצית בהלה בציבור שהחיסון עלול לגרום לאוטיזם, והתוצאה היתה ירידה בשיעור ההתחסנות. בעקבות זאת חלה עלייה בהתפרצויות של חצבת, מחלה מסוכנת שעלולה לגרום לסיבוכים מוחיים ואף למוות.

המחקר המזויף הוביל למסקנה שגויה, וגרם לקבלת החלטות לא נכונה שהובילה לתחלואה ותמותה של אלפי ילדים מחצבת – מחלה בת מניעה.

אחת הסיבות שמרתיעות עד היום אנשים מלהתחסן נגד חצבת או לחסן את ילדיהם הוא החשש הלא מבוסס מאוטיזם, שהתחיל – או התחזק – במאמרו המפוברק של וייקפילד, אם כי באופן אירוני המחלה עצמה היא שגורמת לפגיעות מוחיות, ולא החיסון המונע אותה.

במחקר שהתפרסם ב-2016 נמצא כי אחוז הלא מחוסנים שחלו בחצבת גדול בהרבה מחלקם היחסי באוכלוסייה, וכי כ-70% מהם לא התחסנו מסיבות שאינן רפואיות.

החיסון המשולש הוא נגד חצבת, אדמת, חזרת ולפני מספר שנים הוספה גם האבעבועות רוח לתרכיב. חצבת היא המחלה המדבקת ביותר המוכרת לאדם, ושיעור התמותה ממנה הוא כאחד מכל 500 חולים. בנוסף, אחד מכל אלף חולים סובל מסיבוכים מוחיים.

למרות שהמחלה הודברה בארצות הברית ב-2004, היא בהחלט יכולה לחזור. דוגמה לכך היא ההתפרצות בדיסנילנד ב-2014, שהחלה בנשא חצבת והדביקה לפחות 110 אנשים.

המאמר של וייקפילד מן הסתם אינו הסיבה היחידה שאנשים בוחרים לא להתחסן, אבל בלי ספק הוא נתן רוח גבית חזקה לתנועות ההתנגדות לחיסונים, ותרם לא מעט להפחדה חסרת בסיס שהובילה בתורה לירידה בכיסוי החיסוני ולעלייה בתחלואה.

הטענה לפיה חיסונים גורמים לאוטיזם היא טענה שגויה, שאין לה כל בסיס מדעי, והתבססה על מחקר מזויף שגרם לנזק רב לבריאות הציבור.

חיסונים ואוטיזם: אין קשר!

בשנים האחרונות, העלייה הדרמטית במספר אבחוני האוטיזם עוררה דאגה ושאלות רבות בקרב הציבור והקהילה המדעית כאחד.

אחת התיאוריות השגויות והמסוכנות ביותר שצצה, שוב, בהקשר זה היא הקישור המוטעה בין חיסונים לאוטיזם. חשוב להדגיש כי מחקרים מדעיים רבים ומקיפים הפריכו לחלוטין קשר זה, והראו שחיסונים אינם גורמים לאוטיזם.

העלייה באבחוני אוטיזם: מספרים ומגמות

לפי נתוני המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), כיום מאובחן כ-1 מתוך 36 ילדים עם אוטיזם בארצות הברית, עלייה משמעותית מהנתון של 1 מתוך 150 בשנת 2000.

עלייה זו מעוררת שאלות רבות בקרב חוקרים והציבור הרחב, כאשר כולם מנסים להבין את הגורמים לעלייה החדה בשיעורי המאובחנים, עלייה שניכרת גם לפי הנתונים הנמדדים בישראל.

הסיבות המורכבות מאחורי העלייה

מומחים מייחסים את העלייה באבחונים למספר גורמים:

1. מודעות מוגברת: הציבור והמערכת הרפואית רגישים ומודעים הרבה יותר לסימנים מוקדמים לאוטיזם, מה שמוביל לאבחונים רבים יותר.

2. שינויים בקריטריונים האבחוניים: הרחבת ההגדרה של אוטיזם על ידי ה-DSM-5 (המדריך הדיאגנוסטי והסטטיסטי של הפרעות נפשיות) הובילה להכללת מקרים רבים יותר.

3. גורמים גנטיים: מחקרים מצביעים על שילוב מורכב של אלפי גורמים גנטיים המובילים להתפתחות אוטיזם, כאשר לפי הנתונים המצטברים במהלך השנים האחרונות, ניתן ללמוד כי האוטיזם גנטי או נובע מרקע גנטי, בחלק משמעותי מאד של המקרים המאובחנים.

4. גיל ההורים: ישנן עדויות לכך שגיל מבוגר יותר של ההורים, במיוחד האב, עשוי להעלות את הסיכון לאוטיזם. תוכלו לקרוא עוד בנושא זה כאן

5. לידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך: גורמים אלה נקשרו גם הם לסיכון מוגבר לאוטיזם.

חשוב להדגיש כי התיאוריה הקושרת בין חיסונים לאוטיזם הופרכה לחלוטין על ידי מחקרים רבים ומקיפים. מקור התיאוריה השגויה היה במחקר שפורסם ב-1998 על ידי ד"ר אנדרו וייקפילד, אשר טען לקשר בין חיסון ה-MMR (חצבת, חזרת ואדמת) לאוטיזם. מחקר זה התגלה כמוטעה ומזויף, והוביל לשלילת רישיונו הרפואי של וייקפילד.

מחקרים עוקבים, כולל מחקר ענק שכלל את כל אוכלוסיית הילדים בדנמרק, הראו באופן חד-משמעי כי אין כל קשר בין חיסונים לאוטיזם.

למעשה, שורה של מחקרים הוכיחו את ההפך הגמור ומצאו כי ילדים מחוסנים נמצאים בסיכון נמוך יותר לאוטיזם בהשוואה לילדים שאינם מחוסנים.

למרות ההתקדמות בהבנת האוטיזם, עדיין נותרו שאלות רבות ללא מענה. פרופסור יורגן האן, חוקר אוטיזם מוביל, מדגיש את המורכבות של מחקרים בתחום זה: "אלה מחקרים מאוד מסובכים לביצוע, במיוחד אם רוצים ודאות סטטיסטית, ואין תשובות קלות".

שאלות ותשובות על בטיחות חיסוני ילדים

לפניך 16 שאלות ותשובות שמטרתן להעלות את המודעות ולעקור את התפיסה המוטעית בנושא חיסוני ילדים ואוטיזם:

שאלה: האם יש קשר מדעי בין חיסונים לאוטיזם?
תשובה: לא. אין שום קשר מדעי בין חיסונים לאוטיזם. עשרות מחקרים מדעיים שנערכו לאורך השנים הוכיחו זאת באופן חד משמעי.

שאלה: מאיפה הגיעה הטענה השגויה שחיסונים גורמים לאוטיזם?
תשובה: הטענה הזו התחילה ממחקר מזויף ושקרי שפורסם על ידי אנדרו וייקפילד ב-1998. מחקר זה הופרך לחלוטין.

שאלה: מה היה לא בסדר במחקר של וייקפילד?
תשובה: המחקר של וייקפילד התבסס על 12 ילדים בלבד, היה בעל בעיות מתודולוגיות חמורות, ניגודי עניינים שכן מומן על ידי עורכי דין אינטרסנטים ותוצאותיו זוייפו.

שאלה: מה קרה למאמר של וייקפילד?
תשובה: המאמר של וייקפילד נמשך על ידי כתב העת "Lancet" שפרסם אותו, ונקבע כי הטענות בו שקריות. וייקפילד *איבד את רישיונו לעסוק ברפואה.

שאלה: האם מחקרים אחרים תמכו בקשר בין חיסונים לאוטיזם?
תשובה: לא. אף מחקר מדעי אמין אחר לא תמך בקשר בין חיסונים לאוטיזם עד למועד כתיבת שורות אלו [2025]. מחקרים רבים, שנעשו על מדגמים גדולים בהרבה, שללו את הקשר הזה לחלוטין.

שאלה: האם ייתכן שחיסונים גורמים לאוטיזם אצל ילדים מסוימים?
תשובה: לא. אין שום הוכחה מדעית לכך שחיסונים גורמים לאוטיזם אצל אף ילד.

שאלה: מהם הגורמים האמיתיים לאוטיזם?
תשובה: הגורמים לאוטיזם מורכבים ורבים, וכוללים שילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. גורמים סביבתיים אפשריים כוללים זיהומים, חשיפה לכימיקלים רעילים, וזיהומים ויראליים במהלך ההריון, בנוסף ללידה מוקדמת, משקל לידה נמוך וגיל הורים מבוגר.

שאלה: האם יש סיכון לתת לילד חיסון?
תשובה: הסיכון בחיסון נמוך מאוד, והיתרונות של החיסונים עולים עשרות מונים על הסיכונים. החיסונים מגנים על הילדים מפני מחלות קשות ואף קטלניות.

שאלה: האם חלה עלייה במקרי האוטיזם בשנים האחרונות?
תשובה: כן, חלה עלייה באבחוני אוטיזם, אבל זה מיוחס בעיקר למודעות גדולה יותר, שינויים בהגדרות האבחון, והכללה רחבה יותר של הספקטרום האוטיסטי.

שאלה: האם יתכן שילד יאובחן כאוטיסט אחרי חיסון, בגלל החיסון?
תשובה: לא. סמיכות הזמנים בין החיסון לאבחון אינה מעידה על סיבתיות. ייתכן שהתסמינים כבר היו קיימים, אך האבחון ניתן רק לאחר החיסון.

שאלה: האם הפסקת מתן חיסונים תגן על ילד מפני אוטיזם?
תשובה: לא. הפסקת מתן חיסונים לא תגן על ילד מפני אוטיזם, אך תחשוף אותו למחלות קשות שניתן למנוע באמצעות חיסונים.

שאלה: למה חשוב לחסן את הילדים?
תשובה: חיסונים מצילים חיים ומגנים על הילדים מפני מחלות מסוכנות. בנוסף, התחסנות האוכלוסייה חשובה כדי להגן גם על אנשים שאינם יכולים להתחסן מסיבות רפואיות.

שאלה: האם יש השפעה לתנועות נגד חיסונים?
תשובה: כן. תנועות נגד חיסונים גרמו לירידה בשיעורי ההתחסנות ולעלייה בתחלואה במחלות שהיו ניתנות למניעה.

שאלה: מה על ההורים לעשות בנוגע לחיסונים?
תשובה: על ההורים לחסן את ילדיהם בזמן בהתאם ללוח החיסונים המומלץ על ידי משרד הבריאות.

שאלה: מה המסר הכי חשוב בנוגע לחיסונים ואוטיזם?
תשובה: אין שום קשר בין חיסונים לאוטיזם. זהו שקר מוחלט שמבוסס על מחקר מזויף, ואסור לתת לו להפחיד אותנו. החיסונים בטוחים ומגנים על הילדים.

שאלה: אילו חיסוני ילדים נבדקו ונחקרו לאורך השנים?
תשובה: לאורך השנים נחקרו ונבדקו רוב חיסוני הילדים הנפוצים ובעיקר, חיסון ה-MMR הכולל חיסונים כנגד חצבת, חזרת ואדמת. כמו כן נחקרו חיסונים נגד דיפטריה, קורונה, טטנוס, שעלת, פוליו, דלקת קרום המוח, ושפעת, ולא נמצא קשר בינם לבין התפתחות אוטיזם.

האוטיזם כאן: האמינו רק לעובדות!

בעוד שהעלייה באבחוני אוטיזם היא תופעה מורכבת ורב-גורמית, חשוב להדגיש כי חיסונים אינם אחד מגורמים אלה.

אין שום קשר בין חיסונים לאוטיזם. זוהי מסקנה חד-משמעית המבוססת על עשרות מחקרים מדעיים שנערכו לאורך השנים, וסותרת באופן מוחלט את הטענה השקרית והמסוכנת שחיסונים גורמים לאוטיזם.

המחקר המדעי המקיף, האמין והעדכני ביותר מראה בבירור כי אין ולא היה כל קשר בין חיסונים לאוטיזם.

חשוב להמשיך במחקר כדי להבין טוב יותר את הגורמים לאוטיזם ולפתח דרכים טובות יותר לאבחון וטיפול, תוך הקפדה על מתן חיסונים חיוניים לבריאות הציבור.

קריאה נוספת: למה חשוב לעשות לילד מאובחן בדיקה גנטית?

אוטיזם אונליין