נתחיל ונדגיש כי לאורך השנים בוצעו כמה וכמה מחקרים, שניסו לבסס קשר בין מתן פיטוצין ליולדות והתפתחות אוטיזם, ועד לימים אלו לא הוכח באופן חד משמעי כי הקשר בין השניים אכן קיים.
לאור העובדה שהשימוש בפיטוצין נפוץ מאד בחדרי הלידה בישראל [וברבות ממדינות המערב], רבים מההורים לעתיד מבקשים לדעת עד כמה בטוח להשתמש בפיטוצין ומה הם הסיכונים הכרוכים בשימוש בתכשיר.
כהרגלנו, ננסה לעשות לכם קצת סדר בעובדות.
פיטוצין הוא סוג מסוים של התערבות רפואית לצורך זירוז צירים לפני הלידה. הפיטוצין הוא חומר המוחדר אל הווריד בדמות הורמון האוקסיטוצין, המוכר גם בשם הורמון האהבה, וגורם להתכווצויות של הרחם, כדי להביא למצב של התחלת לידה או לצורך חיזוק צירי לידה שהחלו ואינם מתפתחים אל עבר שלב הלידה.
הפיטוצין ניתן בחדר הלידה ולא לפני הכניסה אליו, בהתאם להחלטת הרופא, ולאחר החדרתו אל הווריד מתחילים להופיע צירי לידה במהירות אולם אין עליה הדרגתית בעוצמה שלהם כשם שיש בצירי לידה טבעיים.
הצירים שנוצרים בעקבות הפיטוצין הם חזקים ומגיעים בתכיפות גבוהה ומפאת הכאבים העזים, לרוב יהיה צורך במתן משככי כאבים.
מכיוון שהפיטוצין יוצר התכווצויות רחמיות פתאומיות וחזקות גם העובר ירגיש לחץ גדול ופתאומי. בעקבות קבלת הפיטוצין יש צורך בניטור קבוע אשר מחייב את היולדת להיות שכובה על הגב לאורך כל הלידה, שזוהי תנוחה לא מומלצת ולא טבעית ללידה שכן האישה נמצאת בתנוחה פאסיבית, דבר שלא מסייע בקידום תהליך הלידה.
יש סיבה או שאין ברירה?
לא פעם קורה שנשים מגיעות לחדר הלידה ומקבלות תרופות לזירוז לידה, כאשר אחת הנפוצות היא הפיטוצין. סביר להניח שאף אחת מהיולדות לא היתה "מתנדבת" לקבל פיטוצין, שכן הצירים שמופיעים בעקבותיו אינם טבעיים וכואבים במיוחד, אך לא תמיד יש ברירה.
צוות חדר הלידה, ברשות רופא/ה ומיילד/ת, מקבל את ההחלטה האם ומתי לתת ליולדת פיטוצין, ויכולות להיות כמה סיבות שיובילו את הצוות הרפואי לקבלת החלטה כאמור.
סיבה אחת היא העובדה שהאישה ההרה עברה כבר את שבוע 41 להריון ועדיין לא קיבלה צירים טבעיים. במצב כזה הסכנה היא שהשלייה תזדקן ותפסיק לתפקד כראוי ואז העובר יהיה בסכנה. מצב זה עשוי להוביל להחלטה על מתן פיצוטין.
סיבה אפשרית שניה שעשוייה להוביל להחלטה לתת ליולדת פיטוצין הנה במקרה של מיעוט במי שפיר, כאשר רוצים להימנע מניתוח קיסרי וישנם לא מעט מקרים כאלה.
סיבות נוספות יכולות להיות מצבים שבהם ההריון מתקדם אך העובר קטן מאוד יחסית לגילו, האישה חלתה ברעלת הריון או שהיא סובלת ממחלה כרונית שמסכנת את בריאות העובר, הלידה מתעכבת לאחר ירידת מים וצירי הלידה חלשים מדי.
ניתן לסכם בכך שברוב המקרים, ההחלטה על מתן פיטוצין נובעת מהסיבה שאנשי הצוות הרפואי בחדר הלידה רוצים להינמע ממצב של מצוקה עוברית, שעלול לסכן את העובר ואת היולדת.
יש קשר בין פיטוצין לאוטיזם?
כפי שפתחנו והסברנו, לאורך השנים נערכו כמה וכמה מחקרים רפואיים מקיפים, שבדקו האם מתן פיטוצין לצורך זירוז לידה מעלה את הסיכון לאוטיזם.
על מנת להבין טוב יותר את הקשר האפשרי בין פיטוצין לאוטיזם, תחילה חשוב להבין את תפקידו של הורמון האוקסיטוצין בגוף האדם.
הורמון זה הוא הורמון האהבה והוא יוצא מגוף האם אל התינוק במהלך הלידה ובזמן ההנקה. זהו הורמון המופרש גם בעת קיום יחסי מין בין בני זוג. השיא של הפרשת האוקסיטוצין קורה מיד אחרי הלידה כדי לעודד את הקשר החזק והמיוחד במינו בין האם לרך הנולד.
מספר מחקרים ותיקים, שבדקו ילדים אוטיסטים, הוכיחו כי רמות הורמון האוקסיטוצין שלהם נמוכות בכ-50% מרמת ההורמון הממוצעת אצל ילדים בני אותו גיל שלא אובחנו עם אוטיזם.
בהמשך וכפועל יוצא, עלתה הסברה כי מתן פיטוצין בסמוך למועד הלידה עלול להגדיל את הסיכון לאוטיזם מכיוון שהפיטוצין מנטרל את ההפרשה הטבעית של האוקסיטוצין. לאורך 10 השנים האחרונות נערכו מספר מחקרים שבדקו את הסברה כאמור, ובשורה התחתונה – לא נמצאה כל הוכחה חד משמעית לקשר מחייב בין הפיטוצין לאוטיזם.
העמדה העדכנית של ארגוני הרופאים בישראל, בארה"ב ובעוד כמה מדינות מערביות הנה כי הפיטוצין הנה תרופה בטוחה לשימוש וכי כל קשר בין פיטוצין לאוטיזם הנו קשר נסיבתי ולא מבוסס מחקרית.
קריאה נוספת: האם לידה מוקדמת מעלה סיכון לאוטיזם?