הפרעת האוטיזם היא הפרעה התפתחותית אשר מאובחנת בדרך כלל בילדות. על פי המועצה הלאומית למחקר (2001), ילדים עם אוטיזם חווים קשיים במגעים ובתקשורת חברתית ורגשית במספר תחומים, והם בעלי נטייה להתנהגויות חוזרות. סימן ההיכר של אוטיזם הוא קושי בהבנת הרגש של אחרים.
מאפיינים של אוטיזם וקשיים חברתיים
הקושי החברתי העיקרי של ילדים עם אוטיזם הוא, שהם אינם מצליחים לפתח כישורי תשומת לב. אינם מפעילי קשר עין, אינם מנסים להשפיע על סביבתם ואינם מתקשרים חוויות חברתיות עם אחרים.
רובם המכריע של הילדים האוטיסטים מתקשים אף בהבנה רגשית. מדענים מצאו כי ילדים אלו מגיבים פחות למצוקה המתרחשת סביבתם, אינם מפגינים אמפתיה כלפי אנשים או ילדים פצועים וחולים סביבם ובאופן כללי נראים מנותקים כמעט לחלוטין מהסביבה.
מאפיינים נוספים הם:
- מיעוט ביוזמה חברתית ותקשורת עם בני גילם
- יכולת תקשורת מילולית מועטה
- העדר מחוות וביטויים רגשיים
- מיעוט תשומת לב לגילויי רגש של אחרים
- חוסר יכולת לחוש אמפתיה או לשתף רגש
- העדר תקשורת או תקשורת מוגבלת מאוד
- אובדן מילים שבעבר הילד היה מסוגל לבטא
- אוצר מילים דל
- חזרה על אותה מילה או אותו ביטוי
- קושי במתן מענה לשאלות
- התקשות בקשרים חברתיים עם בני גילם
- משחק עצמאי ומבודד
- התמקדות באופן עצמי בנושא או באובייקט שמעניין אותם
- התקשות ביצירת קשר עם חברים חדשים
- בכי, כעס או צחוק ללא סיבה משמעותית, או בזמן הלא נכון
- הרתעות ממגע
- דיבור שנשמע רובוטי או נואם, בעל טונים גבוהים ודקים.
הגורמים לקשיים החברתיים של אוטיסטים
אוטיזם היא הפרעה לכל החיים, אשר נובעת ממספר רב של גורמים אפשריים, כולל בעיות או תסמונות גנטיות. הגורם לקשיים החברתיים שלהם נובע מזיהומים חמורים אשר משפיעים על המוח, או חשיפה לרעלים או מחלה בזמן ההיריון.
התמודדות עם קשיים חברתיים של אוטיזם?
מומלץ להעניק טיפול עוד בגיל הרך על מנת לשפר את המיומנויות החברתיות וצורכי התקשורת. לאחר מכן ניתן לקבוע תכנית טיפול מתאימה אשר עונה על צרכי הילד והמשפחה במכון מומחים כמו הבית של רונית.
הטיפול עשוי לכלול כל שילוב של גישות קלאסיות לדיבור ולתקשורת, תקשורת תומכת וחלופית לתקשורת המאפיינת אותם, וטיפול התנהגותי. בנוסף, חשוב לבצע מבדקי שמיעה לילד על מנת לשלול מצב של ירידה בשמיעה.
תמיכת בני המשפחה
תפקיד ההורה לילד אוטיסט הוא התפקיד הקשה מכל, היות והם מתמודדים עם מערכת שונה של אתגרים. אך למרות המאבקים הניצבים בפניהם, החדשות הטובות הן כי לכל אתגר, כך טוענים מומחים במרפאת מאיו, קיימים פתרונות אשר נועדו להקל על הלחץ והדאגה של ההורים.
המומחים ממליצים להורים להתייעץ עם הצוות הרפואי המטפל בילד, המורכב בדרך כלל ממורים לחינוך מיוחד, מרפא בעיסוק, קלינאית תקשורת, מטפל התנהגותי ואנשי מקצוע אחרים אשר עשויים לספק שירותים ישירים שנועדו לסייע להורים ליצור תכנית שלמה העולה בקנה אחד עם הקניית כישורי התמודדות עם ההתנהגויות המאתגרות של הילד בבית, בבית הספר ובמצבים חברתיים. התכנית עונה על ארבעה יסודות חיוניים הקשורים לקשיים חברתיים של אוטיזם: בהירות, עקביות, פשטות והמשכיות.
אולי יעניין אותך גם: