אחת השאלות שעולות וצריכות לעניין הורים לילדים שאובחנו עם אוטיזם הנה, האם השימוש בתרופות במהלך ההריון עשוי היה להשפיע על התפתחות האוטיזם בילדים.
במהלך 6 השנים האחרונות, מספר מחקרים שונים שנערכו ברחבי העולם, הצביעו קשר ברור בין נטילת תרופות ממשפחת הפרצטמול, כגון אקמול, דקסמול, אברולט, רוקסט, אברול, פראמול, נובימול, רוקמול, פנדול ומכבימול, במהלך ההריון לבין התפתחות אוטיזם אצל ילדים.
המחקרים אליהם אנו מתייחסים מצאו כי עוברים שנחשפו לאקמול [או אחד מאחיו ואחיותיו] במהלך ההריון נמצאים בסיכון מוגבר קל לפיתוח אוטיזם. במחקר שפורסם ב-JAMA Psychiatry הוכיחו החוקרים כי הסיכון המוגבר לאוטיזם היה עד כדי-20% בקרב ילדים שנחשפו לפרצטמול לעומת אלו שלא נחשפו למשככי הכאבים במהלך ההריון.
כשהאם נוטלת משככי כאבים בהריון
מן המחקרים עולה תמונה דומה, ולפיה קיים קשר ברור בין נטילת תרופות לשיכוך כאבים והורדת חום ממשפחת התרופות הנ"ל במהלך ההריון לבין התפתחות אוטיזם בעובר.
המחקרים מצאו כי ככל שהשימוש של האם ההריונית במשככי כאבים תדיר יותר, ובמינון גבוה יותר, כך עולה הסיכון להתפחות אוטיזם בעובר.
אחריות להזהיר ולהסביר
הנגישות של התרופות, שאינן מחייבות מרשם רפואי וניתנות לרכישה בתחנות דלק, פיצוציות, בסופר מרקט וברשתות הפארם, מחייבת אחריות מורחבת על מתן הסברים ואזהרות להורים, מפני שימוש מופרז בכלל ובמהלך ההריון בפרט.
האחריות המורחבת חלה בראש ובראשונה על חברות התרופות המשווקת את משככי הכאבים / תרופות להורדת חום ומפרסמות אותן באגרסיביות המצופה מתאגידי ענק. במקביל, האחריות על מתן הסבר על הסכנות הכרוכות בשימוש בתרופות כמו: דקסמול, רוקסט, מכבימול, נובימול, אברול, פנדול, פראמול, אקמול, אברולט ורוקמול חלה גם על רופא הנשים המלווה את ההורים במסגרת מעקב ההריון.
חברות התרופות: על חברות התרופות להבטיח שהמידע על הסיכונים יהיה זמין וברור לצרכנים. על התוויות לכלול אזהרות מפורשות על השימוש בתרופות במהלך ההריון, חייב להיות פרסום הסברתי המזהיר מפני שימוש במשככי כאבים ותרופות להורדת חום במהלך ההריון והפרסומות מטעם חברות התרופות חייבות להיות מלוות באזהרה ברורה לציבור הנשים בהריון.
רופא הנשים: הרופא המלווה את מעקב ההריון, בקופת החולים או במסגרת פרטית, חייב לספק מידע מלא ומפורט להורים על הסיכונים הפוטנציאליים שבשימוש בתרופות להורדת חום ושיכוך כאבים בהריון, ולהציע חלופות בטוחות יותר במידת הצורך. הרופא חייב להסביר על כך להורים בכל הריון, ללא יוצא מן הכלל.
המלצות להורים בהריון
זיכרו כי תקופת ההריון הנה תקופה רגישה וחשובה, הן לאם ההריונית ולאב לעתיד ובמיוחד לעובר שגדל ברחם. לכן, חשוב להתייעץ עם רופא הנשים או רופא המשפחה בקופת החולים בכל מקרה, לפני נטילת כל תרופה במהלך ההריון, במיוחד תרופות כמו אקמול, דקסמול, רוקסט ובנות משפחתן המורחבת.
חשוב לשים לב ולזכור כי יש להשתמש בתרופות להורדת חום / שיכוך כאבים במינון המינימלי הנדרש ולתקופה הקצרה ביותר האפשרית, תמיד ובמיוחד בתקופת ההריון.
5 מחקרים – תוצאות דומות
לפניך הסבר קצר אודות 5 מחקרים שתוצאותיהם התפרסמו במהלך השנים האחרונות, ומצאו קשר ישיר בין נטילת משככי כאבים ממשפחת הפרצטמול במהלך ההריון לבין עליה משמעותית בסיכון להתפתחות אוטיזם בעובר.
מחקר שפורסם ב-American Journal of Epidemiology (2018)
מחקר מקיף וגדול שבדק 132,738 זוגות של אמהות וילדים בארצות הברית. המחקר מצא והדגים עלייה של 20% בסיכון לאוטיזם ו-30% ל-ADHD בילדים שנחשפו לתרופות ממשפחת האקמול במהלך ההריון.
מחקר שפורסם ב-JAMA Psychiatry (2019)
מחקר שהשתמש בדגימות דם מחבל הטבור מצא כי תינוקות שנחשפו לפרצטמול היו בעלי סיכון גבוה פי 3.62 לאוטיזם ופי 2.86 ל-ADHD בהשוואה לתינוקות שלא נחשפו למשככי הכאבים הנ"ל במהלך ההריון.
מחקר שפורסם ב-European Journal of Epidemiology (2016)
מחקר מקיף ומסקרן, במסגרתו נבדקו כ-96,000 ילדים, אשר הוכיח ומצא קשר בין חשיפה לפרצטמול בהריון לבין סיכון מוגבר של 37% לאוטיזם ו-29% ל-ADHD.
מחקר שפורסם ב-Environmental Health Perspectives (2016)
מחקר זה בדק מעל 64,000 זוגות אמהות וילדים מצא עלייה בסיכון לאוטיזם בילדים שנחשפו לפרצטמול, עם סיכון מוגבר של 19%.
מחקר שפורסם ב-International Journal of Epidemiology (2018)
כאשר במסגרתו נבדקו מעל 70,000 אמהות, בשנים שלאחר הלידה, ובו נמצא קשר בין שימוש בתרופות להורדת חום ושיכוך כאבים במהלך ההריון לבין עלייה משמעותית בסיכון להתפתחות אוטיזם ו-ADHD בילדים.
ניתן לקרוא על תוצאותיו של מחקר דומה שהתפרסמו במהלך שנת 2009
חשוב לזכור ולדעת
במהלך 8 השנים האחרונות התפרסמו עשרות מחקרים שונים מסביב לעולם, וגם כאן בישראל, כאשר במסגרתם הוכח כי קיים קשר ברור בין נטילת תרופות ממשפחת הפרצטמול, שמוכרות בישראל בשמות כמו: פראמול, רוקסט, אברולט, מכבימול, נובימול, אברול, דקסמול, פנדול, רוקמול, ואקמול – לבין עליה בסיכון להתפתחות אוטיזם בעובר.
ככל שהאם ההריונית נוטלת יותר משככי כאבים, במינון גבוה יותר ולאורך תקופה יותר, כך הסיכון לעובר עולה בהתאמה.
חברות התרופות המשווקת את משככי הכאבים הנ"ל בישראל מחוייבות לפי חוק להזהיר את הציבור, ובעיקר את ציבור ההורים לעתיד, לגבי הסכנות המוכרות שבשימוש במשפחת התרופות הבעייתית. רופאי הנשים המלווים אותנו במהלך ההריון, אחראים כלפי ההורים במקביל, ועליהם חלה החובה להסביר להורים על הסכנות שבשימוש בתרופות להורדת חום ושיכוך כאבים בהריון.
כולנו תקווה כי השימוש במשככי כאבים בקרב האוכלוסיה הכללית יצטמצם בכלל והמודעות לסכנות הטמונות בשימוש בתרופות אלה רק תעלה – במיוחד בקרב אמהות ואבות בתקופת ההריון.
קריאה נוספת: האם ניתן לאבחן אוטיזם בהריון?