האם יצא לכם פעם לראות את הילד שלכם מתפתל וצועק מתוך שינה, מלא בפחד וחרדה? אולי אתם לא יודעים, אך יתכן שהוא חווה ביעותי לילה.
מדובר בתופעה שמתרחשת פעמים רבות במהלך השינה, במיוחד אצל ילדים אוטיסטים.
מחקרים מראים כי 44-83% מהילדים האוטיסטים סובלים מהפרעות שינה משמעותיות, לעומת 20-40% באוכלוסייה הרגילה.
הביעותים הליליים הם אחת מהפרעות השינה הנפוצות בקרב פעוטות וילדים אוטיסטים, יחד עם התנגדות לשינה 25.6%, חרדת שינה 22.7%, עיכוב בהירדמות 17.9% וישנוניות יתר ביום 14.7%.
ביעותי הלילה אינם סיוטים רגילים, אלא התקפים של פחד עז ולחץ קיצוני, שבדרך כלל קורים בשלב מוקדם של השינה, לפני שלב שנת ה-REM, שהוא השלב בו אנו חולמים.
תופעה זו יכולה להיות מלחיצה גם עבור הילד וגם עבור ההורים, שכן במקרים רבים הילד אינו במודעות ולא זוכר את המתרחש, אבל חווה תסמינים פיזיים בולטים ומלחיצים כמו דופק מהיר, הזעה וצרחות.
בפעם הראשונה שנחשפים לביעותים של הילד, זאת חוויה מאד מלחיצה ומפחידה. תזכרו לנשום עמוק.
מהם ביעותי לילה ומהם סיוטים?
בהגדרתם הפשוטה ביותר, ביעותי לילה הם התפרצות של פחד עז שמתרחשת במהלך שנת NON-REM (השלב העמוק של השינה).
הם נפוצים במיוחד אצל ילדים בגילאים 3-8, ויכולים להימשך גם עד גיל ההתבגרות.
במהלך הביעותים הילד עשוי לצרוח, להיתפתל או להתקשות לנשום, אך האירוע אינו נצרב בתודעה והילד בדרך כלל לא זוכר את המקרה בבוקר, כשהוא מתעורר משנת הלילה.
להבדיל, סיוטים מתרחשים במהלך שנת REM (שנת החלום), ותיאורים שלהם כוללים זיכרונות ברורים של חלומות מפחידים. לעומת זאת, במהלך ביעותי לילה הילד לא מודע למתרחש ומתקשה להירגע עד שההתקף עובר.
הסימנים הנפוצים של ביעותי לילה עשויים לכלול:
- צרחות והתפתלות פתאומיות
- נשימה מהירה או היפרוונטילציה
- עיניים פקוחות אך לא ער לחלוטין
- קושי בזיהוי אנשים מוכרים
חשוב לזכור כי עוצמת הביעותים עלולה להשתנות ובכל פעם זהם מגיעים, הסימנים עלולים שלא להיות זהים.
הקשר בין אוטיזם לביעותי לילה
הבעיה נעשית מורכבת עוד יותר שכן ילדים אוטיסטים נוטים לחוות הפרעות שינה בצורה תדירה יותר, וביעותי לילה הופכים לבעיה שיכולה להשפיע גם על איכות השינה שלהם.
המנגנונים שמובילים להפרעות שינה כוללים רגישות חושית, עומס קוגניטיבי, חרדה, סטרס, ודפוסי שינה משובשים. כל אלו יכולים להחמיר את ביעותי הלילה ולהפוך אותם לתדירים ועזים יותר עבור האוטיסטים.
למשל, ילדים אוטיסטים עשויים להיות רגישים יותר לאור, רעש או מגע, מה שעלול להחמיר את ביעותי הלילה ולהוביל לקשיים בשינה בכלל.
ביעותי לילה אצל ילדים אוטיסטים נוטים להופיע בצורה אינטנסיבית יותר, והם עשויים להיתקף פחדים עזים ביותר שגורמים להם להתפרץ מתוך השינה.
הרבה פעמים הילד לא יוכל לזהות את הוריו או מטפליו, מה שמקשה עוד יותר על הניסיון לנחם ולהרגיע אותו בזמן האירוע המלחיץ.
ההשפעות של ביעותי לילה על ילדים אוטיסטים
קשיים בסינון גירויים סביבתיים במהלך השינה יכולים להוביל להיפר-עוררות ולביעותי לילה. במקביל, שינה לקויה פוגעת ביכולת המוח לעבד מידע חושי ביום שלמחרת, מה שיוצר מעגל שלילי שקשה לפרוץ.
לביעותי הלילה יש השפעות רבות על הילד, כאשר הביעותים לא רק מפריעים לרצף השינה עצמה, אלא גם יכולים להוביל לעייפות מצטברת, קשיים בריכוז, מצוקה רגשית שהולכת ומעמיקה, תסכול, כעסים והתקפי זעם.
בנוסף, כשהילד חווה ביעותי לילה, זה עלול להשפיע גם על יחסיו החברתיים ועל אינטראקציות עם ילדים אחרים ובני המשפחה, מכיוון שהילד עשוי להיות עייף מאד ומבודד עוד יותר בשל בעיות השינה.
מספק מחקרים הוכיחו כי הילדים האוטיסטים שסובלים מביעותים עלולים להתקשות עוד יותר גם להירדם בלילה, תופעה שמובילה במהרה למחסור, שהולך וגדל, בשעות שינה.
מחסור זה גורם לעייפות ולתחושת ניכור, שיכולה להקשות עליהם במהלך היום.
המחסור בשעות השינה עלול לבוא לידי ביטוי גם בהחמרה של קשיים רגשיים ובעיות התנהגות, שיקשו מאד על הילד האוטיסט לפתח ולהתנהל באינטראקציות חברתיות עם ילדים בני גילו ושאר הסובבים אותו.
שימו לב: מחקר ישראלי מ-2024 מצא כי ב-32% מהילדים האוטיסטים עם אפילפסיה, האירועים הליליים אובחנו תחילה בטעות כביעותי לילה.
אבחנה מדויקת מצילה חיים ומאפשרת התערבות טיפולית מותאמת, שכן האפילפסיה מצריכה אבחון מוקדם וטיפול מיוחד.
איך אפשר לעזור לילד להתמודד עם ביעותי הלילה?
החדשות הטובות הן שישנן מספר דרכים שיכולות לעזור לשפר את דפוסי השינה ולצמצם את תדירות ביעותי הלילה של הילד.
הנה מספר טיפים שיכולים להקל על הילד ולהפחית את תדירות הביעותים:
שיפור הרגלי השינה
כפי שהסברנו בכמה הזדמנויות אחרות, חשוב מאד להימנע מצריכת סוכר לפני השינה – אל תאפשרו לילד לאכול ממתקים או מאכלים המכילים סוכר בשעות הערב ולפני מועד המיטה. הפחתה והימנעות מצריכה סוכר [וקפאין] בשעות הערב עוזרת לכולם להירדם ולישון טוב יותר.
זה נכון לגבי מבוגרים, בני נוער וילדים בכלל ועבור האוטיסטים בפרט. פחות סוכר יותר בריא, גם לשינה שלנו.
חשוב מאד להגביל זמן מסך, וזה כולל טלויזיה, טלפון סלולרי וטאבלטים. נסו להרגיל את הילד להשתמש במשקפיים שחוסמים אור כחול.
מומלץ לקרוא את ההסבר על עיצוב החדר של ילד אוטיסט ובכל מקרה, חשוב לוודא שהחדר בו הילד ישן בלילה שקט, נעים [מרקמית] וטמפרטורת החדר אידיאלית עבורו.
יצירת שגרת שינה קבועה
ילדים אוטיסטים חייבים שגרה וזה נכון גם ובעיקר לשגרת שינה. שגרה עקבית מאוד חשובה, במיוחד עבור ילדים אוטיסטים הסובלים מביעותים בשינה.
קביעת זמן קבוע לשינה ולהתעוררות מסייעת לווסת את השעון הביולוגי של הילד. יצירת שגרה חיובית לפני השינה, כמו הקראת סיפור או האזנה למוזיקה רכה, יכולה להפוך את המעבר לשעת השינה ליותר נעים ורגוע עבור הילד
לכניסה לשגרה ולכוחו של ההרגל יש משמעות רבה עבור הילד, וככל שתסגלו שגרה מתאימה כך תבחינו בסימני רגיעה, הרדמות קלה יותר ופחות ביעותים.
סביבה נוחה לשינה
רבים מההורים לפעוטות וילדים אוטיטסים מדווחים כי השימוש בשמיכות כבדות או מרקמים מרגיעים יכולים לעזור להפחית את ההפרעות השינה, ובתוך כך גם את הביעותים שתוקפים את הילד.
לילדים שמתקשים לעבד גירויים חושיים חשוב לאפשר סביבה מותאמת ורגועה, ללא גירויים חיצוניים מיותרים ומוגזמים, ללא קשר רק לתופעת הביעותים.
אם נקפיד על סוגי הבדים, על סביבה נטולת רעשים ותאורה הולמת, נבטיח שהילד יהיה רגוע יותר, כחלק מהכניסה לשגרה שלפני שנת הלילה הכל כך חשובה. חשוב, כמובן, לבצע את ההתאמות בהתאמה מלאה לרגישויות החושיות של הילד.
הימצאות ליד הילד בזמן הביעותים
במקרים בהם הילד סובל מבעיות שינה חמורות כמו ביעותי לילה, חשוב לשמור על קור רוח ולהיות נוכחים לצד הילד, למרות שברוב הפעמים הילד לא יראה סימנים [רגיעה] מעצם נוכחות ההורה, שכן הוא אינו בהכרח מודע לקרבה של אמא או אבא.
יש להיות מוכנים ולהבין שגם אם קשה להרגיע את הילד במהלך ההתפרצות, חשוב להראות לו וחשוב מאד שירגיש שאתם שם לצידו, דבר שיכול להקל עליו להירגע לאחר ההתפרצות ולבנות זיכרון חיוני.
חיבוק, ליטוף. תמיכה. הכלה – אין להם תחליף, גם ובעיקר בעת שאנחנו מתמודדים מול הביעותים של הילד.
איך צריך להתנהג בזמן הביעותים?
כללים בסיסיים אלה יסייעו לכם להתמודדות בזמן אמת עם אירוע ביעות לילה:
- אל תנסו להעיר את הילד – זה עלול להחמיר את מצבו ולהגביר את הבהלה
- הישארו לצד הילד לצורך בטיחות – אך הימנעו מניסיונות הרגעה אינטנסיביים
- דברו בקול שקט ורגוע – גם אם הילד אינו מגיב הוא עדיים שומע והתת מודע פעיל
- וודאו שהסביבה בטוחה – הרחיקו חפצים שעלולים לגרום לפציעה
- אם הילד קם, החזירו אותו למיטה בעדינות – בלי לנסות להעיר אותו
- אין צורך לדבר על האירוע למחרת – הילד בדרך כלל לא יזכור אותו
היו שם בשביל הילד – בקור רוח ומתוך הבנה למהות הסיטואציה.
הבנה, הכלה, תמיכה ולעיתים גם טיפול מקצועי
לא נעים לראות את הילד במצוקה, באמצע הלילה, ולהרגיש חסרי אונים ולכן חשוב להבין, להכיל ולתמוך.
הביעותים הם חתיכת התמודדות משמעותית עבור הורים לפעוטות וילדים, אוטיסטים וכאלה שלא.
אם אתם מרגישים עומס וקושי בהתמודדות מול ביעותי הלילה של הילד, אל תהססו לפנות ולהתייעץ עם רופא הילדים בקופת החולים והמטפלים המקצועיים, המכירים את הילד.
גם במקרים בהם ביעותי הלילה נמשכים מעבר לגיל 7-8 או ממשיכים להתפרץ גם בגיל ההתבגרות, חשוב לפנות לייעוץ מקצועי.
במקרים כאלה, הרופא המטפל של הילד להמליץ על טיפולים כגון ABA או טיפול תרופתי באמצעות סלנייטו ושלל התערבויות טיפוליות מגוונות אחרות, בהתאם לצרכים ולאתגרים שעמם הילד מתמודד.
זכרו כי ביעותי הלילה הם תופעה שכיחה ומאד מאתגרת עבור הילדים האוטיסטים ועבורינו, ההורים.
בעזרת הבנה, הכלה, הקניית הרגלי שינה בריאים, סביבה תומכת וטיפול מקצועי בעת הצורך, ניתן להקל על הילד ולשפר את איכות השינה שלו באופן משמעותי.
זכרו שביעותי לילה, למרות שהם מפחידים ומלחיצים, אינם מעידים על בעיה פסיכולוגית עמוקה ואינם גורמים נזק פסיכולוגי ארוך-טווח לילד.
עם הבנה, סבלנות והתערבות מתאימה, רוב הילדים יחוו הקלה משמעותית. אתם לא לבד במסע הזה – הצעד הראשון בהתמודדות הוא הידע והכלים שרכשתם כאן.
קריאה נוספת: הילד שלך ישן יותר מדי?