הורים ומטפלים רבים לילדים עם אוטיזם משתמשים בשיטות דיאטה ותזונה כדי לשנות ולנהל חלק מההתנהגויות הנלוות לאוטיזם אצל ילדים, במטרה להקל על הילדים ולשפר את איכות חייהם.
לפני שנסביר על אפשרויות דיאטה פופולריות לילדים עם אוטיזם, חשוב להבין כיצד התזונה משפיעה על ילדי הרצף.
חשוב לזכור כי תזונה בריאה או דיאטות מיוחדות אינן מרפאות אוטיזם בכל מקרה. בצד זאת, ישנם יותר ויותר דיווחים המצביעים על השפעות חיוביות של דיאטה המותאמת למצב התפקודי והבריאותי של כל ילד באופן ספציפי.
ילדים אוטיסטים לרוב מתמודדים מול מגוון אתגרים חושיים ברמה המשתנה, לאורכו ולרוחבו של הספקטרום האוטיסטי הרחב.
כתוצאה מכך, רבים סולדים מסוגי מזון שונים ורבים מהאוטיסטים הצעירים מאובחנים עם בעיות אכילה, שלעיתים אף מונעות מהם סוגי מאכלים מזינים, הנדרשים לצורך התפתחות תקינה ובריאות הגוף.
הורים רבים מספרים כי הם מאד רוצים ומשתדלים להכניס לתפריט של הילד מאכלים בריאים יותר, אך הילד מתנגד וזה נראה נראה כמעט בלתי אפשרי.
בשנים האחרונות מתפרסמים מחקרים רבים ומעניינים, המצביעים על כך שניתן באמצעות דיאטה מתאימה, להקל על חלק מתסמיני האוטיזם באופן ניכר, ולא ניתן לשלול את האפשרות כי תזונה מסויימת יכולה להשפיע לטובה על הבריאות של הילד ואיכות החיים שלו.
למען הסדר הטוב, חשוב גם להדגיש כי למרות שלל המחקרים והפרסומים העוסקים בנושא, עדיין לא נקבעה עמדה מוחלטת בנושא. גם בימים אלה, נערכים ברחבי העולם מאות מחקרים הנוגעים לדיאטות, תזונה ומטבוליזם של ילדים אוטיסטים.
האם ילדים עם אוטיזם צריכים דיאטה מיוחדת?
למרות שאין הוכחות מדעיות מוחלטות הקובעות שדיאטה מסוימת מפחיתה את תסמיני האוטיזם, יותר ויותר הורים לילדים על הספקטרום בוחרים להתנסות בשיטות דיאטה מגוונות.
המציאות מוכיחה כי למרות שאין ביסוס מדעי חד משמעי כאמור, ההורים והילדים מרגישים וחושבים אחרת.
מנתונים שהתפרסמו מאז שנת 2021 עולה כי דיאטות הדרה הן הפופולריות ביותר בקרב הורים המבקשים למצוא שיטות לתזונה בריאה יותר עבור ילדיהם.
דיאטת הדרה היא למעשה שיטה הדוגלת בהפחתה או הסרה של קבוצות מזון הנחשבות כמזיקות לבריאות. לפניך מספר דוגמאות לדיאטות הדרה.
דיאטה ללא גלוטן
מזונות אסורים כוללים:
- חיטה: לחם, פסטה, עוגות, עוגיות (שאינם מסומנים כנטולי גלוטן)
- שעורה ושיפון: לחמים, בירות, קרקרים
- דגנים מעובדים: דגני בוקר מסוימים, חטיפים עם גלוטן
- רוטבים ותבלינים: רוטב סויה, רוטב סלטים, תבלינים מעורבים עם גלוטן
דיאטה ללא קזאין
מזונות אסורים כוללים:
- מוצרי חלב: חלב, גבינות, יוגורט, חמאה
- מזונות מעובדים המכילים קזאין: קרקרים, חטיפים, עוגות ועוגיות עם מוצרי חלב
- גלידה ומוצרי חלב קפואים: גלידה, קצפת, שוקו חם עם חלב
דיאטה ללא סליצילטים
מזונות אסורים כוללים:
- פירות עשירים בסליצילטים: תפוחים, פירות יער, תפוזים, ענבים
- ירקות מסוימים: עגבניות, מלפפונים, תרד טרי
- תבלינים וצמחי תיבול: קינמון, מנטה, תימין, ציפורן
- משקאות: קפה, תה, מיצי פירות מסוימים
דיאטה ללא שמרים
מזונות אסורים כוללים:
- מוצרים המכילים שמרים: לחמים, בירות, יין
- מאפים: לחמים, עוגות, עוגיות, פיצה
- רוטבים ותבלינים: רוטב סויה, חומץ, קטשופ
- פירות מיובשים: צימוקים, חמוציות מיובשות, שזיפים מיובשים שלעיתים מעובדים עם שמרים
מבחינת תזונתית ישנן מספר סוגי דיאטות שיכולות להועיל לילדים עם אוטיזם. עם זאת, חשוב לזכור כי דיאטה מסוימת עשויה גם לשאת סיכונים לצד היתרונות עבור הילד וחשוב מאד להתייעץ עם דיאטנית המתמחה בטיפול באוטיסטים לפני התחלת דיאטה או שינוי תזונתי עם הילד.
הימנעות מקבוצות מזון מסוימות עלולה להגביל צריכת חומרים מזינים, הנחוצים לבריאות גופו של הילד ולתהליכי ההתפתחות והצמיחה שלו.
למשל, דיאטה ללא קזאין, המונעת מוצרי חלב, עשויה להשפיע על בריאות העצם של ילדכם. לכן, כפי שציינו ולטובת ילדכם, לפני שינויים תזונתיים – חשוב להתייעץ עם מומחה לתזונה ועם הרופא המטפל בילד.
התאמת הדיאטה לצרכים של הילד
ברוב הדיאטות יש דרכים להפחית או להוציא סוגי מזון וחומרים מזינים שידועים כמגבירים תסמינים של אוטיזם. האתגר האמיתי הוא הוספת סוגי מאכלים הכוללים חומרים מזינים ספציפיים לתזונה של הילד כדי לעזור בהפחתת תסמיני האוטיזם.
הקונצנזוס בנוגע לדיאטה לילדים אוטיסטים קובע כי יש להקפיד על אספקת מזון המכילים חומרים אנטי דלקתיים, המסייעים לשמירה על מערכת העיכול והמעי בפרט. סוגי מזון אלו כוללים בין השאר: דגים שמנים כמו סלמון או מוסר ים מקומי, ומיני מזונות עשירים בחומצות שומן אומגה 3, כמו אגוזי מלך וזרעי פשתן.
בכל הנוגע לצריכת בשר ומוצרי בעלי חיים, רצוי לצרוך בשר שאינו מעובד ומגיע מבעלי חיים שצרכו תזונה טבעית במרעה ולא תערובות מזון מעובד. הבשר הטבעי מספק חומרים תזונתיים איכותיים יותר ואינו מכיל הורמונים וכימיקלים המזיקים לבריאות.
ההמלצה הנה על צריכת פירות וירקות אורגניים ובכל מקרה, יש לנקותם היטב לפני שהילד אוכל. מיצי פירות או שייקים טבעיים מהווים דרך קלה יחסית להוסיף רכיבי תזונה חשובים לילד.
פריטי מזון מומלצים נוספים שיכולים לעזור ולהקל על תסמיני אוטיזם:
מזונות העשירים בפרוביוטיקה כמו תפוחים, אספרגוס, כרישה, שום, בצל, בננות, שורש עולש, מזונות המכילים ויטמין B6 כמו עוף, חזיר, הודו, דגנים מלאים, דגים, ירקות, סויה.
דיאטות מיוחדות להקלת תסמיני אוטיזם
תזונה אינה מרפאת אוטיזם אך תזונה מאוזנת, באמצעות דיאטה המכוונת לילד שלך, בהחלט עשויה לשפר את איכות החיים.
להלן סקירה תמציתית של כמה דיאטות מוכרות, שפותחו עבור צרכים תזונתיים ספציפיים. ונדגיש שוב, כי חשוב לזכור שהיתרונות אינם מובטחים לכל ילד על הספקטרום.
דיאטה קטוגנית
הדיאטה הקטוגנית, או דיאטת קטו, היא דיאטה פופולרית הכוללת הפחתת פחמימות והחלפתן בשומנים טבעיים.
הדיאטה למעשה מאלצת את הגוף להשתמש בשומן כמקור אנרגיה, מה שמוביל למטבוליזם מהיר ויעיל יותר שנקרא קטוזיס. דיאטת הקטו שימשה לראשונה לטיפול בחולי אפילפסיה ונמצאה כיעילה מאד, ואילו האפילפסיה נפוצה מאד אצל ילדים עם אוטיזם.
מספר מחקרים מעניינים הצביעו על האפשרות שדיאטה קטוגנית מותאמת יכולה להועיל לילדים ונערים עם אוטיזם. אחד המחקרים בדק קבוצה של ילדים בגילאי שנתיים עד 17 במשך שלושה חודשים ברציפות.
הילדים עברו דיאטה קטוגנית מותאמת עם תוסף MCT (חומצות שומן בינוניות שרשרת). MCT או בשמו המלא באנגלית Medium Chain Triglyceride הנו תוסף תזונה שתורם לירידה במשקל ולהפחתת דלקות.
המחקר הגיע למסקנה כי רכיבי דיאטת קטו עשויים לשפר ולהועיל מאד לילדים המאובחנים עם ASD בשיפור תסמינים התנהגותיים הנפוצים בקרב אוטיסטים.
במסגרת דיאטה קטוגנית, יש להימנע ממזונות עשירים בפחמימות. דיאטת קטו מעודדת צריכת בשרים, מוצרי חלב עשירים בשומן, ירקות דלי פחמימות כמו תרד, קייל וברוקולי, אגוזים וזרעים, אבוקדו וממתיקים מלאכותיים הם המצרכים העיקריים בדיאטה זו.
המזונות שאינם מותרים בדיאטת קטו כוללים:
- דגנים כמו חיטה, אורז, פסטה, תירס וכו'.
- סוכר שולחני, סודה, דבש, אגבה, סירופ מייפל וכו'.
- פירות כמו תפוחים, בננות, תפוזים וכו'.
- פקעות כמו תפוחי אדמה, בטטות וכו'.
דיאטה ללא גלוטן וללא קזאין GFCF
הדיאטה ללא גלוטן וללא קזאין, המכונה גם דיאטת GFCF, זוכה לפופולריות שהולכת ועולה ויותר ילדים אוטיסטים עוברים לתזונה נטולת גלוטן וקזאין מדי שנה.
ממצאי המחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות אינם חד משמעיים לגבי דיאטת GFCF. חלק מהמחקרים טוענים כי לא מצאו בדיאטה יתרונות חיוביים עבור ילדי הרצף, בעוד שמחקרים אחרים מצביעים על שיפור משמעותי בתסמיני האוטיזם הנפוצים אצל ילדים שעברו לתזונה GFCF.
דיאטת GFCF כוללת הוצאת גלוטן הנמצא בחיטה, שעורה ושיפון וקזאין הנמצא במוצרי חלב מהתזונה היומיומית של הילד.
הדיאטה יעילה במיוחד עבור ילדים הסובלים מאלרגיות לגלוטן או לקזאין, וכאמור, ישנם דיווחים רבים כי היא מקלה על תסמיני האוטיזם ומשפרת את איכות חייהם של רבים מהילדים.
התיאוריה מאחורי דיאטה זו קובעת כי פפטידים וחלבונים המצויים בגלוטן ובקזאין מכילים כימיקלים דמויי אופיאטים שיכולים לגרום לאדם להגיב ולהתנהג בצורה שונה. תגובה כימית זו עלולה להחמיר את התסמינים אצל ילדים עם ASD.
מספר מחקרים בהם השתתפו ילדים אוטיסטים הצביעו על כך שדיאטת GFCF מפחיתה תסמינים ומשפרת התנהגות חברתית, קוגניטיבית ובעיות דיבור אצל הילדים.
במחקר ותיק שנערך עוד במהלך שנת 2012 על ידי באוניברסיטת פן סטייט באצרות הברית, דיווחו ההורים כי דיאטה ללא גלוטן וללא קזאין שיפרה באופן ניכר חלק מתסמיני האוטיזם אצל ילדיהם.
דווח כי הילדים בדיאטת GFCF הגיעו לתוצאות מרשימות בשיפור כישורי שפה, יצירת קשר עין, שיפור בטווח הקשב ובאינטראקציות חברתיות מגוונות.
המזונות שאינם מותרים בדיאטת GFCF כוללים:
- מוצרי חלב כמו גבינה, גלידה, יוגורט וכו'.
- לחם, מאפים ורוב הדגנים שאינם מסומנים כנטולי גלוטן.
מה ניתן לאכול בדיאטת GFCF:
- עוף, דגים, בשר.
- פירות וירקות.
- תפוחי אדמה, אורז, דגני תינוקות.
- דגנים ופסטות המסומנים כנטולי גלוטן.
כדי לפצות על היעדר מוצרי חלב, ניתן לעשות שימוש במוצרי חלב חלופיים כמו חלב צמחי לסוגיו: חלב שקדים, חלב אורז, חלב סויה – כל עוד הילדים אינם סובלים מאלרגיות לאגוזים וסויה.
דיאטת GAPS
GAPS, ראשי תיבות של Gut and Psychology Syndrome, הוא מונח שטבעה התזונאית ד"ר נטשה קמפבל-מקברייד שפיתחה גם את דיאטת GAPS.
הדיאטה מוכרת כטיפול טבעי לאנשים עם מצבים המשפיעים על המוח, כמו אוטיזם. עם זאת, הדיאטה שנויה במחלוקת בקרב רופאים, מדענים ואנשי מקצוע מתחום התזונה, לאור הביקורת על כך שהדיאטה מחייבת משטר תזונה מגביל מאד.
הדיאטה דורשת הוצאת דגנים, חלב מפוסטר, ירקות עמילניים ופחמימות מזוקקות מהתזונה היומית של הילד.
דיאטת GAPS פותחה על בסיס התיאוריה של תסמונת מעי דליף או מעי חדיר.
מעי דליף, בפשטות, הוא מצב בו חלקיקי מזון לא מעוכלים דולפים לזרם הדם בגלל רירית פגומה במעי הדק. לדליפה זאת יש השפעה על תפקוד המוח, מה שעלול לגרום להפרעות נוירולוגיות כמו אוטיזם, ADHD, דיסלקציה, דיכאון, ADD, סכיזופרניה והפרעה דו-קוטבית.
תסמיני מעי דליף כוללים:
- שלשול כרוני, עצירות, גזים או נפיחות
- מערכת חיסונית חלשה
- כאבי ראש
- זיכרון מעורפל ותפקוד מוחי ירוד
- עייפות
- בעיות עור כמו אקנה, פריחות, רוזציאה
- תשוקה למתוקים ומזונות עשירים בפחמימות
- דלקת מפרקים וכאבי מפרקים
לדיאטת GAPS יש תכנית ארוחות ספציפית מאוד המחולקת לשני שלבים: שלב ההקדמה ושלב התזונה המלאה. יש לעקוב אחר תכנית הארוחות והיא כוללת הכנסת מזונות חדשים בהדרגה בשלב ההקדמה עד שתהיו מוכנים ליישם את דיאטת GAPS המלאה.
דיאטת GAPS כוללת צריכת כמות משמעותית של מרק עצמות, בשר מגידול טבעי נטול הורמונים, דגים כולל שמן דגים ושמן כבד קוד, פירות ים, שומנים מהחי, ביצים, פירות טריים וירקות לא עמילניים, קפיר, גבינה קשה, חלב קוקוס, אגוזים ושעועית לבנה.
מזונות שיש להימנע מהם בדיאטת GAPS כוללים:
- סוכר וממתיקים מלאכותיים
- סירופים
- אלכוהול
- מזונות מעובדים וארוזים
- דגנים כמו אורז, תירס, חיטה ושיבולת שועל
- ירקות עמילניים, כמו תפוחי אדמה ובטטות
- חלב
- שעועית, למעט שעועית לבנה ושעועית ירוקה
- קפה
- תה חזק
- סויה
נכון למועד כתיבת שורות אלה, אין ראיות מדעיות חד משמעיות לכך שדיאטת GAPS יעילה בטיפול עבור ילדים על הרצף האוטיסטי.
מעבר לכך, הדיאטה עלולה להיות קשה ליישום עד בלתי אפשרית עבור ילדים הסובלים מאכילה בררנית. בכל מקרה, בעת ההחלטה לנסות את הדיאטה חשוב לקחת בחשבון את העובדה כי ישנן הגבלות תזונתיות משמעותיות, שעלולות ליצור תת תזונה אצל ילדים צעירים ולכן חשוב לאזן את החסרים או להתאים את הדיאטה לבני נוער ומתבגרים בלבד.
למען הסדר הטוב נציין כי דיאטת GAPS נתפסת בעיני אנשי מקצוע מתחום התזונה כמזימה שיווקית למכירת ספרים, תקליטורי DVD ותוספי תזונה ולאו דווקא כטיפול יעיל בתסמיני האוטיזם ולכן הורים ומטפלים מתבקשים לנקוט במשנה זהירות.
דיאטת פליאו
דיאטת פליאו מחקה את הרגלי התזונה של אבותינו בתקופת האבן הקדומה. בתקופה זו, בני האדם צדו וצרכו בשר ופירות. החקלאות עדיין לא הומצאה ולכן דגנים לא היו נכללים בתזונה של בני האדם.
לפי רעיון זה, דיאטת פליאו כוללת אכילת מזונות מלאים והימנעות ממזונות מעובדים.
בדיאטת פליאו, ניתן לאכול בשר, דגים, ביצים, ירקות, פירות, אגוזים, זרעים, עשבי תיבול, תבלינים, שומנים בריאים ושמנים טבעיים.
מזונות שיש להימנע מהם בדיאטת פליאו כוללים:
- כל הדגנים כמו אורז, תירס, דוחן, חיטה, שיפון, שיבולת שועל, שעורה.
- קטניות כמו בוטנים, שעועית, עדשים וטופו.
- סוכר מזוקק
- מוצרי חלב
- מזון מעובד
- סודה ומשקאות ממותקים
- שמנים צמחיים מזוקקים
- מלח
- ממתיקים מלאכותיים
במובן מסוים, לדיאטת פליאו יש יתרונות דומים לדיאטת GFCF מכיוון ששתיהן מסירות גלוטן ומוצרי חלב מהתפריט. תומכי פליאו טוענים כי דיאטת פליאו תורמת להפחתת בעיות במערכת העיכול אצל ילדים עם אוטיזם.
למעשה, קארן פנדרגראס, מייסדת קרן פליאו, מאמינה כי דיאטת פליאו יכולה לעבוד אפילו טוב יותר מדיאטת GFCF מכיוון שדיאטת פליאו מסירה תחליפי גלוטן כמו תירס, דוחן וסורגום, המצויים במוצרים המסומנים כנטולי גלוטן.
נציין כי עד למועד כתיבת שורות אלו לא נמצאו הוכחות מחקריות חד משמעיות לפיהן לדיאטת פליאו יש השפעות חיוביות על אוטיזם.
מאידך, דיאטת פליאו ידידותית יחסית עבור ילדים אוטיסטים מכיוון שהיא מאפשר לאכול בשר, מה שמאפשר אפשרויות רבות יותר גם עבור ילדים עם אכילה ברננית.
כאשר עוברים לדיאטת פליאו, חשוב לזכור ולקחת בחשבון את החומרים המזינים שעלולים להיעדר מהתזונה של הילד כאשר מסירים דגנים ומוצרי חלב מהארוחות היומיות. דגנים הנם מקור חשוב לסיבים תזונתיים, בעוד שמוצרי חלב מספקים חלבון וסידן.
דיאטה ללא שמרים
לאורך השנים התפרסמו כמה וכמה מחקרים שהצביעו על כך שילדים אוטיסטים נוטים לעודף שמרים במעי. שמרים חיים בגוף האדם ביחד עם חיידקים במעי. לפי הסברה, עודף שמרים נגרם בשל שימוש באנטיביוטיקה על ידי האם בזמן ההריון.
מספר מחקרים תמכו בכך והציגו ממצאים לפיהם ילדים עם אוטיזם שנחשפו לאנטיביוטיקה בזמן שהיו ברחם נוטים לפתח עודף שמרים במעי מיד לאחר הלידה.
אימהות שיש להן מיקרוביום או פלורת מעיים משובשים יכולות להעביר את אותן תכונות ביולוגיות לעובר במהלך ההריון, ולאחר הלידה בעת ההנקה. מיקרוביום הילד, כאשר הוא יורש עודף שמרים, יכול לגרום לשינויים ביוכימיים המשפיעים על התפתחות המוח.
כדי לנטרל את ההשפעות של עודף שמרים, האם יכולה לנסות טיפול חלופי שנקרא ניהול עודף שמרים. הטיפול כולל שימוש בפרוביוטיקה, שהם מיקרואורגניזמים שמקדמים חיידקים טובים במעי ומפחיתים עודף שמרים.
כתוצאה מטיפול לניהול עודף שמרים, הילדים יחוו שיפור במיקרוביום המעי, מה שכנראה משפיע לחיוב על התפתחות המוח.
ניהול עודף שמרים מתבצע בין השאר באמצעות:
- הוספת פרוביוטיקה לתזונה כמו אצידופילוס ולקטובצילוס כדי לשחזר חיידקים טובים ולאיזון המעי.
- הגבלת צריכת סוכר ושמרים במזון.
- שימוש במזונות בעלי תכונות אנטי-פטרייתיות כמו שום, אשכולית ותמציות זרעים כדי לחסל שמרים במעי.
חשוב להדגיש כי עד היום נערכו מעט מחקרים על דיאטה ללא שמרים לילדים אוטיסטים, על כל המשתמע מכך.
דיאטת פחמימות ספציפיות SCD
דיאטת SCD היא אחת מהדיאטות הרבות שמוכיחות שתמיכה בבריאות העיכול יכולה להעניק יתרונות מרובים.
זוהי דיאטה ללא דגנים, דלה בסוכר ודלה בלקטוז שפותחה על ידי ד"ר סידני האס לפני יותר מ-100 שנה לצורך טיפול במחלת הצליאק.
שיטת דיאטה זאת גורסת כי סילוק של פחמימות מסוימות, על בסיס המבנה הכימי שלהן, מאפשר תיקון של דרכי העיכול והפחתה או סילוק של תסמיני דרכי עיכול וידוע כי היא מפחיתה את תסמיני מחלת המעי הדלקתית (IBD).
דיאטת SCD שואפת לעזור לעיכול ולמנוע בעיות במערכת העיכול על ידי הימנעות מרוב הדגנים העשירים בפחמימות, שקשים יותר לעיכול, במיוחד אצל ילדים.
גישה זו גם מפחיתה דלקת במעי ועוזרת לאנשים עם הפרעות במערכת העיכול כמו תסמונת המעי הרגיז, מחלת קרוהן ומחלת הצליאק.
מזונות שאינם מותרים בדיאטת SCD כוללים:
- סוכרים מסוג לקטוז, סוכרוז, סירופ תירס עתיר פרוקטוז, פרוקטוז, מולסה, מאלטוז, איזומלטוז, פרוקטואוליגוסכרידים וכל סוכר מעובד.
- כל הירקות המשומרים.
- כל הדגנים ובכלל זאת כל דבר המיוצר מתירס, חיטה, נבט חיטה, שעורה, שיבולת שועל, שיפון, אורז, כוסמת, סויה, כוסמין ואמרנט.
- קטניות מסוימות כמו חומוס, נבטי שעועית, סויה, שעועית מונג, שעועית פאבה ושעועית גרבנזו.
- ירקות עמילניים כמו תפוחי אדמה, בטטות, גזר לבן, מוצרי אצות ים, אגר וקרגינן.
- בשרים משומרים ומעובדים.
- מוצרי חלב כמו חלב, גלידה, אבקת מי גבינה, יוגורט מסחרי, שמנת כבדה, חמאה, שמנת חמוצה והגבינות הבאות: ריקוטה, מוצרלה, גבינת קוטג', גבינת שמנת, פטה, גבינות מעובדות וממרחי גבינה.
- שמן קנולה, מיונז מסחרי, קטשופ מסחרי, מרגרינה, אבקת אפייה, וחומץ בלסמי.
- ממתקים, שוקולד וחרובים.
ברשימת המזונות המותרים בדיאטת SCD ניתן למצוא: ירקות טריים, קטניות, בשרים מגידול טבעי, עופות, דגים, ביצים, גבינה טבעית, אגוזים, שמנים כמו שמן זית, קוקוס, סויה ותירס, תה קל וקפה, יוגורט ביתי, מיצי פירות טבעיים, חרדל, חומץ וסכרין.
למרות שאין הוכחות מחקריות חד משמעיות לגבי יעילותה של דיאטת פחמימות ספציפיות לטיפול בתסמיני אוטיזם אצל ילדים, רבים מההורים שניסו את הדיאטה עם ילדיהם מדווחים על הקלה משמעותית בהפרעות עיכול של הילדים.
דיאטת פיינגולד
דיאטה דלת סליצילטים או דיאטת פיינגולד היא תכנית להוצאת מזון אשר מכיל תוספים כגון צבעי מאכל, חומרים משמרים, חומרי טעם וריח וחומרים מעובדים אחרים.
הדיאטה פותחה לפני עשרות שנים על ידי ד"ר בן פיינגולד לטיפול בהפרעות קשה וריכוז מורכבות.
הדיאטה מחריגה שימוש בסליצילטים ממקורות מזון כמו צבעים מלאכותיים, טעמים מלאכותיים, אספרטיים וחומרים משמרים מסוימים מבוססי נפט. סליצילטים הם רעלים טבעיים מהצומח שנמצאים בפירות יער, פירות הדר למעט לימון, ירקות מסוימים, דבש, תמצית שמרים ושקדים.
חוקרים מצאו כי חלק מהילדים עם ASD אינם מסוגלים לעכל ולעבד סליצילטים ונחשבים לבלתי סובלניים לסליצילטים. ילדים שאינם מעכלים היטב סליצילטים לעיתים מאובחנים כבעלי בעיות קשב, היפראקטיביות, מצבי רוח משתנים וסובלים מהתקפי חרדה.
מזונות שאינם מותרים בדיאטת פיינגולד כוללים:
- צבעים מלאכותיים, כמו אדום 40 וכחול 2.
- טעמים מלאכותיים, כמו וניל או מנטה סינתטיים.
- ממתיקים מלאכותיים כולל אספרטיים, סוכרלוז, סכרין.
- חומרים משמרים כמו בוטילטד הידרוקסיטולואן (BHT), בוטילטד הידרוקסיאניסול (BHA), טרבוטיל הידרוקווינון (TBHQ).
- מזונות המכילים סליצילטים
רשימת המזונות המותרים בדיאטת פיינגולד כוללת: בננות, שעועית, נבטי שעועית, סלק, כרוב, כרובית, תמרים, אשכוליות, מלון, קייל, קיווי, לימונים, עדשים, חסה, מנגו, פטריות, בצל, תרד, דלעת, אננס ובטטות.
הביקורות לעיתים קרובות מצביעות על כך שהקפדה אחר דיאטת פיינגולד קשה ליישום, שכן רוב מוצרי המזון הנגישים ביותר מכילים תוספים וסליצילטים.
הורים ומטפלים שבוחרים להקפיד אחר דיאטת פיינגולד יצטרכו להכין את האוכל שלהם מאפס ולצרוך הרבה מאד מזון טבעי.
דיאטת פיינגולד נבדקה במספר מחקרים, ללא הוכחה חד משמעית ליעילות כלשהי בהקלה על תסמיני אוטיזם בילדים. מאידך, הורים ומטפלים רבים שניסו את הדיאטה עם ילדים משוכנעים כי היא יעילה מאד עבור ילדים עם הפרעות קשה וריכוז מורכבות, כמו שקורה לא אחת גם בקרב האוטיסטים.
מה גורם לבעיות במערכת העיכול באוטיזם?
מספר מחקרים שבדקו את מערכת העיכול של ילדים אוטיסטים מאז שנת 2014 ועד למועד כתיבת שורות אלו, הוכיחו כי תפקוד לקוי של מערכת העיכול כ-30% מהילדים המאובחנים עם אוטיזם.
כל המחקרים פרסמו ממצאים המאשרים כי אוטיזם ובעיות במערכת העיכול קשורים, כאשר הסבירות לבעיות עיכול גבוהה הרבה יותר בקרב ילדי הרצף ובהשוואה לבני גילם שאינם מאובחנים.
תפקוד לקוי של מערכת העיכול או GID, מתייחס למחלות המתרחשות במערכת העיכול. חלק מהמצבים האלה כוללים:
- עצירות – מצב שבו יש קושי ואי סדירות בפעולת מעיים. תסמינים כוללים קיבה נפוחה או תפוחה וכאב בעת חוויה של פעולת מעיים.
- הקאות – הקאות יכולות להיות סימן לזיהום חיידקי או ויראלי, אך הן יכולות להיות גם נגרמות מאלרגיות למזון, מיגרנות ומצבים רפואיים אחרים.
- שלשול – מצב הכולל צואה נוזלית והצורך הדחוף ללכת לשירותים. מעבר לגורמים ויראליים, שלשול הוא סימפטום של מחלת צליאק וקרוהן.
- מחלת קרוהן – מחלת מעי כרונית הגורמת לדלקת במערכת העיכול בכל מקום בין הפה לפי הטבעת. הסיבה למחלה אינה ידועה, אך מחקרים הציעו קשר למערכת החיסונית.
- אי סבילות ללקטוז – חוסר יכולת לעכל לקטוז, סוכר שנמצא בחלב מהחי (פרה, עז, כבשה) ויכול להיגרם על ידי מחלת קרוהן או צליאק. אנשים שאינם סובלים לקטוז חווים נפיחות, כאבי בטן, בחילות או שלשולים בתוך דקות ספורות מצריכת לקטוז.
- תסמונת המעי הרגיז (IBS) – מוגדרת כאי נוחות בבטן הקשורה להרגלי מעיים משתנים. התסמינים הם לעיתים פתאומיים, מתמשכים ובלתי סדירים בפעולת מעיים, שיכולים לבוא לידי ביטוי בעצירות או בשלשולים.
- מחלת ריפלוקס גסטרו-וושטי (GERD) – המכונה גם צרבת או ריפלוקס חומצי, מצב זה נגרם על ידי סוגר ושטי חלש שגורם למזון לעבור למעלה דרך הוושט
- מחלת צליאק – היא הפרעה אוטואימונית הנגרמת על ידי חלבון הגלוטן. הורים רבים לילדים עם ASD מצאו כי הוצאת גלוטן מהתזונה של ילדם משפרת תסמינים, מכיוון שהתגובה לחלבון יכולה לפגוע בסיסי המעי הדק (השלוחות הקטנות במעי הדק), מה שמפריע לספיגה ויכול להוביל לבעיות בריאות אחרות.
דיאטה, תזונה ובעיות עיכול של אוטיסטים
חשוב להבין ולקבוע את הסיבות הבסיסיות לתסמיני מערכת העיכול אצל הילד, על מנת להבין האם ניתן לטפל בהן או לפתור אותן על ידי התאמת הרגלי אכילה או יישום דיאטה מיוחדת.
בסופו של דבר, הגישה הטובה ביותר לתזונה של ילדים על הרצף האוטיסטי תהיה במציאת פשרה בין סוגי מזונות שהילד צריך והתאמתם לסוגי המזונות שהילד מעדיף לאכול.
בעוד שהתזונה לא תרפא את הילד מהאוטיזם, הרי שתזונה מותאמת ודיאטה מכוונת, המתאימה למצבו של הילד בהחלט תסייע בהקלה על תסמינים מגוונים של אוטיזם ועשוייה לשפר את איכות החיים של הילד באופן משמעותי.
חוקרים רבים שפרסמו את מחקריהם במהלך השנים האחרונות מחזיקים בדעה כי דיאטה מדוייקת יכולה להקל על חלק מהבעיות הקשורות לאוטיזם, כגון תפקוד לקוי של מערכת העיכול ובריאות מעיים ירודה.
כפי שציינו מספר פעמים, קיימת חשיבות רבה בפניה לרופא ולמומחה לתזונה בטרם ביצוע שינויים תזונתיים ודיאטה עבור ילדים עם אוטיזם.
קריאה נוספת: מה עובר בתוך הראש של ילד אוטיסט?