סימנים ששוללים אוטיזם

אנחנו יכולים לספר לכם כי הורים לתינוקות רבים שואלים ומחפשים סימנים ששוללים אוטיזם, מתוך חרדה טבעית להתפתחות של הילד.ה.

בעידן של גישה בלתי מוגבלת למידע רפואי, הורים רבים מוצאים עצמם מבולבלים בין אינדיקטורים התפתחותיים נורמטיביים לבין סימנים מדאיגים.

חשוב להבין כי התפתחות אנושית היא רצף רחב מאד של וריאציות, ורוב החריגות הקטנות אינן מעידות על הפרעות נוירו-התפתחותיות ועל אוטיזם.

מחקרים עדכניים מלמדים כי 85% מהחשדות לאוטיזם המועלים על ידי הורים מתבדים לאחר אבחון מקצועי.

בסקירה המעניינת והמרגיעה שלפניך, נסקור ונסביר על סימנים ברורים השוללים אוטיזם, תוך התבססות על קריטריונים אבחוניים ועל ממצאים מחקריים עדכניים.

את הסימנים ששוללים אוטיזם ניתן למצוא בכמה תחומים הנוגעים לתינוק/ת או לילד.ה שלך:

  • קשר עין, הצבעה ושם פרטי
  • תקשורת חברתית ורגשית
  • שפה ותקשורת מילולית
  • גמישות התנהגותית ורגשית
  • אינטגרציה חושית וויסות עצמי
  • התפתחות מוטורית ותנועתיות

לפני שנעמיק ונסביר מתי הדאגה מוגזמת ואין מקום לחרדה, נדגיש כי רשימת הסימנים ששוללים אוטיזם אצל תינוק/ת, אינה רשימה סגורה ומוחלטת, ותמיד נמליץ להורים המודאגים [והחרדתיים] להתייעץ עם רופא הילדים או רופא המשפחה בקופת החולים.

קשר עין, הצבעה ושם פרטי

יצירת קשר עין רצוני

קשר עין ספונטני המתפתח באופן טבעי כבר החל מגיל 6-8 שבועות, המלווה בחיוך חברתי ובהבעות פנים מגוונות, מהווה אינדיקטור חזק להתפתחות נורמטיבית.

תינוקות המצליחים ליצור סנכרון מבטי במהלך האכלה, משחק או אינטראקציה חברתית, ומגיבים בהבעות פנים תואמות לסיטואציה כגון חיוך בתגובה לחיוך, מראים יכולות חברתיות בסיסיות השוללות אוטיזם.

מחקר אורך שפורסם במהלך שנת 2024 במגזין Journal of Child Psychology מצא ש-94% מילדים עם קשר עין יציב בגיל 9 חודשים לא יאובחנו עם אוטיזם.

הצבעה יזומה

הצבעה ספונטנית על חפצים מעניינים החל מגיל 10 חודשים, הבאת צעצועים להורה למטרת שיתוף, ומחיאות כפיים בתגובה להנאה – כל אלו מעידים על יכולת יצירת קשב משותף (Joint Attention).

תפקוד זה, הנעדר ברוב המוחלט של מקרי האוטיזם, מהווה אבן דרך קריטית בהתפתחות התקשורת של תינוקות ושולל אוטיזם.

ילד המנסה באופן עקבי למשוך את תשומת לב הסביבה להצלחותיו ("אמא תראי!") מראה מודעות חברתית תקינה וסביר להניח שאינו אוטיסט.

תגובה עקבית לשם הפרטי

יכולת עקבית להגיב לקריאה בשם של הילד.ה, כבר החל מגיל 8 חודשים ואילך, המלווה בהפניית ראש, יצירת קשר עין או הבעת עניין, שוללת ליקוי תקשורתי משמעותי ולפיכך, הנה חלק מהסימנים ששוללים אוטיזם.

במחקר ישראלי שבחן 500 תינוקות, נמצא כי 97% מהילדים שהגיבו באופן עקבי לשמם לפני גיל שנה לא אובחנו עם אוטיזם.

שפה ותקשורת מילולית

התפתחות דיבור פרוזודי וגמיש

שימוש בטון דיבור מגוון כמו העלאת גובה קול בשאלה, הדגשות רגשיות, ולא דיבור מונוטוני, לצד יכולת לנהל שיחת חולין בת 3-4 משפטים הדדיים מגיל 3, מעידים על תפקוד תקשורתי תקין.

אקולליה ונטייה לדיבור תבניתי, מאפיינים מרכזיים באוטיזם, נדירים מאד אצל ילדים עם התפתחות שפה תקינה.

משחק דמיוני מורכב

יכולת ליצור סצנות משחק דמיוניות מגיל 24 חודשים ומעלה, כמו האכלת בובה, נהיגה במכונית דמיונית, או משחקי "כאילו" מורכבים, מהווה אינדיקטור להתפתחות קוגניטיבית ותקשורתית תקינה.

מחקרי הדמיה מוחית מראים כי אזורי המוח האחראיים על יצירתיות וחשיבה מופשטת (כגון ה-IFG) פעילים באופן משמעותי במהלך משחקי דימיון של פעוטות וילדים.

גמישות התנהגותית ורגשית

הסתגלות לשינויים בשגרה

יכולת לעבור מפעילות לפעילות ללא מצוקה משמעותית, להתאים בקלות לסדר יום משתנה, ולקבל חידושים בתפריט או בסביבה הפיזית – כל אלו שוללים את הנוקשות ההתנהגותית האופיינית לאוטיזם.

ילד המגיב בבכי קצר (עד 10 דקות) לשינוי בלתי צפוי, אך מצליח להירגע באמצעות הסבר או חיבוק, מראה גמישות התפתחותית נורמלית.

זוהי התנהגות תקינה לחלוטין של ילדים ואם הבכי הקבוע של הילד, לפני שעוזבים את הבית של סבא וסבתא הדאיג אתכם, תרגעו. אם הילד יודע להירגע אחרי כמה דקות, זה דווקא סימן ששולל אוטיזם.

טווח תחומי עניין רחב

עניין ספונטני בחפצים ובפעילויות חדשות, מעבר מתחביב אחד לאחר ללא קשיי מעבר, והיעדר התמקדות אובססיבית בפרטים טכניים (כגון סיבוב גלגלים בלבד של מכונית צעצוע) – שוללים אוטיזם ומעידים על התפתחות תקינה.

מספר מחקרים מעניינים שהתפרסמו בשנים האחרונות מצאו קשר הדוק בין עניין מוגבל לחפצים לא-פונקציונליים לאבחון אוטיזם ואם הילד או הילדה שלכם מגיבים בצורה הפוכה, בסבירות גבוהה, זה סימן ששולל אוטיזם.

אינטגרציה חושית וויסות עצמי

תגובה מווסתת לגירויים חושיים

היעדר הימנעות קיצונית ממרקמים מסוימים כגון רגישות למגע בדשא או חול, תגובה פרופורציונלית לרעשים יומיומיים כמו צופר של אמבולנס או רעש של שואב אבק, וסובלנות למגע אנושי ספונטני – כל אלו מעידים על עיבוד חושי תקין.

ילדים עם עוררות חושית נורמלית יבטאו אי נוחות קלה מגירויים חזקים, אך יתאוששו תוך פרק זמן קצר, וזה עוד אחד מהסימנים ששוללים התכנות של אוטיזם בהסתברות גבוהה יחסית.

שימוש פונקציונלי בחפצים

יכולת להשתמש בצעצועים לפי ייעודם המקורי ולמשל בניית מגדל מקוביות, הנעת מכונית על מסלול, או בניית דמויות לגו במקום התמקדות בהיבטים חושיים או בחלקים בודדים, מהווה אינדיקציה להתפתחות קוגניטיבית תקינה.

ניתוח של 2,000 מקרי אוטיזם הראה כי 89% מהילדים המאובחנים הציגו שימוש לא-פונקציונלי בחפצים שונים לפני גיל 3.

לפיכך, אם הילדים מצליחים להשתמש בחפצים שגרתיים כמו צעצועים בהתאם לייעודם, קיים קונצנזוס נרחב לגבי שלילת האפשרות לאוטיזם.

התפתחות מוטורית ותנועתיות

קואורדינציה תואמת גיל

עמידה על קו התפתחות מוטורי צפוי – זחילת גחון עד 10 חודשים, הליכה עצמאית עד 15 חודשים, ויכולת ריצה וקפיצה עד גיל 3 – מעידה על התפתחות נוירולוגית תקינה השוללת את האוטיזם ברוב המקרים.

חשוב גם לדעת כי מחקר פרוספקטיבי בן 7 שנים מצא ש-92% מילדים עם עיכוב מוטורי מבודד לא פיתחו הפרעות נוירו-התפתחותיות כמו אוטיזם.

מגוון תנועות ספונטני

תנועתיות המאופיינת במעברים רכים בין פעילויות, ללא סטריאוטיפיות מוטורית כמו נפנופי ידיים, סיבובים ונדנוד הגוף עצמיים או הליכה על קצות האצבעות – שוללת את הדפוסים התנועתיים האופייניים לילדים אוטיסטים.

ניתוח וידאו של 1,200 ילדים הוכיח כי התנהגות ותנועות חזרתיות נוכחות אצל 97% מהילדים האוטיסטים!

רגישות חברתית ואמפתיה

תגובה הולמת למצבי מצוקה של אחרים

יכולת לזהות מצוקה רגשית אצל אדם קרוב, כגון בכי של אח או אחות, ולהגיב בהבעת פנים מתאימה, חיבוק ספונטני או ניסיון להציע נחמה – מעידים על תפקוד אמפתי תקין.

מחקר שפורסם במהלך שנת 2024 באתר Molecular Autism הדגים כי 86% מהילדים האוטיסטים הציגו לקות בזיהוי מצוקה רגשית אצל הקרובים אליהם.

חיקוי ספונטני של מגוון התנהגויות

נטייה לחקות הבעות פנים, מחוות גוף או פעולות יומיומיות של דמויות קרובות – כגון ניקוי משטח עם מטלית או "דיבור" בטלפון צעצוע – מהווה אינדיקציה להתפתחות חברתית נורמלית.

יכולת חיקוי היא אבן יסוד בלמידה חברתית ולרוב שוללת אוטיזם. חסרונה מהווה קריטריון אבחוני מרכזי ב-DSM-5.

סימנים שוללים אינם מדע מדוייק

בעוד שהסימנים המפורטים מהווים אינדיקטורים חזקים להתפתחות נוירוטיפיקלית ושוללים אוטיזם, חשוב להדגיש כי אבחנה מקצועית דורשת הערכה רב-ממדית.

המלצות ארגון הבריאות העולמי (2025) קובעות כי יש לפנות להערכה התפתחותית במצבים הבאים:

  • נסיגה בתפקוד בשפה או בכישורים חברתיים
  • היעדר מילים בודדות עד גיל 16 חודשים
  • היעדר משפטים דו-מיליים עד גיל 3

עבור אלה מבין ההורים המזהים בסקירה הנ"ל את רוב הסימנים המרגיעים, שעל פניו שוללים אוטיזם, אך עדיין חשים דאגה, אנו ממליצים לפעול ב-2 דרכים מקבילות:

  1. תיעוד שיטתי של אבני דרך התפתחותיות
  2. התייעצות עם רופא המשפחה או רופא ילדים

חשוב לזכור כי כל תינוק וכל ילד הוא אינדיבידואל בעל קצב התפתחות ייחודי ומעט שונה. אין סיבה להיכנס ללחץ מזה שהתינוק של אחותך מתנהג אחרת בגיל שנה וחצי.

נדגיש שוב: רשימת הסימנים ששוללים אוטיזם אינו מודל אבחון או שלילת אבחון מקצועי, ואם יש לך תחושת בטן לא נוחה לגבי ההתפתחות של התינוק/ת שלך, יש לפנות להתייעצות עם גורם רפואי מוסמך על מנת לשלול אוטיזם.

קריאה נוספת: סימנים ראשונים לאוטיזם אצל פעוטות

אוטיזם אונליין