תסמונת פראדר-ווילי PWS הנה תוצאה של פגיעה גנטית נדירה, שגורמת לבעיות גופניות, נפשיות והתנהגותיות ובחלק ניכר מהמקרים המאובחנים, גם לאוטיזם. התסמונת נפוצה כמעט ללא הבדל בין המינים, בנות ובנים.
המדובר בהפרעה גנטית נדירה, הטמונה בשינויים מזעריים בגנים הממוקמים באזור מסוים על גבי כרומוזום 15.
ברוב המקרים המוכרים, התסמונת נגרמת על ידי שגיאה גנטית אקראית או "דה נובו" ואינה תורשתית. אבחון הפגם הגנטי שגורם לתסמונת פראדר-ווילי יכול ואמור להתבצע בשלב העוברי, באמצעות בדיקה גנטית פשוטה במהלך ההריון.
התסמונת נובעת בשל פגיעה גנטית באזור 15q11.2-q13, כאשר ברוב המקרים המדובר על תסמונת דה-נובו, המופיעה לראשונה אצל העובר ואינה תורשתית, בעוד מיעוט המקרים קשורים לכך שהעובר ירש 2 עותקים של כרומוזום 15 מהאם, ללא עותק אבהי כפי שקורה במצב נורמלי [עותק אחד של כל כרומוזום מכל אחד מההורים].
תסמונת פראדר-ווילי ואוטיזם חולקים מאפיינים מסוימים, בעיקר בתחום ההתפתחותי, ההתנהגותי והקוגניטיבי. ילדים עם תסמונת פראדר-ווילי מציגים, ב-2 מכל 3 מקרים, סימפטומים התואמים לאלו של הספקטרום האוטיסטי, כמו קשיים בתקשורת חברתית, התנהגויות חזרתיות ועיכובים בהתפתחות השפה.
70% מהלוקים בתסמונת מאובחנים עם אוטיזם
מחקר מעניין, שנוהל על ידי חוקרים מארצות הברית ומסין, הצביע על קשר משמעותי בין תסמונת פראדר-ווילי (PWS) לאוטיזם (ASD) בקרב ילדים ומתבגרים.
המחקר, שפורסם בכתב העת Frontiers in Psychiatry, מצא כי יותר מ-70% מהילדים והמתבגרים עם תסמונת פראדר ווילי נמצאים בסיכון גבוה לפתח ASD.
במסגרת המחקר נבדקו 218 ילדים ומתבגרים שאובחנו גנטית עם התסמונת הנדירה, תוך שימוש בכלי סינון מקובלים לאבחון אוטיזם.
עבור ילדים מתחת לגיל 3, נעשה שימוש בשאלון Ages and Stages Questionnaires ASQ-3, ועבור ילדים בגילאי 3-18 השתמשו בסולם Gilliam Autism Rating Scale GARS-3.
התוצאות הראו כי 77.9% מהילדים מתחת לגיל 3 ו-83.8% מהילדים בגילאי 3-18 סווגו כבעלי סיכון גבוה לאוטיזם.
תוצאות המחקר החשוב גם הצביעו על גורמי סיכון נוספים לאוטיזם בקרב ילדים מעל גיל 3 עם תסמונת פראדר-ווילי.
נמצא כי ילדים בעלי קומה נמוכה יותר, בעלי עודף משקל, או הסובלים מדום נשימה חסימתי בשינה נמצאים בסיכון גבוה עוד יותר לאוטיזם.
אחוזי הסיכון הגבוהים שנמצאו במחקר זה עולים משמעותית על הערכות קודמות, שדיווחו על עד 40% מהילדים עם PWS כבעלי סיכון מוגבר לאוטיזם.
החוקרים מייחסים את ההבדל לכך שהמחקר הנ"ל כלל גם ילדים שהוגדרו עם אוטיזם בתפקוד גבוה ובינוני, כאשר במחקרי העבר השתתפו בעיקר ילדים אוטיסטים בתפקוד נמוך.
בנוסף לכך, גם העובדה שרוב המחקרים הקודמים [לפני 2021] נעשו על קבוצת משתתפים קטנה בהרבה, עשויה להוות סיבה לשינוי המהותי בנתונים.
סיכום ממצאי המחקר – PWS ואוטיזם
גודל המדגם ומאפייני המשתתפים
- המחקר כלל 218 משתתפים עם PWS מאובחן גנטית.
- טווח הגילאים של משתתפי המחקר נע בין 3 חודשים ל-18 שנים.
- 45.5% מהמשתתפים היו נקבות ו-55.5% זכרים.
שיטות הערכה
- לילדים מתחת לגיל 3 השתמשו בשאלון Ages and Stages Questionnaires, 3rd Edition (ASQ-3).
- לילדים מגיל 3 ומעלה השתמשו בסולם Gilliam Autism Rating Scale, 3rd Edition (GARS-3).
תוצאות עיקריות
בקרב ילדים מתחת לגיל 3:
- 77.9% זוהו כבעלי סיכון גבוה לאוטיזם על פי תחום התקשורת ב-ASQ-3.
- 58.4% נכשלו בתחום התקשורת, 19.5% היו במצב "מעקב".
בקרב ילדים מגיל 3 ומעלה:
- 83.8% זוהו כבעלי סיכון גבוה לאוטיזם על פי ה-GARS-3.
- 68.6% היו ברמה 2 (סיכון גבוה) ו-15.2% ברמה 3 (סיכון גבוה מאוד).
גורמי סיכון נוספים
המחקר זיהה מספר גורמים קליניים הקשורים לסיכון מוגבר לאוטיזם בקרב משתתפים מעל גיל 3:
- תת-גובה (P = 0.0186)
- עודף משקל (P = 0.0248)
- דום נשימה חסימתי בשינה (P = 0.0259)
צריך לאבחן תסמונת פראדר-ווילי בהריון
באמצעות בדיקות גנטיות כמו: NIPT, בדיקת צ'יפ גנטי או בדיקת אקסום ניתן לאבחן את הפגיעה הגנטית שגורמת לתסמונת בשלב העוברי, בסמוך לתחילת ההריון.
את הבדיקות הגנטיות הנ"ל חשוב וניתן לעשות כבר במהלך חודשי ההריון הראשונים, כאשר במקרים של אבחון פגיעה כאמור באזור 15q11.2-q13 שעל גבי כרומוזום 15, לרוב תינתן להורים המלצה להפסיק את ההריון, בעיקר בשל ההשלכות המורכבות של התסמונת על העובר והילד בהמשך החיים.
רופאי הנשים שמלווים את ההורים במעקב ההריון, הם אלה שצריכים להסביר על חשיבותן של הבדיקות הגנטיות, תמיד – בכל הריון – על מנת לאפשר להורים לקבל החלטה מושכלת לגבי האפשרות לבצע את הבדיקות או להימנע מהן.
תוכלו לקרוא עוד לגבי חובת היידוע של הרופא בכתבה קודמת
אם ומכל סיבה שהיא, הרופא לא הסביר על הבדיקות הגנטיות שניתן לעבור בהריון – זאת רשלנות רפואית חמורה.
ממש כי שהאוטיזם נובע מרקע גנטי ברוב המקרים, נכון להיום, אין כל סיבה להולדת ילד או ילדה עם תסמונת פראדר-ווילי, מבלי שהתסמונת אובחנה כבר בשלבים העובריים הראשוניים, בכפוף לבחירתם של ההורים לבצע בדיקות גנטיות כאמור.
קריאה נוספת: פגיעה בגן MECP2 גורמת להתפתחות אוטיזם