הקשר השכיח בין קנדידה לאוטיזם עלה לפני מספר שנים לדיון מרתק בתוכנית של אופרה וינפרי, כשהשחקנית ג'ני מקארתי שיתפה את סיפורו של בנה שהבריא מאוטיזם לחלוטין לאחר הטיפול המאסיבי שקיבל לקנדידה.
רופאים והורים רבים מדווחים על הקלה משמעותית בתסמיני האוטיזם באמצעות טיפולים המיועדים להתמודדות מול פטריית קנדידה. אמנם אין מחקר מדעי נרחב המוכיח את הקשר בין הפטרייה הנפוצה לאוטיזם, אך קיימים לכך אזכורים רבים בספרות הרפואית ובמאגרי מידע מקוונים אמינים ומבוססים.
שני המצבים עשויים להתרחש כתוצאה מהשפעת השימוש באנטיביוטיקה, שהיא הגורם העיקרי לקנדידה. בריאות פלורת המעיים עשוייה להיות קשורה לאוטיזם ואנטיביוטיקה גורמת לשינויים דרסטיים בבריאות פלורת המעיים, אשר תוארה על ידי מדענים כ"קריטית" ו"חיונית" לבריאות.
טיפול בן חמישה ימים של אנטיביוטיקה מספיק להשמדת רוב החיידקים בגוף והשפעותיה של האנטיביוטיקה עשוייה להימשך גם עד 12 חודשים ויותר.
שינויים בפלורת המעיים יוצרים את התנאים האידיאליים להתפתחות קנדידה פטרייתית, השולטת בסוגי החיידקים הצומחים בחזרה לתוך המעיים ורקמות הגוף.
מחקר שנערך לפני מספר שנים על ידי קבוצת חוקרים בפולין הצביע על קשר אפשרי בין הצטברות פלורת המעיים, פטריית הקנדידה ואוטיזם.
חוקר של המכון הלאומי לבריאות, ד"ר פריס קיד, קובע כי בכל הנוגע להתמודדות עם אוטיזם, שיפור תפקוד מערכת העיכול נשען על השליטה בקנדידה ובטפילים אחרים, ושימוש בחיידקים פרוביוטיים, תוספי תזונה וחומרים מזינים מטפל במצב ומפחית את חדירות החיידקים למעיים.
בהתחשב בעובדה לפיה קנדידה מעצבת ומשנה את הצטברות החיידקים במעיים לאחר טיפול אנטיביוטיקה, תפקיד הקנדידה מקבל משמעות נוספת.
המחקר שבחן את מערכת היחסים בין הבטן והמוח קובע כי הסדרת הציר בין המעיים למוח חיוני לשמירת האיזון, ובכלל זה איזון מערכת העצבים המרכזית. מחקרים אחרים ציינו כי יכולת החיידקים במעיים לתקשר בין המוח לבין המעיים, מוכרת היטב לפסיכולוגים קליניים, באופן המשפיע על יכולת המוח לווסת את ההתנהגות.
קנדידה, דלקת ואנטיביוטיקה
הקשר בין אוטיזם לקנדידה אף מתברר באופן מובהק יותר כשמתבוננים על דלקת. פטריית הקנדידה ידועה כמקדמת דלקת בגוף ודלקת נוספת מחישה את צמיחת הקנדידה, וכך נוצר חוסר ויסות במערכת החיסון כלפי תגובה האחראית להתפתחות מחלות אוטואימוניות.
כך לדוגמא, דלקת מפרקים שגרונית אוטואימונית של האם עלולה להגביר את סיכון הילד לפתח אוטיזם בשמונים אחוזים. פטריית קנדידה מקדמת ומחמירה דלקת מפרקים שגרונית.
גם למחלת הצליאק יש מערכת יחסים חזקה עם קנדידה, המבוססת על חלבוני דופן תאי קנדידה, הזהים לחלבוני גלוטן. נוכחות צליאק אצל האם עלול לגרום לסיכון מוגבר לאוטיזם בעובר ולפי מחקר שבדי הסיכון לאוטיזם גבוה פי 3.5 כשהאם צליאקית.
גם אסטמה ואלרגיות במהלך ההריון הוכחו כמגבירות את הסיכון לאוטיזם, כפי שנמצא במחקר מקיף שבדק ועקב אחר הריונן של מאות נשים, מצא כי אמהות אסמטיות שסבלו מאלרגיות, נמצאות בסיכון גבוה יותר להתפתחות אוטיזם בעובר.
המחקר הראה שהסיכון לאוטיזם גדול יותר מפי שניים, במקרים בהם האם ההריונית מאובחנת עם אסטמה ואלרגיה במהלך השליש השני של ההריון. פטריית הקנדידה עשויה להוות גורם אפשרי לתופעות של אסטמה והתפתחות אלרגיות.
דלקת ואוטיזם קשורים לאנטיביוטיקה ביצירת הצפה מסיבית לתוך הדם ורקמות רכיבי קירות תאי חיידקים המשפיעים על דלקת המוח. חומרים אלו הוכחו כגורמים לרמות מתמשכות של דלקת במוח באמצעות ציטוקינים פרו דלקתיים העלולים להשפיע על רמות הדלקת בגוף. תגובות פרו דלקתיות של קנדידה עשויות ליצור רמות זהות של הגידול.
מחקרים שנערכו לאורך שהשנים האחרונות הציגו ראיות שמהן משתמע כי שילוב גורמים הכוללים גם את פטריית קנדידה, טיפול אנטיביוטי ודלקות מקושר לאוטיזם. אנו תקווה כי המחקר הבודק את הקשר בין פטריית הקנדידה ואוטיזם יתרחב, ונמשיך לעדכן.
קריאה נוספת: עוד על הקשר בין חיידקי המעיים ואוטיזם