תוספי תזונה או ויטמינים לילד.ה

מדוע ילדים אוטיסטים עשויים להזדקק לתוספי תזונה, ויטמינים ומינרלים?

רבים מהילדים שעל הספקטרום האוטיסטי מקבלים מזה שנים רבות מרשמים למגוון תוספי תזונה כמו ויטמינים, מינרלים ותוספים טבעיים כדי לסייע בשינה, לאזן את מערכת העיכול, להעלות רמות נמוכות של ויטמינים, ולהפחתת תסמיני אוטיזם נפוצים.

כידוע, האוטיזם מלווה את הילד לכל אורך החיים ואינו ניתנן לריפוי באמצעות שינויים בתזונה או שימוש בתוספי מזון.

מאידך, ברור כי טיפול תזונתי מקצועי המותאם למצב של הילד, במשולב עם טיפולים התפתחותיים, עשוי לסייע מאד לילד בהתמודדות והפחתת תסמיני אוטיזם, תופעות לוואי ומחלות נלוות.

כל תכנית תזונתית המיועד לילדים [או למבוגרים עם אוטיזם] חייבת להינתן אך ורק על ידי דיאטנית בעלת רישיון מאת משרד הבריאות, אשר קיבלה הכשרה מקיפה מעמיקה ויסודית לכך, ומקפידה להתעדכן במחקרים עדכניים ובספרות המקצועית הרשמית והמקובלת והנה בעלת ניסיון בעבודה מתמשכת עם ילדים אוטיסטים.

המרכז לבקרת מחלות בארה"ב (CDC) קובע כי: התערבויות ביו-רפואיות רבות דורשות שינויים בתזונה. שינויים כאלה כוללים הסרת סוגים מסוימים של מזון מהתזונה של הילד ושימוש בתוספי ויטמינים או מינרלים.

מחקר משנת 2009 שבחן ממצאים של 539 רופאים מצא כי תוספי ויטמינים ומינרלים היו אחת ההתערבויות הרפואיות המומלצות ביותר לאוטיזם, ומומלצים על ידי 49% מהרופאים עבור ילדים עם אוטיזם.

בשנים האחרונות חלה עלייה בהיקף המחקרים הקליניים שמעריכים את הייתרונות של תוספי תזונה לאוטיזם בילדים, ומדגישים את יתרונותיהם מעבר להפחתת הפרעות שינה ובעיות במערכת העיכול.

כך לדוגמא, מספר מחקרים חדשים הצביעו על שיפור ביצירת קשר עין, הפחתת בעיות התנהגות והקלה משמעותית של תופעות של דיכאון עבור ילדים עם אוטיסטים הצורכים בקביעות שמן כבד דגים שעשיר בוויטמינים D ו-A.

מעבר לבעיות הספציפיות לאוטיזם, רוב התזונה המערבית חסרה בוויטמינים ומינרלים יסודיים וחשובים, כולל ברזל, ויטמיני B (B6, B12, וחומצה פולית), ויטמינים נוגדי חמצון A, C, ו-E, ויטמין D, והמינרלים מגנזיום וסידן.

הילדים שלנו, כולם ולא רק האוטיסטים, זקוקים לתזונה מקיפה המלאה בויטמינים ומינרלים בתקופה של צמיחה והתפתחות המוח. ילדים הסובלים מתופעות של אכילה בררנית נדרשים למעקב הדוק יותר אחר צריכת הוויטמינים והמינרלים שלהם כדי לוודא שהם מקבלים את כל התזונה הנחוצה לגופם המתפתח.

רופא הילדים בקופת החולים או דיאטנית מוסמכת, לאחר בדיקות הדם של הילד, יוכלו לומר בדיוק ניכר מה בדיוק חסר לילד מבחינה תזונתית ולעזור בתכנון תוכנית תזונה משלימה, לכיסוי הפערים בתזונה של הילד.

תוספי התזונה המומלצים לילדים אוטיסטים

העדיפות הראשונה של הרופא בעת המלצה על תוספי ויטמינים ומינרלים היא בדרך כלל לזהות פערים בתזונת הילד.

רופא הילדים בקופת החולים לרוב יבקש מההורים לתעד בכתב, ממש כמו יומן תזונה, ולעקוב אחר הפריטים שאותם הילד אוכל במשך שבוע או שבועיים. כך יוכל לקבל מושג על ההעדפות הקולינריות של הילד והרכיבים התזונתיים שהילד צורך במסגרת הדיאטה השגרתית שלו.

במקביל, מומלץ להכין רשימה של מאכלים שהילד סולד מהם, לא אוהב ומסרב לאכול. רשימה זו עשויה לכלול מרקמים, קבוצות מזון, או טעמים בנוסף לפריטי מזון ספציפיים שהילד מסרב לצרוך.

חשוב לציין שבעוד שחלק מהילדים עשויים לקבל מספיק ויטמינים A, E, D, ו-K, אלה הם ויטמינים מסיסי שומן, מה שאומר שאם הילד לא אוכל מספיק שומן, הוא יתקשה לספוג את הוויטמינים החשובים בגופו.

ילד שתפריט הדיאטה שלו מורכז מתזונה טבעונית או צמחונית עלול להציג חוסר בוויטמין B12 מכיוון שהוא נמצא רק במוצרים מן החי.

התפקיד של רופא הילדים או הדיאטנית הנו לנסות ולשלב ויטמינים ומינרלים החסרים לילד באמצעות תוספות למזון השגרתי שהילד צורך ולפני המעבר לתוסף, מכיוון שזו הדרך הטבעית והמקובלת ביותר.

עם זאת, כאשר זה לא אפשרי, רופא הילדים ימליץ על נטילת ויטמינים בצורת נוזל, תת-לשונית, לעיסה או כדור לבליעה.

רופא הילדים והדיאטנית ימליצו על תוספי תזונה ספיצפיים, בכמויות מדוייקות, ובהתאמה מלאה לחסרים של הילד ולייחודיות שלו בצל האוטיזם, תוך הקפדה על מניעת התנגשויות מול תרופות קבועות, אם וכאשר הילד נוטל כאלה.

מלטונין לאוטיזם

כמחצית מהילדים האוטיסטים, כבר מגילאים צעירים מאד, מתמודדים עם בעיות שינה. ישנם גורמים שונים שעשויים לתרום לכך כולל: חרדה, שעון צירקדי לא סדיר, תופעות לוואי של תרופות, היפראקטיביות ועוד.

מלטונין הוא תוסף המסייע בוויסות מחזור השינה והערות. זהו הורמון הנמצא באופן טבעי בגוף ומיוצר בבלוטת האצטרובל במוח.

ניתן למצוא מלטונין באופן טבעי בדגים מסוימים וביצים, אך הוא נמצא בשפע רב יותר באגוזים, זרעים ובננות – שכולם מהווים חטיפי ערב מצוינים.

עם זאת, כאשר המזונות המכילים מלטונין מוגבלים והמוח של הילד אינו מייצר אותו כראוי, ניתן להציע אותו כתוסף תזונה. מלטונין זמין ללא מרשם והוא בדרך כלל ניתן לצריכה בצורה תת-לשונית, כחומר הנמס מתחת ללשון.

המינון הספציפי חייב להיות מותאם למצב של הילד ולהיקבע בהמלצה של רופא / דיאטנית, כאשר ניתן להעלות את המינון של המלטונין בהדרגה ובהתאם לצרכים של הילד.

פרוביוטיקה לאוטיזם

בעיות במערכת העיכול (GI) היא בעיה נפוצה שרבים מהפעוטות והילדים האוטיסטים מתמודדים מולה.

לפי המחרכז לבקרת מחלות בארצות הברית, ילדי הרצף הנם בעלי סיכוי גבוה פי 3.5 לחוות סיבוכים ובעיות במערכת העיכול בהשוואה לילדים נוירוטיפיקלים.

חלק מהחוקרים מאמינים שיש קשר בין חיידקי המעיים לחומרת האוטיזם, אך נושא זה עדיין נתון במחלוקת בקהילה הרפואית וחלק גדול מהראיות הן אנקדוטליות.

ילדים החווים בעיות תכופות במערכת העיכול, ממושכות או כרוניות, צריכים להיבדק על ידי רופא הילדים בקופת החולים, אשר לרוב יפנה אותם לגסטרואנטרולוג מומחה לצורך בדיקות מעמיקות נוספות.

הרופא עשוי להמליץ על פרוביוטיקה מסוג Bacteroides fragilis ובעברית בקטרוידס פראג'יליס, שנמצאה כמקלה מאד על תסמינים של בעיות עיכול בילדים בכלל ואצל ילדים אוטיסטים בפרט.

ויטמין D מפחית תסמיני אוטיזם

מחקר מקיף שפורסם בסוף שנת 2016 מצא כי ילדים שאובחנו עם ASD שקיבלו תוסף ויטמין D3 הראו שיפור בתסמיני האוטיזם.

החוקרים ציינו כי לאחר ארבעה חודשים, תוספת ויטמין D שיפרה משמעותית את הביטויים המרכזיים של האוטיזם הכוללים התקפי זעם, היפראקטיביות, נסיגה חברתית, התנהגות סטריאוטיפית ובעיות דיבור ושפה.

עוד ציינו החוקרים כי ילדים שקיבלו תוספת ויטמין D חוו עלייה במודעות קוגניטיבית, מודעות חברתית והכרה חברתית בהשוואה לאלה שקיבלו רק פלסבו במסגרת המחקר.

עוד תואר במסגרת המחקר כי תוספת של ויטמין D הפחיתה משמעותית תנועות חזרתיות, השפעת רעשים אקראיים, קפיצות ונדנוד גוף מצד הילדים.

ויטמין B6 ומגנזיום

המגנזיום כמו גם ויטמין B6 הנם חומרים חיוניים לגוף האדם ולילדים בפרט.

יותר מתריסר מחקרים הציגו נתונים לפיהם תוספת של ויטמין B6 ומגנזיום לילדים עם אוטיזם עוזרת להקל על התסמינים, אך הטיפול נותר שנוי במחלוקת מכיוון שגופו של כל ילד יגיב באופן שונה להתערבויות שונות ובין השאר לשימוש בתוספי תזונה.

התיאוריה היא שילד אוטיסט עשוי להראות התנהגות משופרת בעקבות שילוב ויטמין B6 ומגנזיום לתזונה היום יומית שלו.

בעוד שמספר מחקרים מבוקרים היטב ציינו שיפור זה, השיפורים הספציפיים לא היו עקביים ונעו בין קשר עין טוב יותר לשליטה מוגברת בדחפים ושיפור באינטראקציות חברתיות ותקשורת.

יש לנטר את רמות B6 והמגנזיום בילדים עם אוטיזם בין אם הם נוטלים תוסף ובין אם לאו, מכיוון שרמות המגנזיום נוטות להיות נמוכות יותר אצל פעוטות וילדים אוטיסטים, והמגנזיום נדרש לספיגה ושימוש נאותים של B6 בגוף.

התחלת טיפול בתוספי תזונה לילד.ה

הצעד הראשון שלכם לצורך בחינת האפשרות לשימוש במגוון תוספי תזונה עבור ילד עם אוטיזם צריך להיות בפניה לרופא ילדים בקופת החולים או דיאטנית המוסמכת על ידי משרד הבריאות.

תמיד חיוני לעקוב אחר התגובות של הילד לתוספי התזונה השונים, מכיוון שחלקם עשויים לעורר תגובה או תופעות לוואי בשילוב עם תרופות אחרות, להיות מסוכנים במינון גבוה מדי, או פשוט לא שלעבוד כנדרש עם הילד שלכם.

תוספי התזונה שהוזכרו לעיל הם מהתוספים הנפוצים ביותר לטיפול בילדים אוטיסטים בישראל, אך ישנם גם תוספי תזונה אחרים שעשויים לעבוד היטב ולהתאים לילד, כמו אחרים שעשויים שלא להתאים כלל.

בדיקת דם או בדיקת שתן היא הדרך המדויקת ביותר לעקוב אחר רמות הוויטמינים של הילד ויש לבצע אותה בתדירות שרופא הילדים ממליץ עליה, כדי להבטיח שהתוספים שהילד נוטל עושים את העבודה המצופה ואינם מעוררים תופעות לוואי בלתי רצויות.

חשוב לעדכן את כל המטפלים של הילד בסוגי התוספים שהוא נוטל בקביעות, שכן גם הם צריכים להיות ערים ולשים לב לשינויי התנהגות ותפקוד בכפוף לנטילת תוספי תזונה כאמור.

על פי רוב, בתחילתו של טיפול בתוספי תזונה ינתנו לילד מינונים נמוכים יחסית, שיעלו באופן הדרגתי בכפוף לבדיקות דם והמלצות של הרופא / דיאטנית, שכן באופן זה ממזערים את תופעות הלוואי.

לבסוף, יש לשמור את כל התוספים מחוץ להישג ידו של הילד, ממש כמו כל תרופת מרשם אחרת, מכיוון שהם יכולים להיות מסוכנים מאד במקרה של מינון יתר.

קריאה נוספת: האם דיאטה קטוגנית מתאימה לילדים אוטיסטים?

אוטיזם אונליין