מחקר מעניין שפורסם בחודש דצמבר 2013, בדק לראשונה האם יתכן שניתן לגלות ולאבחן אוטיזם כבר בגיל חודשים ספורים, על פי הדרך בה התינוק יוצר קשר עין עם הסובבים אותו.
כשתינוק נולד אין לו שליטה מלאה על פעולת העין והוא מתקשה למקד את מבטו. במקרים רבים ניתן להבחין כי תינוקות פוזלים מעט, או שהעיניים "בורחות" להם.
האפשרות למקד את העיניים בטבעיות מתפתחת החל מגיל כמה ימים ועד למספר שבועות מיום הלידה.
בתקופה הסמוכה ללידה הראייה עדיין מטושטשת וניתן להבחין כי לתינוק העדפה ברורה להתבוננות באובייקטים מסויימים, בעיקר כאלה בעלי גבולות "שוברי שגרה" או צבעים בולטים במיוחד.
קונטרסט כזה קיים בפנים אנושיות, בין קו השערות למצח. זוהי אחת הסיבות לכך שתינוקות נולדים עם נטייה בסיסית להעדיף להתבונן באנשים אחרים.
לאחר מספר חודשים נוספים, תינוקות מצליחים לתקשר עם הסובבים אותם באמצעות יצירת קשר עין. התינוקות לומדים שכאשר הם מסתכלים על מישהו הוא מגיב אליהם, הוא קורא את צרכיהם ומתייחס אליהם.
קשר עין על הספקטרום האוטיסטי
רבים מהתינוקות והילדים המאובחנים על הספקטרום האוטיסטי מגלים קשיים, ברמה משתנה, ביצירת קשר עין.
בין אם הילדים מדברים או לא, הרבה פעמים הם מתקשים להישיר מבט בעת אינטראקציה עם הורים, אחים ואנשים אחרים. המחקר המעניין ביקש לבדוק כיצד ומתי ניתן לזהות הפרעה ביצירת קשר עין אצל האוטיסטים.
באמצעות מכשור מתקדם [לזמנו] שעוקב אחר תנועות העין ויכולת המיקוד שלה, בדקו החוקרים קבוצה גדולה של תינוקות ויצרו רישומים מפורטים לגבי רמת יצירת קשר העין שלהם. המעקב אחר התינוקות נמשך לאורך שנים.
מהמחקר המעניין הסתבר כי ילדים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי בסביבות גיל 2-3 יצרו בינקותם הרבה פחות קשר עין, או יצרו קשר עין למשך זמן קצר יותר, בהשוואה לילדים בני גילם שלא אובחנו עם אוטיזם.
הפער המשמעותי התגלה רק החל מגיל חודשיים, שכן בחודשיים הראשונים לחיים לא נמצא הבדל ביצירת קשר עין בין ילדים אוטיסטים לילדים שאינם אוטיסטים.
עוד עלה מהמחקר כי החל מגיל שישה חודשים, חלה אצל הילדים האוטיסטים ירידה משמעותית ביכולת ליצירת קשר עין, בעוד שאצל ילדים בריאים חל שיפור ניכר ביצירת קשר העין ומשך הזמן בו הילדים החזיקו קשר עין רצוף.
החוקרים ציינו כי לפי ממצאי המחקר המרתק, קיים קשר בין מספר הפעמים שהתינוקות יוצרים קשר עין לבין חומרת האוטיזם וככל שמספר הפעמים שבהם התינוקות יוצרים קשר עין נמוך יותר, כך רמת התפקוד הצפויה שלהם תהיה נמוכה יותר.
המחקר שהתפרסם בשנת 2013 עורר תהודה רבה, שכן היה הראשון שבדק לעומק את הקשר בין יצירת קשר עין לאוטיזם.
החוקרים דאגו להסביר כי חשוב שההורים לא ינסו לבדוק ולקבוע מה "רמת קשר העין של התינוק" לבד בבית, שכן לצורך בחינה מדוייקת בנקודה זאת יש צורך בבדיקות מעבדה המבוצעות על ידי רופאים מוכשרים בתחום.
קריאה נוספת: סימנים ראשונים לאוטיזם – הרבה לפני גיל שנה