ויטמין A הוא ויטמין מסיס בשומן שממלא תפקיד חשוב במספר תהליכים ביולוגיים ונמצא כחשוב מאד עבור חלק ניכר מהילדים המאובחנים עם אוטיזם והפרעות קשב וריכוז.
נראה כי לריכוז הוויטמין חשיבות רבה בהתפתחות תקינה של המוח ובימים אלה מתנהלים מספר מחקרים חשובים הממשיכים לבדוק את הנושא לעומק.
מספר מחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות מצאו כי ריכוז ויטמין A נמצא במתאם שלילי עם חומרת האוטיזם, זאת אומרת שככל שהאוטיזם חמור יותר רמתו של ויטמין A נמוכה יותר.
באחד המחקרים שבדקו את הנושא התברר כי אצל 77.9% מהילדים האוטיסטים נמצא מחסור בוויטמין A.
ישנן שתי צורות של ויטמין A שניתן לצרוך כתוספי התזונה: ויטמין A שמקורו מן החי, וכן ויטמין A שמקורו מהצומח.
ויטמין A בצורת רטינול הוא מונח כולל לקבוצה של תרכובות פעילות הידועות יותר כרטינול, רטינל, וחומצה רטינואית, וכן צורה אחת המאוחסנת בכבד, הנקראת רטיניל אסטר.
הגוף ממיר רטיניל אסטר לחומצה רטינואית ומעביר אותה למחזור הדם כאשר הגוף זקוק לה.
מזונות כמו בשר (במיוחד כבד), מוצרי חלב (למשל, חמאה, גבינה, חלמון ביצה, חלב), שמן דגים ודגים בכלל הם מקורות טובים לויטמין A. ניתן לצרוך עד 3 מיליגרם ויטמין A שמקורו מהחי ביממה ולא יותר.
צריכת ויטמין A שמקורו מהצומח, מאפשר לגוף לייצר את הוויטמין מבטא-קרוטן וסוג של ויטמין הוא הסוג החשוב ביותר מבחינה ביולוגית וניתן לצרוך אותו ללא הגבלה.
ישנם אנזימים ספציפיים בגוף שממירים ויטמין A (למשל, בטא-קרוטן) לצורה הפעילה שהגוף יכול להשתמש בה.
סוג זה של ויטמין נמצא בעיקר בתירס צהוב, תפוזים, ברוקולי, פטרוזיליה, פפאיה, גזרים, ירקות עליים ירוקים (למשל, תרד, אמרנט), מנגו, ודלעת.
על מנת לחוות את היתרונות הבריאותיים מהצורות הפעילות או הלא פעילות של ויטמין A, יש לצרוך אותן עם מזון המכיל שמנים ושומנים.
ביתר פירוט, ויטמין A מסיס בשומן נספג ביתר קלות על ידי המעיים כאשר הוא משולב עם מזונות כמו טוסט עם חמאה, אגוזים, שמן זית, או כוס חלב.
חיוני לכל אדם לצרוך רמות מספקות של ויטמין A מדי יום כי הוא משפיע על הקוגניציה וכן על הייצור והפעילות של כימיקלים שונים במוח.
מחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות מלמדים כי לחלק משמעותי מהילדים עם עיכוב התפתחותי כמו אוטיזם או הפרעת קשב וריכוז (ADHD) יש חסרים ברמות הוויטמין A בגופם.
אוטיזם, בפרט, נראה כקשור לאי-סדירויות בפעילות הסרוטונין כיוון שלילדים עם מצב זה נוטים להיות רמות גבוהות משמעותית של סרוטונין מאשר לילדים המתפתחים באופן טיפוסי. זה נראה כקשור לחסר בוויטמין A.
מחקר אחד מראה שלילדים אוטיסטים יש את השיעור הגבוה ביותר של חסר בוויטמין A בהשוואה לחומרים מזינים אחרים, כמו למשל, ויטמין B9, B12, ו-D ורמות נמוכות של ויטמין A קשורות לציונים נמוכים יותר בסולם דירוג האוטיזם בילדות (CARS). ציוני CARS משקפים ביצועים התנהגותיים ומנטליים.
בהתאם לכך, מחקר מראה שתוספת ויטמין A עוזרת להוריד רמות סרוטונין בילדים עם אוטיזם וזה משפר בהמשך תסמיני אוטיזם.
באופן דומה, רמות נמוכות של ויטמין A עשויות להשפיע לרעה על ילדים עם ADHD כיוון שוויטמין זה חיוני לתפקוד קוגניטיבי בריא, התפתחות התנהגותית (למשל, התנהגות מוטיבציונית), ויסות חושי והתבגרות מתקדמת.
לכן, חשוב להבטיח שילדים עם עיכוב התפתחותי מקבלים כמויות מספקות של ויטמין חיוני זה כתוסף תזונה יומי וקבוע.
יתר על כן, לאחרונה התפרסם מחקר מעניין שקובע כי לילדים עם אוטיזם ו-ADHD יש למעשה צרכי מיקרונוטריאנטים גבוהים יותר מאשר לילדים המתפתחים באופן טיפוסי, וזה הופך התערבות תזונתית עקבית לחיונית במיוחד עבור ילדים עם צרכים מיוחדים.
עם זאת, יש לנטר בקפידה את כמות הוויטמין הניתנת לילד, שכן תוספי תזונה בריכוזים גבוהים של ויטמין A יכולים להוביל לרעילות שעלולה להחמיר ליקויים קוגניטיביים, רמות אי-שקט, התקפי זעם ותנודות במצב הרוח של הילד.ה.
אסטרטגיה אחת שיכולה לעזור למנוע בעיה מסוג זה כוללת מדידת רמות החומרים המזינים של הילד לפני קבלת החלטה על המנה של ויטמין A שתינתן. זה יגלה אם הילד סובל מחסר בויטמין A.
עבודה עם איש מקצוע בתחום התזונה והבריאות שיכול למדוד תקופתית רמות חומרים מזינים יכולה לעזור להבטיח שילדים עם ADHD או אוטיזם מקבלים את הכמות הנכונה של ויטמין A.
חומר מזין חיוני זה משפר באופן דרמטי את איכות החיים של ילדים עם עיכובים התפתחותיים ויש לנקוט צעדים כדי לספק לגופם את המנה שהם באמת זקוקים לה.
שימו לב: ויטמין A הוא חומר טרטוגני ואסור לנשים בהריון לצרוך כמות עודפת מהויטמין, בשל הסכנה לפגיעה בהתפתחות העובר.
קריאה נוספת: דיאטה לילדים אוטיסטים