חוקרי האוניברסיטה העברית חושפים קשר ישיר בין הפרעות על הספקטרום האוטיסטי לבין רמות חנקן חד-חמצני (NO).
מחקר חדש בהובלת פרופ' היית'ם עמל וצוותו באוניברסיטה העברית בירושלים, גילה קשר ישיר בין רמות חנקן חד-חמצני (NO) במוח לבין הפרעה על הספקטרום האוטיסטי (ASD).
המחקר החדש של האוניברסיטה העברית פורסם בכתב העת היוקרתי Advanced Science.
המחקר מומן בנדיבות על ידי תורמי AFHU קרן משפחת סאטל וקרן משפחת נויבאואר, וכן על ידי מענקים מקרן האוטיזם של הנשרים, משרד ההגנה האמריקאי (DoD), הקרן הלאומית למדע בישראל (ISF), המכון הלאומי לפסיכוביולוגיה בישראל (NIPI), המועצה להשכלה גבוהה בישראל, ומרכז ברטלר למחקר בפרמקולוגיה מולקולרית ותרפויטיקה.
NO הוא מולקולת איתות רב-תפקודית ונוירוטרנסמיטר המשחק תפקיד חשוב בתהליכים פיזיולוגיים ופתופיזיולוגיים.
השפעות מולקולת NO
- NO משפיע על ביטוי חלבונים עצביים חשובים להתפתחות המוח.
- רמות גבוהות של NO גורמות לשינויים במבנה ובתפקוד של תאי עצב, הדומים לאלו הנצפים באוטיזם.
- NO משפיע על מערכות נוירוטרנסמיטורים כמו גלוטמט ו-GABA, החיוניות להתפתחות כישורים חברתיים ותקשורתיים.
המחקר הראה כי סממני האוטיזם עולים ככל שרמות ה-NO במוח עולות. לעומת זאת, במקרים בהם רמות ה-NO במוחם של מודלים עכבריים לאוטיזם הורדו באופן יזום ומבוקר, סממני האוטיזם וההתנהגות האוטיסטית פחתו בהתאם.
מיליוני אנשים ברחבי העולם מאובחנים עם ASD מדי שנה. על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב, אוטיזם הוא ההפרעה ההתפתחותית הנפוצה ביותר בארה"ב, כאשר אחד מכל 36 ילדים נמצא על הספקטרום.
לפי הסטטיסטיקה בישראל, יותר מ-30,000 ילדים עד גיל 18 אובחנו עם אוטיזם.
"המחקר שלנו הראה – בצורה יוצאת דופן – שעיכוב ייצור NO, במיוחד בתאי עצב במוח במודלים ביולוגיים לאוטיזם, גורם לירידה בתסמיני אוטיזם," אומר פרופ' עמל, ראש מעבדת עמל באוניברסיטה העברית, פרופסור בבית הספר לרוקחות, המכון לחקר התרופות, הפקולטה לרפואה.
"על ידי עיכוב ייצור NO במודלים מעבדתיים, הם נעשו יותר חברתיים, ונצפתה פחות חזרתיות בהתנהגותם. בנוסף, המודלים הראו עניין בחפצים חדשים והיו פחות חרדים. לבסוף, הירידה ברמות NO הובילה לשיפור משמעותי במדדים עצביים".
בנוסף למספר מודלים ביולוגיים של ASD, תוצאות המחקר כוללות בדיקות שנערכו באמצעות תאי גזע אנושיים ודגימות דם קליניות מילדים עם אוטיזם בתפקוד נמוך.
"מחקר זה הוא פריצת דרך משמעותית במחקר האוטיזם עם הקשר הישיר הראשון שנעשה בין עלייה בריכוז NO במוח להתנהגות אוטיסטית" אומר פרופ' עמל.
"לגילוי זה יכולות להיות השלכות על הקשר של NO עם מחלות נוירולוגיות אחרות, כמו אלצהיימר, או מחלות פסיכיאטריות כולל סכיזופרניה והפרעה דו-קוטבית. אני מקווה שעם ההבנה החדשה שלנו במנגנון ה-NO, נוכל להתחיל לפתח תרופות טיפוליות ולעזור למיליוני ילדים ומבוגרים החיים עם אוטיזם ברחבי העולם".
חברי מעבדת עמל שהובילו מחקר זה היו ד"ר מניש טריפטי, שאשאנק אוג'ה, מרים קרטאווי, ווג'יהה חמודי.
לאחרונה, עמל היה שותף בהקמת Point6 Bio Ltd, חברת פורטפוליו של האוניברסיטה העברית, ומשמש כמדען הראשי שלה.
הוא גם משתף פעולה עם חברת תרופות אמריקאית הנסחרת בנאסד"ק למחקר ופיתוח של תרופות לאוטיזם.
פרופ' היית'ם עמל זכה לאחרונה במענק של 400,000 דולר מקרן האוטיזם של הנשרים, והוא החוקר הראשון מחוץ לארה"ב שזכה במענק יוקרתי זה.
קריאה נוספת: האם האוטיזם גנטי?