בזמן ההיריון, נחלשת המערכת החיסונית והגוף הופך להיות פגיע מאוד להצטננות או שפעת. נטילת תרופות כגון אקמול, אדוויל או תרופות אנטיביוטיות במהלך שליש השני והשלישי של ההיריון, אינן מומלצות, בשל ההפרעה שהן עלולות לגרום להתפתחות העובר בחודשים הראשונים.
תינוקות שנולדו לאימהות שלקחו תרופות פסיכיאטריות, כגון פרוזק או תרופות נגד דיכאון במהלך הריונן, חשופים פי שניים לאבחנה של אוטיזם, זאת על פי מחקר חדש וראשוני אשר בחן את הקשר בין תרופות נוגדות דיכאון והסיכון לאוטיזם.
תרופות אלו מגדילות את הזמינות של הסרוטונין במוח, ומאחר שהן עוברות דרך השליה, הן עלולות להשפיע על התפתחות מערכת הסרוטונין של התינוק. לכן, על אישה בהריון להיות מודעת לסיכונים הפוטנציאליים הקיימים בסוגים אלו של תרופות במהלך ההיריון, ולחשוב פעמיים לפני נטילתן.
שפעת בהריון ואוטיזם
שפעת בזמן ההיריון עלולה להוות סיכון על מוח העובר, מה שעלול להוביל ל'אוטיזם של ילדות' אצל התינוק. מחקרים מצביעים על כך שאחוז גדול מהממוצע של תינוקות שבגיל שלוש, שאובחנו כלוקים באוטיזם, נולדו לאימהות שחלו בשפעת בזמן ההיריון. שפעת בזמן ההריון עלולה לגרום לסיבוכים רבים בקרב העובד והאם – להרחבה בנושא זה – שפעת וסיבוכיה בזמן ההריון
נשים הרות הסובלות מסוכרת (המופיעה בכ-3% מהמקרים), השמנת יתר או לחץ דם גבוה, חשופות יותר לסכנה ללדת ילד הלוקה באוטיזם. מחקר חדש טוען כי כאשר מתקיים אחד מהמצבים האלה אצל אימהות, עולה הסיכון לאוטיזם אצל התינוק.
על פי המחקרים, כאשר המערכת החיסונית של האם מופעלת – למשל, כשהיא סובלת משפעת –המוח של העובר המתפתח עלול להיות מושפע מהמחלה. יחד עם זאת, מבהירים המחקרים כי נשים בהריון אינן צריכות להיות מודאגות מהממצאים, שכן, על פי העדויות, רק אחוז אחד של נשים שנדבקו בשפעת במהלך הריונן, ילדו תינוקות שלקו באוטיזם.
במקרים בהם נמשך החום יותר משבוע, קיים סיכון גדול יותר להתפתחות אוטיזם אצל התינוק, בהשוואה לנשים שאינן הרות. תהליכים דלקתיים, כפי שקורה במקרים בהם השפעת מחמירה, עשויים להפריע להתפתחות מוח העובר, ואז הם מובילים לשינויים בהתנהגויות הקשורים לאוטיזם.
אלא שלמרות ממצאים אלו, עדיין נמוך עד נדיר הסיכון הכולל להופעת המחלה. מכיוון שנשים בהריון חשופות יותר לסכנות בריאותיות בהשוואה לנשים שאינן בהריון, מומלץ וחיוני עבורן לנקוט בכל אמצעי הזהירות הנדרשים.
חיסון נגד שפעת
החיסון נגד השפעת מומלץ בכל שלב של ההיריון.. מזה שנים רבות מקבלות נשים הרות את החיסונים נגד שפעת ועד כה לא הוכחה גרימת נזק לנשים או לתינוקות. החיסון מגן עליהן ועל התינוק במשך ששת החודשים הראשונים לאחר הלידה. תופעות הלוואי של החיסון הן זניחות ובוודאי שאינן הרסניות או בלתי הפיכות.
קיימת סברה הטוענת כי הפעלת מערכת החיסון של האם באמצעות הזרקת חיסון נגד שפעת, יכולה להשפיע על מוח העובר המתפתח. החיסון מבוסס על כספית הקשורה בהפרעות נוירולוגיות-התפתחותיות כגון אוטיזם. יחד עם זאת, מדובר במחקרים חדשים שעדיין לא בוססו באופן סטטיסטי מוכח.
למעשה, טוענים המחקרים, הגורם הגנטי הוא החשוב. גם אם אישה חלתה בשפעת בזמן ההיריון, וילדה תינוק עם אוטיזם, עדיין אין זה אומר שיש קשר בין האוטיזם לבין השפעת. גורמים רבים אחרים עשויים להיות אחראים להתפתחות האוטיזם.
אבחון אוטיזם
ניתן לאבחן את האוטיזם אצל התינוק החל מגיל חצי שנה. אבחון מוקדם לסימנים העלולים להעיד על אוטיזם הוא בעל חשיבות עליונה. הסימנים לאוטיזם הם פסיביות יתר המתבטאת בחוסר עניין בסביבה, חוסר בכי, רתיעה ממגע, צמיחה מואצת של היקף הראש, העדר קשר עין ועיכוב בהתפתחות המוטורית.
יש לחזור ולהדגיש כי מדובר בממצאים ראשוניים בלבד שנמצאו על ידי עולם הרפואה. הפרשנות להם צריכה להיות זהירה מאוד, ובכל מקרה, יש להמתין למחקרים מורחבים נוספים שיאמתו את הממצאים לגבי הקשר בין שפעת במהלך ההיריון לבין הפרעה של אוטיזם אצל התינוק.
ראו גם: