בין אם אתם יזמים בנשמה ובין אם לא, אם יש לכם רעיון מוצלח לסטרטאפ שיהפוך את חייהם של ילדי הרצף לטובים, נעימים ופשוטים יותר, אז למה לא?
אנחנו קיבלנו הרבה השראה מד"ר אראלה פינס, זוכת המקום השני של האקוטיזם 2024, סבתא לנכד על הרצף שיצרה למענו ולמען שכמותו את Relaxelf – מכשיר, פטנט רשום, שנועד להפגת סטרס וחרדה אצל ילדים ומתבגרים על הרצף האוטיסטי תוך דקות ספורות.
אחת היוזמות המבורכות והסופר חשובות שצצו בישראל בשנים האחרונות עבור אנשים שאובחנו עם אוטיזם היא האקוטיזם.
זהו מיזם חברתי [עמותה רשומה] שמקדם פתרונות טכנולוגיים חדשניים לאתגרי האוטיזם השונים. מדובר ביוזמה שקמה לפני ארבע שנים על ידי רימון טובין – יזם ואיש טכנולוגיה, שהחליט לעשות שינוי עסקי וחברתי למען בנו יובל הנמצא על הרצף וילדים כמוהו.
השנה, התקיים האקוטיזם בפעם הרביעית בהשתתפות צוותים של עשרה סטרטאפים שעבדו נון סטופ, משך 28 שעות ברציפות ובלי שינה, במטרה ליצור ולייצר מרחב טיפולי לאנשים על הספקטרום האוטיסטי, המותאם להם אישית.
במקום הראשון זכה מיזם בשם Tik Tak של אמיתי קרני וגיא ברשף – צוות מומחים מעולם הבינה מלאכותית שלקח על עצמו להפוך את לוח התקשורת בו משתמשים ילדים על הרצף, לתוצר ויזואלי, שימושי ואנושי יותר.
Relaxelf יסייע להרגיע ילדים
למקום השני בתחרות הגיע מיזם מבטיח ומרתק בשם Relaxelf בהובלת צוות של שני יזמים מוכשרים מאד, בשנות השבעים לחייהם, רפי רמברנד, אבא לילד אוטיסט וד"ר אראלה פינס, סבתא לנכד אוטיסט.
השניים הציעו פלטפורמה הוליסטית לטיפול מותאם אישית ומעקב מדיד, נייד וחסכוני שיכול להוריד סטרס וחרדה תוך כ-5 דקות, והיא כוללת גם מכשיר להפחתת סטרס וחרדה המבוסס על מנגנון שמפעיל את מערכת העצבים המרכזית.
כבר בשנת 2022, ד"ר אראלה פינס, שלמדה רפואה ורופאת שיניים ועבדה למעלה מ-20 שנה עם ילדים בסטרס, הגתה את הרעיון למכשיר שיעניק פתרון יעיל להורדת הסטרס, המתח והחרדה אצל ילדים על הרצף.
"כסבתא שחוותה התקפי חרדה רבים אצל הנכד שלי ארי בן ה-10, ילד שאובחן על הרצף בתפקוד גבוה, הבנתי שאני חייבת למצוא פתרון ממשי להורדת סף החרדה" מספרת אראלה שמקדישה לפיתוח הרעיון 24/7 מזמנה וכשרונה.
"אני משקיעה את מלוא המרץ והכוח ומושקעת בפרויקט 29/15 אם היה דבר כזה, והכול כדי לעבוד על המכשיר הזה עד לכדי שלמות כדי שהוא יהיה בכל בית שיש בו ילד.ה על הרצף האוטיסטי, כאשר עד כה כבר יש לי עשרה מכשירי אב טיפוס שעובדים ומחוללים פלאים אצל ילדים מאובחנים באוטיזם".
מה בעצם המכשיר הזה עושה?
"בכל שנות הניסיון שלי עם הנכד ארי וגם בעבדותי כרופאת שיניים, הבנתי כמה ילדים על הרצף נמצאים במצבים של חרדה ולעתים אף חרדה קיצונית שגורמת להם לחוויות קשות. רציתי לייצר עבורם מכשיר ביופידבק אינטראקטיבי, שלמעשה עושה שימוש בנשימת מיינדפולנס כדי להוריד סטרס וחרדה, במיוחד אצל ילדים על הרצף האוטיסטי.
מדובר במכשיר פיזי שנראה ממש כמו שרוול שמכניסים לתוכו את שתי הידיים, הוא רך ונעים בחוץ ובפנים, בתוכו יש מעין שני בלונים שמתנפחים ומתכווצים ע"פ קצב הנשימה – כשהבלון מתנפח הילד שואף כשהוא מתרוקן הילד נושף.
הוא מסדיר את הנשימה שעוזרת לילדים להירגע ובמקביל הוא מעורר ומעודד את הגירוי של כל הסנסורים, את כל החושים של הילד כשהוא מרגיש מחובק בתך השרוול".
המכשיר מסייע לילדי הרצף להפחתת החרדות?
"רציתי לייצר מכשיר שיעזור להם בחיי היום יום שלהם ויפעיל את הסנסורים שלהם כי הרי לאחוז גבוה מילדי הרצף יש בעיות בנושא הוויסות החושי. בדקנו את המכשיר בקרב ילדי הרצף וגם אצל ילדים שפונו בעקבות מלחמת חרבות ברזל משדרות, וגילינו שהוא מוריד סטרס וחרדה במהירות של עד 5 דקות מרגע הפעלתו.
הוא למעשה מפעיל את עצב הואגוס – עצב הנמצא בגולגולת שתפקידו לעצבב איברים פנימיים בגוף ואת המערכת הפאראסימפתטית – אזור במערכת העצבים האחראי על פעולת ההרגעה וגורם לרגיעה מיידית.
יתרון נוסף של המכשיר הוא שהוא יכול להיות מתופעל על ידי הילד לבדו או דרך שיתוף פעולה בין הורה לילד, כאשר שניהם יכולים להיכנס יחד לשרוול ולנשום יחדיו וכך להורה יש עוד אמצעי נוסף בו הוא יכול לעזור לילד שלו ולהתחבר אליו".
סבתא גיבורה שבמקום לנוח ממציאה
אין ספק שאראלה, סבתא ל-9 נכדים, היא סוג של גיבורה ומודל לחיקוי עבור סבים וסבתות רבים שמוצאים עצמם באינטראקציה עם ילדים ואנשים על הרצף האוטיסטי.
במקום להנות מהזמן הפנוי שלה, לאראלה אין זמן פנוי כלל והיא מתקלטת בין המיזם שלה לשמירה על הנכדים ולתחזוקת הקשר עם הנכד האהוב ארי בן העשר.
"אני גאה במה שאני עושה, קודם כל מעצם היותי אישה ואין הרבה יזמיות כיום, בטח שלא בגילי. שנית, יש לי את העונג לשדרג את החיים של ארי, שאמר לי שהמכשיר שלי מפוגג לו את הפחדים ועוזר לו לישון בלילה טוב יותר, אז מה צריך יותר מזה?
בנוסף, הפכתי את מרום גילי ליתרון כי הרי זמן יש לי בשפע ואני לא איזה צעירונת שרצה אחרי סטרטאפ שנעשה באיזה מוסך אפלולי, יש לי זמן ואמצעים להגשים לאחרים חלום, לייצר משהו שיוריד את החרדה שלהם" מספרת אראלה בגאווה.
אראלה מעידה על עצמה שהיא סטרטפיסטית בנשמה, כשהמיזם שלה ה-Relaxelf יקר לה במיוחד וארי אמון על מלאכת השדרוג שלו.
"אני וארי נמצאים בקשר הדוק ומדברים בעצם על הכול כשיש ביננו קירבה ואהבה גדולה במיוחד. כשסיפרתי לו שהמצאתי מכשיר שעוזר לילדים כמוהו וגם לילדים בכלל, להתמודד עם חרדה וסטרס הוא שמח עד הגג והוא גם שותף מלא בעיצוב שלו, בבחירת הצבעים וכל הזמן חושב על שדרוגים ובוחן אותו כל הזמן.
יום אחד הוא אמר לי 'סבתא המכשיר הזה מפוגג לי את הפחדים' וסיפר שהוא עוזר לו להתגבר על הפחדים שמשתלטים עליו לפעמים, הסטרס הכי חזק ואז מכניס את הידיים למכשיר, עוצם עיניים, נושם ונרגע".
מה המסר שלך להורים, סבים וסבתות לילדים על הרצף?
"בסופו של דבר מי שמכיר הכי טוב את הילד.ה הם בני המשפחה הקרובה – הורים, סבים, אחים, ולכן אם צץ לכם רעיון לכלי עזר / מכשיר / אביזר מכל סוג שהוא שיכול לעזור להם אז לכו על זה.
בלי הרבה מחשבות או פחדים תתכננו, תשרטטו ותציעו עצמכם להאקוטיזם הבא או למשקיעים שונים, כי דווקא אנחנו – אותם אלה שמגדלים ילדים על הרצף, מאתנו תבוא הישועה בגלל שאנחנו מושקעים בנושא כל החיים.
אנחנו אלה שיודעים מה חסר בשוק ומה היינו רוצים שיהיה כדי להפוך את החיים של הילדים שאובחנו באוטיזם להכי טובים שיש! בכל גיל אפשר להתחיל ולהיות יזם ולהפוך את העולם למקום קצת טוב יותר".
קריאה נוספת: 3 אפליקציות מומלצות לילדים אוטיסטים