זוכרים שפעם היה עולם בלי טלפונים חכמים? כנראה שבקושי. הטכנולוגיה של העשורים האחרונים הפכה לכל כך נוכחת בכל היבט של חיינו, שקשה לדמיין איך התקיים עולם שלם בלעדיה.
האפליקציות השונות עוזרות לנו לתקשר אחד עם השני, לנהל את הזמן שלנו, ולשפר כמעט כל היבט אפשרי בחיים. בעשור האחרון נכנס גם עולם הבינה המלאכותית לחיינו והקפיץ את הטכנולוגיה הבסיסית בעוד כמה רמות.
התפתחויות אלו הגיעו באופן טבעי גם לעולם ילדי הצמי"ד (צרכים מיוחדים) וכיום אנו עדים ליותר ויותר פיתוחים טכנולוגיים חדשניים שיכולים לסייע באופן דרמטי לשיפור איכות החיים גם של ילדים אוטיסטים והוריהם.
לפניך סקירה אודות כמה מן האפליקציות המובילות בישראל עבור ילדים אוטיסטים, בתקווה שהשימוש באפליקציות יעזור לילדים להביע את עצמם טוב יותר ולנו, ההורים, לתקשר אתם בצורה חלקה יותר.
את האפליקציות אפשר לחלק לשני סוגים מרכזיים: אפליקציות לשיפור התקשורת ואפליקציות לניהול עצמי ולניהול משימות. שני הסוגים עוזרים לאוטיסט – ילד או מבוגר – למצוא מסלול עוקף לקשיים המרכזיים של ההפרעה – תקשורת וניהול עצמי.
טאצ'אט
טאצ'אט היא אפליקצית תקשורת מובילה בזירה העולמית, שעברה התאמה ייעודית על ידי צוות ישראלי במט"ח. האפליקציה מאפשרת לאנשים נטולי יכולת דיבור – לא רק אוטיסטים – לתקשר.
האפליקציה מבוססת על לוחות תקשורת בהם מאגר סמלים של מעל 10,000 סמלים בכל נושא הרלוונטי לחיי היומיום של המשתמש, כך שהיא מקלה עליו לבטא את רצונותיו. התוספת המשמעותית של הפיתוח הישראלי, הוא של לפחות 8 לוחות תקשורת ייעודיים לישראל, לעברית וליהדות – כמו האפשרות להטות פעלים לזמנים השונים, להטות שמות עצם ושמות תואר, לפי מגדר ולפי מספר, ולהשתמש בניקוד.
מעבר ללוחות הסמלים, האפליקציה עושה שימוש גם בדיבור סינטטי – כך שהמשתמש יכול לשמוע את כל מה שנכתב באפליקציה. ההתאמה לשפה העברית תבטיח שהילד ישמע שפה עברית תקנית.
האפליקציה מאפשרת העברת מסרים פשוטים מחיי היומיום של כל אדם בלחיצת כפתור, ויש בה גם אפשרות להרחיב את המאגר הבסיסי של הסמלים לכל משתמש, דרך הוספת תמונות ייעודיות. בפיתוח האפליקציה היו שותפות קלינאיות תקשורת ישראליות והיא מתאימה לאנשים ברמות תפקוד שונות.
מחיר: 899 ש"ח. אפשר להוריד את האפליקציה לשימוש באייפון IOS ונכון למועד כתיבת שורות אלה, האפליקציה טרם זמינה לשימוש במכשירים מבוססי אנדרואיד.
!Sequence it
אפליקצייה זו היא כלי המיועד לחיזוק ההבנה של תהליכים באמצעות פיצול של כל פעולה לתתי משימות ולרצפים של אירועים. כך למשל, צחצוח שיניים יפורק לכניסה לחדר האמבטיה, פתיחת הברז, מציאת המברשת, מציאת המשחה, וכן הלאה.
כך כל משימה מפורקת לתתי משימות, ומוצגת לאוטיסט לפי שלבים, בצורה ויזואלית, אודיטורית או משולבת. הפיצול הזה לא רק מעודד את המשתמש להשלים את המשימה בצורה מוצלחת, הוא גם מחזק הבנה של סיבה ותוצאה.
האפליקציה מאפשרת מעקב אחרי ביצוע כל שלב בדרך גרפית נוחה וידידותית. יש בה מספר דרגות קושי כך שניתן להתאים אותה לרמות תפקוד שונות ולגילאים שונים. כל זה מאפשר התאמה מקסימלית לילד הספציפי שלך.
הממשק מעוצב בצורה נעימה ולא מתיילדת, כך שגם בני נוער ובוגרים ירגישו נח להשתמש בו, והמעקב העצמי אחרי ביצוע כל משימה מחזק את תחושת המסוגלות העצמית של המשתמש.
!Sequence it פותחה בשיתוף מט"ח והיא מתאימה לציבור הישראלי. ניתן להוריד את האפליקציה לשימוש במכשירים מבוססי IOS של APPLE.
Tinytap
זוהי למעשה קהילה שיתופית, שאינה ייעודית לבעלי צרכים מיוחדים דווקא, ומשמשת הורים, יוצרים, ילדים ומורים. ניתן ליצור בה כמעט הכל – משחקים, אלבומי תמונות, ספרים, שיעורים, מצגות, פעילויות, חידונים וכל דבר שעולה על דעתכם וקשור לעולמם של ילדים.
כל אדם יכול לשתף את התכנים שהוא יצר והם פתוחים בפני כולם. היתרון הגדול של Tinytap לקהילת הילדים האוטיסטים הוא שהיא מאפשרת ליצור עבורם ממשקים ייעודיים לניהול עצמי או לניהול משימות וכן משחקים או תרשימי זרימה המפתחים את יכולתם התקשורתית.
ניתן להתאים כל משחק, סיפור או כל תוצר אחר באופן מוחלט לילד הספציפי שלכם עם תמונות, שמות, מילים, כינויי חיבה וכיוב'. חסרון מסוים באפליקציה הוא שאין על התכנים העולים בה בקרת איכות. כל אחד יכול להעלות כל דבר, ואתם תצטרכו לעשות עבודת סינון בשביל למצוא את מה שהכי מתאים עבורכם.
ניתן להוריד אותה לכל מכשיר – טלפון, טאבלט או מחשב ביתי, והיא מתאימה הן למכשירים מבוססי אנדרואיד והן למכשירים מבוססי IOS. האפליקציה אינה כרוכה בתשלום.
כאשר אתם מתאימים אפליקציות לילדכם, חשוב לזכור כי כל ילד הוא עולם ומלואו. האם מה שיעזור לו הוא הקלטת שמע, סרטון, או רצף תמונות?
האם האייפד אכן עוזר לו, או שמא הוא רק מסיח את דעתו מהמשימה, ומה שהוא צריך זה רק נייר ועט? התאמת אפליקציה לילדכם היא תהליך חשוב, והיא יכולה לשפר את חייו ואת חייכם בהווה ובעתיד.
כדי לעשות זאת באופן המיטבי, אנו ממליצים להיעזר באנשי המקצוע המומחים לעולם האוטיזם. קלינאית התקשורת שלכם למשל, תוכל לסייע בהתאמה הטובה יותר בלוחות תקשורת דוגמת טאצ'אט. מרפאה בעיסוק תתרגל את אפליקציות הניהול של ילדכם, ותעזור גם לכם להבין כיצד להשתמש בהם בצורה הטובה ביותר. בהצלחה!
קריאה נוספת: עוד אפליקציות שימושיות לילדים על הרצף