הילד שלך ישן יותר מדי?

יתר שינה או היפרסומניה הנה עייפות כרונית של ילד או מתבגר שנוטה להירדם במהלך היום, למרות שהוא ישן מספיק שעות בלילה.

התופעה של עודף בשינה נפוצה בקרב ילדים ומתבגרים אוטיסטים, אבל תופסת הרבה פחות "כותרות" ביחס למצבים נפוצים יותר של חוסר שינה.

שינה היא אחד מהחלקים הבסיסיים והחשובים ביותר בחיים של כל אחת ואחד מאיתנו. היא מאפשרת לגוף להתאפס לאחר אירועי היום שעבר ולהתכונן ליום הבא הלכה למעשה.

עבור רבים מהילדים והמתבגרים על הספקטרום האוטיסטי מתמודדים מול הפרעות שינה, שיכולות לגרום לבעיות במנוחה, הרפיה ורגיעה ולבעיות במנגנוני האיפוס של הגוף.

בעוד שלרוב מדברים על בעיות של מחסור בשינה אצל ילדי הרצף, והמחסור בשעות שינה מוגדר כבעיה המרכזית בין הפרעות השינה, חשוב לדעת כי ישנם לא מעט ילדים שישנים [הרבה] יותר מדי.

ישנן סיבות רבות לכך שילדים, בני נוער ובוגרים ישנים יותר מדי, אך ישנן גם דרכים בהן אנו יוכלים לעזור לילדים להתמודד עם הבעיה ולקבל את כמות שעות השינה הנדרשת להם, מה שמאפשר זמן מנוחה איכותית יותר הן לילד והן להורים ולסובבים איתו.

למה חלק מהילדים ישנים יותר מדי?

שינה מופרזת היא מצב הנקרא היפרסומניה. ישנן כמה וכמה סיבות פוטנציאליות לכך שילדים ומתבגרים אוטיסטים סובלים מהיפרסומניה.

בין הסיבות המרכזיות: סטרס ומתח, הפרעות ויסות חושי, פגיעה גנטית מוכרת, מצבים רפואיים או היבטים פסיכולוגיים.

מתח

כולנו חווינו מתח, בין אם ממצבים חברתיים או מחיי היומיום. עם זאת, רבים מהילדים האוטיסטים חשים תחושת סטרס מוגברת+ גם בשגרה, מה שמוביל לעייפות מוגברת ולהפרעות בדפוסי השינה, כולל תופעות של עודף שינה מופרז וקיצוני.

ויסות חושי

אין זה סוד כי רבים מילדי הרצף סובלים מהפרעות ויסות חושי ברמה משתנה. ריחות, מרקמים או רעשים בבית או בחדר השינה יכולים להשפיע על דפוסי השינה, לשנות את מחזור הערות-שינה ולהוביל לתופעות מתמשכות של עודף בשינה.

פגיעה גנטית

ישנן לא מעט פגיעות ותסמונות גנטיות מוכרות הגורמות לתופעות של הפרעות שינה אצל ילדים עם ובין השאר תסמונת פראדר-ווילי, תסמונת וויליאמס, תסמונת איקס שביר, פגיעה בגן PER2 ועוד רבות אחרות.

כך לדוגמא, אם פגיעה גנטית גורמת לגוף של הילד לייצר יותר מדי מלטונין, ההורמון שעוזר לישון, ייתכן בהחלט שהילד יבלה יותר זמן בשינה מהמצופה. הגנטיקה יכולה גם לגרום לייצור מופחת של מלטונין ומצב זה עלול לגרום להפרעות בקצב הצירקדי (שעון ביולוגי) ולהקשות על הילדים להירדם.

מצבים רפואיים

ישנם מצבים רפואיים רבים שיכולים להשפיע על רמת העייפיות של הילדים האוטיסטים.

אלו הם ארבעת המצבים הרפואיים הנפוצים ביותר שגורמים לעודף בשינה:

  • הפרעות שינה – הפרעות כמו דום נשימה בשינה, תסמונת רגל חסרת מנוחה ותנועות גפיים מחזוריות עלולות למנוע מנוחה מספקת ולגרום לילד לישון יותר מדי.
  • הפרעות נוירולוגיות – הפרעות נוירולוגיות מסוימות, כמו למשל אפילפסיה, יכולות להופיע כתחלואה הנלווית לאוטיזם ולהוביל לעייפות מוגברת אצל ילדים ומתבגרים.
  • אלרגיות – אלרגיות למזון הוכחו כמשפיעות על הקצב הצירקדי ועלולות להקשות על ההירדמות. מחקרים הראו כי יותר מ-12% מהילדים עם אלרגיות למזון חווים הפרעות שינה וביניהן, גם היפרסומניה.
  • תרופות – תרופות המשמשות לטיפול בבעיות בריאות אחרות יכולות לגרום לעייפות מוגברת אצל חלק מהילדים, במיוחד אם הן מיועדות לטיפול בהפרעות נפשיות או דלקות כרוניות.

כמה זה יותר מדי שינה?

אין מגבלת זמן ספציפית המגדירה כמה זה יותר מדי שינה או כמה שינה נחשבת למספיקה או מופרזת. זה משתנה מילד לילד ומאדם לאדם.

כפי שכבר הסברנו, צרכי השינה של כל אחד מאיתנו שונים וכך גם לגבי ילדים על הספקטרום האוטיסטי.

עם זאת, רוב המומחים מסכימים שחלון השינה האופטימלי הוא בין שבע לתשע שעות. כאשר ילדים ומתבגרים מתחילים לישון באופן קבוע מעבר לנקודה זו, הם מסתכנים בשינה מופרזת.

היבטים פסיכולוגיים

הוכח כי בעיות פסיכולוגיות משפיעות על השינה כמעט אצל כל אחד, והשפעה זו יכולה להיות גדולה יותר על ילדים ומתבגרים על הספקטרום האוטיסטי.

חרדה, דיכאון ושחיקה הוכחו כגורמים לעייפות מוגברת אצל חלק מהילדים. בנוסף, מצבים רפואיים פסיכולוגיים כמו הפרעה דו-קוטבית והפרעה אפקטיבית יכולים גם הם לגרום לילדים להזדקק ליותר שעות שינה.

חשוב לציין שצרכיו של כל ילד שונים. חלק מהילדים זקוקים ליותר שינה בעוד שאחרים זקוקים לפחות שעות, כך שמה שנחשב ומוגדר כבעיית שינה עלול לנוע על הספקטרום ולהשתנות.

כמה סימני אזהרה לשינה מופרזת כוללים:

  • הילד עייף כבר כשהוא מתעורר בבוקר
  • הילד ישן למרות צליל השעון המעורר ללא בעיה
  • הילד מתלונן על כאבי ראש כשהוא מתעורר
  • תחושת עייפות תמידית וחוסר רעננות ניכרת לעין

עודף שינה מסוכן לבריאות ולנפש

חשוב לדעת כי השינה המרובה כרוכה בין השאר גם בסיכונים בריאותיים ומובילה לירידה בכושר הגופני, מה שנקשר לעלייה במשקל, הפרעות מצב רוח, תופעות של דיכאון, ובמשך החיים גם למחלות לב ושבץ.

מעבר לכך, ההיפרסומניה משפיעה לרעה גם על היבטים אחרים בחיי היומיום של הילד. אחד הסימנים הבולטים הוא רמת אנרגיה נמוכה מאד בזמן שהילד ער.

ילדים ומתבגרים הסובלים משינה מופרזת חווים קשיים מוגברים ביכולות האקדמיות, בגן הילדים ובבית הספר.

עבור תלמידים בגילאי בית הספר, עייפות יתר נקשרה לעלייה בכמות האיחורים, ממוצע ציונים נמוך יותר ושיעורי השלמת לימודים נמוכים משמעותית.

כידוע, רבים מהילדים האוטיסטים אוהבים להיצמד לשגרה קפדנית, המעניקה להם נוחות והרגשת ביטחון. מספר מחקרים שבדקו את הנושא הוכיחו כי שיבושים בשגרת היום של הילד, עלולים להוביל לשיבוש בהרגלי השינה, לגרום לעייפות יתר ולעליה משמעותית של התקפי זעם קיצוניים.

עוד הוכח כי עודף בשינה משפיע על האופן שבו הילדים האוטיסטים מגיבים לאינטראקציות חברתיות, בעוד שמצבים חברתיים מצידם, עלולים להגביר את הלחץ של הילד, כפי שהסברנו, מה שמוביל בתורו להפרעות במצב הרוח ולהפרעות שינה – ביצה ותרנגולת.

במצבים שבהם הילדים האוטיסטים נמנעים לחלוטין ממצבים חברתיים, ניכרת אצל רבים מהם עליה בהשפעה של הפרעות נפשיות כמו חרדה או דיכאון.

ההפרעות הרבות הכרוכות ונגרמות משינה מופרזת עלולות להימשך לאורך תקופות ארוכות, מה שמוביל להתפתחות דפוסי שינה בעיתיים מאד לאורך הזמן.

מה עושים כשהילד ישן יותר מדי?

הדבר הראשון שחשוב לעשות כאשר מזהים הפרעות שינה, עודף או מחסור, אצל הילדים – הוא לפנות לרופא ולהתייעץ איתו.

למרות ששינה מרובה מדי עלולה להזיק לבריאותו של הילד ולשגרת חייו, ישנם כמה עקרונות חשובים וצעדים חכמים, שיכולים לסייע להתמודד מול היפרסומניה של ילדים אוטיסטים.

בהתאמה למצב של הילד, ניתן לנסות את השיטות הבאות:

  • לוח זמנים עקבי לשינה – התעוררות והליכה לישון באותה שעה בכל יום יכולות לעזור בקביעת דפוסי שינה ולהפחית בעיות שינה אצל ילדים אוטיסטים.
  • הימנעות מתנומות – הרגשת עייפות באמצע היום עשויה להיראות נפוצה, אך האם הילד מתרגל לתנומות במהלך היום, זה עלול להקשות על ההירדמות בלילה, ובכך לתרום עוד יותר להפרעות שינה.
  • פעילות גופנית – חשוב לעודד פעילות גופנית סדירה לאורך היום. פעילות גופנית מתוזמנת יכולה לעזור לגוף לזהות מתי הוא עייף, מה שיאפשר לילד להירדם בקלות רבה יותר. אנחנו ממליצים על יוגה לילדים.
  • הימנעות מאכילה מאוחרת מדי – למרות שחטיפי לילה הם פיתוי גדול לילדים, אכילה קרוב מדי לשעת השינה עלולה להקשות על ההירדמות ולהוביל לשינה גרועה לאורך הלילה.
  • יצירת סביבת שינה נוחה – בעיות בוויסות חושי עלולות לגרום לשינה מופרזת כאמור. ודאו כי חדר הילדים בטמפרטורה אופטימלית, עם רמת החשכה הרצויה ושקט יחסי. הקפידו על פיג'מה מתאימה, מצעים, כרית ובעיקר שמיכה. אלה עשויים להיות חשובים מאד לילד ולעזור לו לישון טוב יותר.
  • קנאביס רפואי – הורים ומטפלים רבים מתארים כיצד הטיפול בילדים הסובלים מעודף שינה והפרעות שינה אחרות הציגו שיפור משמעותי בעזרת טיפול בשמן קנאביס ותכשירים נוספים.
  • ניהול יומן שינה – מעקב אחר דפוסי השינה של הילד ביומן שינה קפדני יכול לעזור בזיהוי בעיות ספציפיות שעולות ולסייע מאד בהתמודדות מולן.
  • דיאטה – מסתבר רבים מהילדים האוטיסטים סובלים מבעיות עיכול ושינויים בדיאטה עשויים להקל מאד על הפרעות שינה ובכלל זאת גם על תופעות של היפרסומניה.

במקרים מסויימים, כאשר המדובר על היפרסומניה קשה, יכול והרופא שמטפל בילד ימליץ על שימוש בתרופות שיכולות לעזור להפחתת התסמינים של התופעה, ולרוב יהיו אלו תרופות ממריצות או תרופות נוגדות דיכאון לסוגיהן – הכל בפיקוח והמלצה רפואית המתאימה למצב התפקוד של הילד.

תמיכה בשינה בריאה

רבים מהילדים האוטיסטים סובלים מהפרעות שינה ברמה משתנה. חלקם ישנים מעט מדי בעוד אחרים עשויים לישון יותר מדי, ועייפות מופרזת זו יכולה להשפיע על חיי היומיום שלהם, ולהעצים את האתגרים איתם מתמודדים כל הילדים האוטיסטים.

כהורים ומטפלים עלינו לזהות ולאבחן את הסיבות השורשיות להפרעות השינה ולנסות לעזור לילדים להסתגל כמיטב יכולתנו. לעיתים, שווה בהחלט לפנות להדרכת הורים בנושא הרגלי שינה, שיכולה לעזור ולהרחיב את האופקים שלנו ולהקנות הרבה ביטחון.

הסיבות יכולות להיות גנטיות, מצבים רפואיים וטריגרים פסיכולוגיים, או שילוב של כמה גורמים, אבל משהו תמיד מהווה את הגורם המאלץ את הילדים להתמודד גם עם בעיות של עודף בשינה.

ברגע שזיהיתם סימפטומים ראשונים, פנו להתייעצות עם הרופא בקופת החולים ומטפלים אחרים המכירים את הילד. ישנן כמה וכמה אפשרויות לטיפול המפחית את תסמיני התופעה באופן משמעותי, וחשוב מאד לעזור ולתמוך בילד, שכן חוסר טיפול עלול להוביל להתפתחותם של דפוסי שינה מורכבים מאד.

לנו, כהורים וכמי שנמצא עם הילד בבוקר כשהוא מתעורר ובלילה, לפני שהוא הולך לישון, יש כלים רבים שבעזרתם אפשר, גם אם לא לרפא את התופעה, להקל מאד על תסמיני עודף שינה ולתמוך בילד.

קריאה נוספת: טיפולי הידרותרפיה לילדים אוטיסטים

אוטיזם אונליין