ניתן לקבוע כי שינה לא רצופה ויקיצות תכופות במהלך הלילה הנן מנת חלקם של אוטיסטים רבים ובמקרים רבים אף מחמירות תסמינים של אוטיזם. נתונים אלו הוכחו כבר לפני שנים רבות במסגרת מחקר גדול ומקיף, שאישר כי ילדים המאובחנים עם אוטיזם סובלים מנדודי שינה ואיכות שינה ירודה יותר בהשוואה לילדים אחרים.
משפחות עם ילדים אוטיסטים עושות מאמצים כבירים בניסיון לשיפור איכות החיים בבית, באמצעות מגוון שיטות המותאמות למצב ולצרכים המיוחדים של הילד.ה. אחד התחומים שזכו לתשומת לב רבה יחסית לאורך השנים, הנו הפרעות השינה של ילדים על הספקטרום האוטיסטי.
במשך 20+ השנים האחרונות פותחו כמה וכמה שיטות הדרכה המיועדות להורים לילדים אוטיסטים, שיטות שיישומן מוביל לרוב לשיפור משמעותי בהרגלי השינה של הילד.ה.
במהלך חודש ספטמבר 2013 התפרסמו ממצאיו של מחקר מעמיק ומעניין, שבדק את הקשר בין הפרעות שינה לאוטיזם והעלה כמה וכמה נקודות שחשוב להורים להכיר.
ילדים אוטיסטים ישנים פחות
החוקרים השוו מידע שהתקבל מ-39 ילדים שאובחנו עם אוטיזם מול נתונים שהתקבלה מלמעלה משבעת אלפים ילדים אחרים [שאינם מאובחנים על הספקטרום] במערב אנגליה.
הורי הילדים שהשתתפו במחקר ענו על מגוון שאלות לגבי הרגלי השינה של ילדיהם מגיל חצי שנה ועד גיל 11.
הבדלים ברורים בדפוסי השינה החלו להתגלות בקרב הילדים האוטיסטים סביב גיל שנתיים והמשיכו עד גיל 11 וכל הנראה גם לאחר מכן. במהלך 9 שנות הילדות שנבדקו במסגרת המחקר, נמצא כי הילדים המאובחנים על הספקטרום ישנו במצטבר הרבה פחות שעות בלילה בהשוואה לילדים בני גילם.
הילדים האוטיסטים נטו להירדם מאוחר יותר בלילה ולהתעורר מוקדם יותר בבוקר, בהשוואה להרגלי השינה של בני גילם. פער השינה הגדול ביותר עמד על ממוצע של שלושת רבעי שעה בלילה והתרחש בין גיל 6 לגיל 7.
יותר הפרעות בשינה
ממצאי המחקר מלמדים כי ההורים לילדים אוטיסטים מדווחים כי הילד.ה מתעורר/ת 3 או יותר פעמים בלילה באופן שגרתי.
דוגמא: 10 מתוך 10 ילדים אוטיסטים בגיל מתעוררים 3 פעמים+ בלילה – לעומת ילד 1 מתוך 50 שאינם מאובחנים עם אוטיזם.
שינה שאינה רצופה משפיעה על כל בני המשפחה ומקשה על הילד.ה להתפתח, להתרכז, להתמודד וללמוד. הפרעות השינה במשפחות עם ילדים אוטיסטים פוגעות באיכות החיים של כל בני המשפחה.
עוד עולה מהמחקר כי רוב ההורים לילדים אוטיסטים מודעים היטב לעובדה לפיה השינה הנה רכיב חשוב ברווחת הילד, בריאותו הפיזית והנפשית, כמו גם לשיפור איכות החיים של כל בני המשפחה.
רוב ההורים שהשתתפו במחקר דיווחו כי קשה לילד.ה לחזור לישון באמצע הלילה והצורך לסייע לילד.ה להירדם מקשה מאד על ההורים.
הדרכה להורים – הרגלי שינה לילדים
ההורים לילדים אוטיסטים שדיווחו על הפרעות שינה קיבלו במסגרת המחקר הדרכה מיוחדת – אחד על אחד – בנושא הקניית הרגלי שינה לילדים.
ההורים האחרים עברו הכשרה קבוצתית במשך כארבע שעות. התוצאות הראו כי הילדים האוטיסטים פיתחו הרגלי שינה טובים יותר, ויכולת התפקוד שלהם השתפרה באופן משמעותי במהלך היום בזכות ההדרכה שקיבלו הוריהם.
ההורים שקיבלו הדרכה אישית ציינו במפורש תחושה מוגברת של אמון מוגברת וציינו כי הם חשים שיפור ביכולות התפקוד שלהם כהורים. ההורים ציינו כי הם וילדיהם מיישמים את השיטות החדשות שלמדו באהבה וכי כולם מרגישים מרוצים יותר, גם הילדים וגם ההורים ושאר בני המשפחה.
הדרכת ההורים סיפקה להורים כלים מעשיים ושימושיים לשיפור הרגלי השניה של הילד.ה במהירות רבה. בין השיטות היעילות שההורים יישמו: תזמון ברור של לוח זמנים, הגבלת זמן מסך, טלפונים וטלוויזיה, בכלל ובשעות שלפני השינה בפרט. הפחתת צריכת מזון ומשקאות המכילים קפאין.
יצירת שגרה של "הרגלים טובים" במהלך היום ולפני השינה הקלה על ההורים ליישם את הכלים שניתנו להם במסגרת המחקר.
מחקר נוסף אישר: ההורים יכולים לשנות
קבוצת רופאים ביקשה לבדוק את ממצאי המחקר הנ"ל, והם ערכו מחקר משלים שביקש לבדוק את מידת האפקטיביות של הדרכת ההורים בעניין הרגלי שינה. כתב העת לאוטיזם והפרעות התפתחותיות פרסם את תוצאות המחקר המעניין.
המחקר הוכיח, שוב כי הדרכת ההורים שיפרה באופן משמעותי את הרגלי השינה של הילדים, הפחיתה תחושות חרדה במהלך שעות היום, הורידה את עוצמה והפחיתה מינון של התקפי זעם, הגבירה את המיקוד והריכוז ושיפרה את איכות החיים.
רוב מוחלט מההורים שעברו הדרכה דיווחו כי קיבלו כלים מעשיים, הדרושים לשיפור איכות השינה של הילדים. ההורים ציינו כי למדו להשתמש בכלים שקיבלו בהתאם לצרכי המשפחה, כאשר כל משתתפי המחקר דיווחו כי הם מרגישים נחושים ומאושרים יותר בזכות ההדרכה והכלים שניתנו להם.
החוקרים, בשני המחקרים המקבילים, ציינו כי הם מקווים להמשיך בסדרת מחקרים נוספים בנושא החשוב, על מנת לכוונן את תוכנית הלימודים בנושא הפרעות השינה ולייעל אותה ככל שניתן.
קריאה נוספת: אוטיזם והפרעות שינה