מחקר מעניין שהתפרסם לפני שנים בכתב העת היוקרתי Current Biology, מצא כי חוש הריח של אוטיסטים שונה, כמעט תמיד, מחוש הריח של כלל האוכלוסיה.
עד לפרסום המחקר היה ידוע כי ילדים המאובחנים עם אוטיזם בדרך כלל לוקים ברמת רגישות חושית שונה, מופחתת או מוגברת, לעומת ילדים בני אותו גיל מכלל האוכלוסייה, כאשר הדגש הנו על חוש הראייה, המישוש והשמיעה.
במחקר, אותו ערכו חוקרים ממכון וייצמן, נמצא כי התגובות של הנבחנים האוטיסטים לריחות, שונות מהתגובות של משתתפים שאינם מאובחנים. ראוי להדגיש כי במחקר לקחו חלק 36 ילדים בלבד.
להכיר את חוש הריח של האוטיסטים
על מנת לבחון את רמת הרגישות של משתתפי המחקר לריחות, תכננו החוקרים מתקן מיוחד אליו החדירו צינורית קטנה, דרכה הזרימו את הניחוחות השונים לכיוון האף של הנבדק.
שמונה עשר ילדים שאינם מאובחנים עם אוטיזם שאפו במשך זמן ארוך ריחות נעימים, כמו לדוגמה ריחות של שמפו מבושם או ורדים רעננים ואילו ריחות בעלי ניחוח לא נעים כמו לדוגמה ריחות של דגים רקובים או חלב חמוץ.
הריחות הלא נעימים גרמו לילדים לצמצם את הנשימה כפי יכולתם.
בקבוצת הניסוי השתתפו, כפי שציינו, שמונה עשר ילדים אוטיסטים ובניגוד לקבוצת הביקורת, התברר כי בקבוצת הניסוי לא נמצאו שינויים בנשימה כאשר הילדים האוטיסטים נחשפו לריחות שונים, גם לא לאותם ריחות לא נעימים שעוררו תגובה בקרב הילדים הלא מאובחנים.
ממצאי המחקר העלו תמונה מפתיעה לפיה קיימת התאמה של שמונים ואחד אחוזים סך הכול בין הנבדקים שלא הגיבו בצורה שונה לריחות השונים לבין הנבדקים האוטיסטים.
החוקרת הראשית שהובילה את המחקר מסבירה כי ההרחה היא מעין תגובה המתבצעת באופן חצי אוטומטי, כלומר מדובר בתגובה שאינה מחייבת מתן תשומת לב.
כמו כן נמצא כי ילדים אוטיסטים בתפקוד נמוך צריכים להמשיך ולשאוף אוויר במשך זמן רב יותר על מנת שיהיה באפשרותם לזהות ריחות.
אמנם על מנת שניתן יהיה להשתמש בממצאים לצרכים יישומיים יהיה צורך בביצוע של מחקרים נוספים ומשלימים. בכל מקרה ולאו רממצאי המחקר, סביר שבעתיד הלא רחוק ניתן יהיה להסתייע במבחני ריח לצורך אבחון אוטיזם, אפילו בגילאים צעירים מאד שהחל מכמה חודשים.
מחקרים נוספים נדרשים בין היתר על רקע העובדה שהגיל הממוצע של משתתפי הניסוי במכון ויצמן היה 7 שנים. לפיכך חשוב לבחון את ההתנהגות של פעוטות ותינוקות במבחני ריח דומים. כמו כן, חשוב להגדיל באופן משמעותי את קבוצת המחקר ולאסוף נתונים לגבי אוכלוסיה מגוונת.
המחקר של החוקרים ממכון ויצמן זכה להדים בתקשורת העולמית החל ממועד פרסומו, בשנת 2015. לאחר פרסום המחקר, התראיין לרשת החדשות האמריקאית CNN לא פחות מסגן נשיא הארגון Autism Speaks ואמר שאמנם עדיין מוקדם מדי בכדי לקבוע כי השימוש במבחני חוש ריח יכול להוות כלי מעשי לאבחון של אוטיזם, אך בהחלט מדובר במחקר שמספק לנו ידע מסוים וחשוב בנוגע להשפעה של הלקות על חוש הריח.
שימו לב, שינויים בחוש הריח אצל ילדים אוטיסטים יכולים, במקרים רבים, להסביר גם אכילה בררנית והפרעות אכילה אחרות, הנפוצות מאד אצל ילדים אוטיסטים, בעיקר בשל העובדה שחוש הריח משפיע מאד על חוש הטעם שלנו.