טיפול שיניים לילדים עם אוטיזם

הגיע הזמן לקחת את הילד.ה לטיפול שיניים? עבור ילדים עם אוטיזם זו חוויה שונה לחלוטין, וישנן כמה נקודות חשובות שצריך לקחת בחשבון לפני שפונים לחפש רופא שיניים או רופאת שיניים המתמחים במתן טיפול לילדים אוטיסטים.

מי לא מפחד מרופא שיניים? בואו נודה על האמת רופא שיניים זה אחד מהסיוטים הגדולים של כולם – מבוגרים וילדים כאחד, ובמחילה מציבור רופאי השיניים. ההרדמה עם המחט הארוכה, הריחות, רעשי המכשירים, הליך הטיפול בו רופא השיניים חופר לנו בפה, מכשיר יניקת הרוק המעיק ואם כל זה לא מספיק, שהרי צריך להתמודד גם עם סבלנות – אותה סבלנות שבהשארת הפה פתוח לנצח.

אז אם זה קשה לכולנו, מה יגידו אותם ילדים על הרצף האוטיסטי, שגם ככה חיים עם רגישות יתר לכל ארסנל הפינוקים שרופא השיניים מציע – רעש, אור, כאב, חרדה ואי נוחות?

אז איך מתמודדים מול הפחדים האלה? איזה טיפול שיניים כדאי לבחור, איך מנגישים לילד את הטיפול ומכינים אותו ואת עצמכם לקראת טיפול השיניים שבפתח? איך בוחרים את הרופא הטוב ביותר, שמתמחה בטיפול בילדים אוטיסטים? ננסה לעשות קצת סדר במחשבות, שכן מלבד טיפול מניעתי כבר מגיל צעיר מאד – הכנה מוקדמת – היא הכלי היעיל ביותר להורים ולילדים שלפני הביקור אצל הרופא.

רופא שיניים זה פחד אלוהים לילד.ה עם אוטיזם

תחושת החרדה, הפחד והחוסר נוחות הקיימות בביקור אצל רופא שיניים מאפיינות כל ילד.ה ובמיוחד ילדים אוטיסטים, ולרוב גם ללא קשר למידת העצמאות של הילד.ה.

עששת, מחלות חניכיים, סתימה או עקירה – זה לא ממש משנה מה סוג הטיפול, כי בכל מצב הם יאלצו להתמודד עם הקשיים היום יומיים שלהם רק בעצימות גבוה יותר.

במרפאת השיניים, זה נראה ומרגיש אחרת: לקויות תקשורת בכלל ותקשורת מילולית בפרט, הסתגלות לסיטואציה חדשה ולא מוכרת, רעשים לא נעימים, מגע מציק, חוסר נוחות כללית, תחושת חנק בגלל המכשירים שבפה ותאורה חזקה ומעיקה.

טיפול אצל רופא שיניים מציב בפני הילדים התמודדות מיידית עם כל הפחדים האפשריים, כשאין להם כל דרך להימלט או להפסיק את זה באמצע, הם חייבים לעבור את הטיפול וזו תחושה של חוסר אונים וחרדה עצומה.

וכמובן, שמעבר לילדי הרצף עצמם, הטיפול אצל רופא שיניים מאתגר גם את ההורים וצוות המטפלים, שנדרשים לפתח סבלנות וסובלנות אין סופית כדי לצלוח את הטיפול.

אגב, נתוני מחקרים שבדקו אלפי ילדים אוטיסטים בגילאים צעירים, מצאו כי הילדים על הרצף סובלים מבעיות שיניים וחניכיים בשכיחות גבוהה ביחס לילדים בגילם, והסיבה העיקרית לכך היא ההורים.

מסתבר כי רבים מההורים חוששים ללכת עם הילד.ה לטיפול שיניים ולעבור את מה שנראה להם כסיוט, מה שמוביל להזנחה במצב השיניים של הילד.ה.

שיטות לטיפול שיניים בילדים אוטיסטים

רגע לפני שנצלול להתמודדות עם החרדה וההכנות לקראת הביקור המסויט הבא אצל רופא שיניים, כדאי להבין אילו שיטות טיפול דנטליות קיימות ונכונות עבור ילדים עם אוטיזם, בכל רמת תפקוד.

חשיפה הדרגתית

שיטת טיפול זו היא אחת הפופולריות ביותר עבור ילדים אוטיסטים. שיטה זו מבוססת על שיתוף פעולה הדרגתי שנוצר בין הילד לרופא – תחילה נערכת היכרות עם הרופא, אחר כך עם הקליניקה והמכשור הקיים, בהמשך הרופא מספר לילד במפורט על הליך הטיפול כולל הדגמות ולפעמים אף שימוש בסרטונים ומגוון אפליקציות מתקדמות, המיועדות לילדים על הספקטרום האוטיסטי.

אחרי שנבנה האמון ביניהם, רופא השיניים יתחיל את הטיפול על ידי שימוש בהרדמה מקומית באמצעות גז צחוק ואמצעי טשטוש אחרים כדי להקל על הילד את הליך הטיפול.

היתרון של גז הצחוק הוא גם חסרונו – הוא אמנם מטשטש את המודעות ומפיג חרדה, אך השפעתו חולפת באופן מידי ולעתים מהר מדי.

הרדמה מלאה

הרדמה מלאה נעשית במקרים הקשוחים יותר בהם הילד מסרב לשתף פעולה או אינו מסוגל לכך, משתולל ומסכן את הצלחת הטיפול והתקדמותו. היתרון שבהרדמה הכללית הוא שהיא מאפשרת לרופא להעניק את הטיפול הדרוש ללא הפרעות מיותרות ומונעת מהילד חרדה וסבל גדול.

החיסרון הגדול של הרדמה מלאה הוא שמדובר בתהליך שגוזל זמן רב של הרדמה, התעוררות והתאוששות, הוא הליך יקר וחייב להיות מבוצע על ידי רופא מרדים או רופא עם הכשרה להרדמה תך ורידית ולרוב יתבצע בבית חולים או במרפאות הערוכות לכך.

סדציה

אפשרות טיפול שיניים נוספת עבור ילדים אם אוטיזם היא שימוש בסדציה – סוג של טשטוש הכרה (לא הרדמה מלאה) המבוצע על ידי החדרת חומר הרגעה דרך הווריד, שתפקידו לנטרל את תחושת הכאב והזמן.

שימו לב שפעולה שכזו חייבת להיות מבוצעת על ידי רופא מרדים או לכל הפחות רופא שיניים שהוכשר לכך ויש לו את הציוד המתאים. הסדציה מתאימה לטיפולים ארוכים והיא אכן מפיגה כאב וחרדה ומטשטשת את תחושת הזמן, אך החיסרון הגדול שלה הוא שהיא לא תמיד משפיעה מיידית על המטופל.

קיימות עדויות רבות של הורים לילדים על הרצף המעידים כי כבר בהליך הטיפול הראשוני, הילדים היו ערניים לגמרי ואף נאבקו ברופא.

היפנוזה

ולא, אין המדובר על רופא שמראה לילדכם חפץ זז ומהפנט אותו כמו בסרטים, אלא על טכניקה שהוכחה כיעילה בטיפול שיניים, שגורמת למטופל להיות רגוע במהלך כל הטיפול.

ההיפנוזה עוזרת להתגבר על פוביה דנטלית ומפיגה מתחים, חרדות וכאב, כאשר החיסרון המרכזי שלה היא הזמן – מדובר בתהליך הדורש מומחיות, מיומנות ויצירת אמון מוחלט של הילד במטפל.

אוטיזם, רופא שיניים, חרדה – איך מתמודדים?

למרות החרדה המובנת והברורה הזו מרופא השיניים, יש כמה דרכים אופרטיביות בהן תוכלו לפעול כדי להקל על החרדה, שלכם ושל ילדכם, ולהפוך את הטיפול לחוויה חיובית והרבה פחות טראומטית עבורכם ועבור הילד.ה.

ביקור מקדים במרפאה

מומלץ לערוך ביקור מקדים במרפאה, ללא הילד, בטרם התור המיועד כדי שתוכלו להתרשם מהתחושה, הצבעים, העיצוב, האווירה ולבחון האם הקליניקה ידידותית מספיק עבור הילד.

אחרי שקלטתם את על המכשולים שעשויים לצוץ במהלך הטיפול במרפאה הספציפית, תוכלו להבין כיצד למגר אותם בעת הטיפול או לכל הפחות להכין את הילד לקראת הצפוי לו.

רופא מומחה לטיפול בילדים אוטיסטים

הדבר הכי חשוב שכדאי לתת עליו את הדעת הוא בחירת הרופא. עוד לפני הטיפול כדאי לבדוק האם יש לרופא השיניים ניסיון ומומחיות בטיפול בילדי הרצף.

לאחר מכן רצוי לפגוש אותו פנים מול פנים, להחליף עמו כמה מילים ולבדוק את מידת סבלנותו והאמפתיה שלו לסיפורכם ולכם. אתם יכולים גם כמובן להתרשם ולבדוק בפורומים השונים מידע והמלצות/דיס המלצות על רופא כזה או אחר ולנסות להבין מיהו האחד שמתאים לכם.

כנ"ל לגבי בחירת המרפאה. תגללו, תחפשו, תתעייצו עם הורים מנוסים, תראו תמונות ורק אז תלכו פיזית לבדוק את המרפאה עצמה. כמובן שכדאי לבחור במרפאת שיניים שיש בה אווירה נינוחה ונעימה, צבעים מרגיעים, תאורה מלטפת כמה שניתן ובידוד רעשים סביר והעיקר שהאווירה בה תתאים לצרכיו של הילד.

הכנת הילד לקראת הטיפול הקרוב

מומלץ לדבר עם הילד ולהכין אותו לקראת המפגש עם רופא השיניים, לספר לו מה צפוי לקרות בטיפול, במה מטפלים, איך מטפלים ובאילו מכשירים הוא משתמש.

רצוי גם להראות לילד סרטונים או תמונות של המכשירים עצמם וכמובן לדברר לו את הטיפול בטרמינולוגיה הנכונה – בלי מילים כמו כאב, יכאב, לא נעים או כל מילה אחרת שתכניס לו מחשבות שליליות לראש.

ליווי צמוד לאורך כל הטיפול

חובה שאחד ההורים יהיה עם הילד במשך כל הטיפול. הילד ירגיש בטוח ונינוח יותר עם ההורה לצידו לאורך כל הטיפול ורצוי לדבר על כך מראש עם רופא השיניים כדי שהכול יהיה צפוי ונהיר.

אמצי הסחה

ישנם אמצעי הסחה רבים שתוכלו להיעזר בהם במהלך הטיפול על מנת שהטיפול יעבור חלק ונעים יותר עבור ילדכם. שימוש במוסיקה, משחקים, ליצן רפואי וכל מה שאתם יודעים שיסיח דעתו של ילדכם, גם אם זה ידרוש מכם לשים כובע של ליצן בעצמכם.

גז צחוק

אחת השיטות להרגעת המצב היא כאמור שימוש בגז צחוק – תערובת של תחמוצת חנקן וחמצן שמוזרמת על ידי מסכה לאף הילד לאורך כל הטיפול. ככל שריכוז גז הצחוק גדול יותר כך הילד מקבל תחושה של רוגע, נינוחות ואופוריה במהלך הטיפול.

הטיפול באמצעות גז צחוק אינו מתאים לכל ילד, וחשוב להתייעץ בנושא עם רופא השיניים ולפעול מתוך היכרות עם הילד שלכם. רבים מהילדים האוטיסטים עשויים לגלות התנגדות רבה להמצאותה של המסכה ממנה זורם הגז, בעת המגע של המסיכה עם הפנים.

חיזוקים חיוביים

לא משנה כמה הטיפול קשה עבורכם, לא לשכוח לתת לילדים חיזוק חיובי לאורך כל הטיפול. כמה שיותר מחמאות והבעת הערכה לילד שהוא מתנהג יפה במהלך הטיפול וכמה שהוא חזק וגיבור שהוא משתף פעולה עם הרופא והצוות שלו.

אפשר כמון גם לסכם על ילדי הרצף על מתנה / צ'ופר שהם יקבלו בסוף הטיפול – משהו שהם יוכלו לחשוב עליו ולצפות לו בסיום הטיפול.

הילד ואתם: תגיעו מוכנים

מעבר לכל חשוב שתעשו מראש עבודת הכנה עם הרופא / צוות המרפאה כדי שתבינו כל מה שעומד לקרות, והכי חשוב זה לא להתבייש ולשאול את השאלות הנכונות.

האם יש לרופא עצמו יש ניסיון ומומחיות בטיפול בילדים אוטיסטים? האם המרפאה מותאמת לילדים עם אוטיזם – עוד סיבה מצויינת לבקר במרפאה לפני הטיפול ולהתרשם בעצמכם?

בידקו עם הרופא באילו שיטות טיפול הוא נוקט בעת הטיפול בילד על הספקטרום האוטיסטי? תשאלו ותתייעצו עם הורים לילדים אוטיסטים שכבר חוו את החוויה של טיפול שיניים עם ילדם, שכן המשפט "אין חכם כבעל ניסיון" משמעותי שבעתיים לפני טיפול שיניים לילדים אוטיסט.

תקראו, תחקרו, תבררו, דברו עם הורים ואנשי מקצוע שמכירים את הילד, עד שתדייקו את רופא השיניים והמרפאה שמתאימה לילד שלכם כדי שחווית טיפול השיניים תיצרב בראשם כחוויה חיובית ונעימה ולא כסיוט אחד גדול.

קריאה נוספת: קלינאות תקשורת חשובה לילד.ה שלך!

אוטיזם אונליין