שיטת הטיפול C.A.T משנה את אופן הגישה הטיפולית ביחס לתסמיני אוטיזם. בבסיס השיטה העיקרון שתסמינים התנהגותיים המזוהים עם אוטיזם עלולים להיגרם כתוצאה מחוסרים תזונתיים ובעיות מטבוליות.
המפתח להפחתת התסמינים ולשיפור איכות החיים הוא באמצעות בדיקות מעבדה מקיפות שלאחריהם נבנה פרוטוקול טיפול אישי המבוסס על השלמתם של ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו. ויש מאחורי זה סיפורים אישיים מרגשים מאוד.
הורים המתבשרים שהילד שלהם אובחן על הרצף האוטיסטי מתארים פעמים רבות תחושה ראשונית של הלם. הרגשה שהשמיים נפלו עליהם והידיעה שסדרי העדיפויות חייבים להשתנות מעכשיו.
לאחר שההורים ובני המשפחה מעכלים את המצב החדש, מתגבשת אצלם מחשבה אחרת, שתלווה אותם כל החיים.
המחשבה נובעת מהעובדה שהם יעשו כל מה שביכולתם על מנת לסייע לילדם להתמודד ולשפר את איכות חייו.
סיפורה של אמא
זהו המקרה של רוקחת וכימאית אשר התבשרה, יום בהיר אחד, שבתה אגם סובלת מאוטיזם. גם בה המחשבה היכתה וזה לא שלא היו סימנים מקדימים. בגיל שנה ושבעה חודשים, היא הרגישה שבתה האהובה אינה כתמול שלשום.
"הניצוץ אצל אגם פשוט כבה. מילדה שמחה וסקרנית, שהתפחתה היטב, היא החלה להתנהג אחרת. היא בהתה באוויר, בעטה בחפצים, לעסה ניירות והתעלמה ממני. לא הכרתי אותה. כל קשר בינה לבין הילדה שגידלתי היה נראה לי מקרי" היא מספרת.
נקודת המפנה
האבחון שבוצע לילדה הצביע על אוטיזם בתפקוד נמוך. האמא, כבעלת השכלה מדעית החליטה לנסות לרדת לשורש הבעיה.
לאחר שטיפולים התנהגותיים לא סייעו ומצבה של הילדה המשיך להידרדר, חשבה האמא על שינוי כיוון. משהו במסלול החיים המקצועי שעברה, הכולל תואר ברוקחות, תואר בכימיה ולימודי תעודה בפסיכיאטריה ונוירולוגיה גרם לה לחשוב שנדרשת התבוננות שונה לחלוטין על הבעיה.
היא קיוותה שתשובה כלשהי תסתתר בתוצאות מדדי בדיקות מעבדה שערכה לבתה. אולם גם היא הופתעה לגלות עד כמה המדדים היו חריגים. דגימות הצואה, השתן, השיער והדם, שנשלחו על ידה למעבדות מובילות בעולם, הצביעו על תהליכים מטבוליים לקויים וחוסרים תזונתיים חמורים.
מצבה השתפר פלאים בזכות הטיפול הייחודי
האמא בנתה עבור בתה פרוטוקול טיפולי שלם, שהתבסס על השלמת החוסרים התזונתיים תוך שימוש בחומצות אמינו, מינרלים וויטמינים. התוצאות היו מרשימות. תוך חודשים ספורים מצבה של החל להשתפר. ובסופו של התהליך, ועדת מומחים החליטה שהיא אינה מתאימה עוד להיכלל על הספקטרום האוטיסטי.
המקרה שינה את עולמה של האם. כאישה מאמינה, היא ראתה זאת בתור סימן. היא התפטרה מעבודתה כרוקחת וכמנהלת הדרכות ברשת בתי מרקחת פרטיים והקדישה את הקריירה שלה לשיפור איכות חייהם של ילדים על הרצף האוטיסטי באמצעות שיטת C.A.T שפיתחה: "אני מאמינה שהקדוש ברוך הוא העניק לי את הייעוד הזה. אני מבצעת זאת מדם ליבי, בגלל החוויה שעברתי וסיפורי האישי".
מהי שיטת C.A.T וכיצד מסייעת לילדים על הרצף האוטיסטי?
שיטת C.A.T (Customized Autism Treatment) פועלת על פי העיקרון שמגדיר כי בעיות מטבוליות קשורות קשר ישיר לתסמיני האוטיזם החיצוניים, לרבות אלו הנחשבים להתנהגותיים באופן מובהק. כך בקרב כל ילדים המאובחנים על הרצף בהם טיפלה התגלה מחסור בפרמטרים כחומצות אמינו, ויטמינים ומינרלים.
הפתרון המתבקש הוא תיקון התהליכים המטבוליים והשלמת החוסרים התזונתיים, אשר מסייע בהפחתת תסמיני האוטיזם ומשפר את איכות חיי הילדים ובני משפחותיהם.
הליך טיפול בשיטת C.A.T
תהליך הטיפול C.A.T מתחיל בפגישה ראשונה בנוכחות המטופל והוריו. במהלך הפגישה מתבצע תשאול מקיף לגבי המקרה, ההיסטוריה הרפואית של הילד והקשיים המלווים אותו בהווה.
לאחר התשאול, ממלאים הורי הילד שאלון מקיף הנוגע לתסמינים, לאורח חייו ולהתנהגותו. השאלון נוגע בתסמיני האוטיזם הספציפיים לילד, לרבות התקפי זעם, התבודדות חברתית, קושי ביצירת קשר עין, בעיות תזונתיות, קשיי הירדמות ואחרים.
תוצאות ההליך
תוצאות התשאול מובילות לבדיקות מעבדה נרחבות במטרה לאתר פרמטרים מעבדתיים הנמצאים בדם, בצואה ובשתן שאינם נבדקים כעניין שבשגרה במסגרת הבדיקות המתבצעות בקופות ובבתי החולים בישראל .
"תוצאות הבדיקות הכרחיות כאשר מדובר בילדים המאובחנים על הרצף שכן באמצעותן ניתן להסביר רבים מהתסמינים ההתנהגותיים. כל אחד יכול לבצע את הבדיקות, אולם האתגר והקושי הוא לנתח אותן ולהבין את תוצאותיהן לעומק – תהליך הנמשך שעות רבות ביחס לכל בדיקה. אין כאן קסמים." היא מסבירה.
"בזכות הכשרתי כרוקחת וככימאית, באפשרותי להרכיב מפה ביוכימית שלמה על סמך הבדיקות. בדרך זו אני מאתרת את הסיבות האפשריות לקיומם של תסמיני האוטיזם הנפוצים. קיימים הבדלים רבים בין ילד אחד למשנהו ואיתור המאפיינים הספציפיים הוא שלב חיוני בתהליך".
כך לדוגמה היא מתארת את הקשר בין העובדה כי ילדים רבים על הרצף האוטיסטי הם בעלי אכילה סלקטיבית לבין החוסרים התזונתיים המתגלים ובעיות ספיגה של ויטמינים ומינרלים העלולות להביא לאותה תוצאה גם כאשר התזונה באופן יחסי מאוזנת.
לתסמינים התנהגותיים רבים המזוהים עם אוטיזם יש בסיס פיזיולוגי או ביוכימי ואיתורם מגדיל את סיכויי ההתמודדות עם הבעיה. דוגמא לכך היא רגישות יתר תחושתית לצלילים ולקולות הגורמת גם צלילים בעוצמה בינונית להישמע עוצמתיים במיוחד. בעיה זו עלולה להיגרם כתוצאה מחוסר בויטמין B6.
בעיות שינה, המזוהות אף הן עם אוטיזם, נגרמות פעמים רבות עקב מחסור ב-Methylmalonic Acid ובמרכיב הפעיל Methylcobalamin האחראי על הפרשת המלטונין (המגדיר בין היתר את משך ואיכות השינה).
תסמין נפוץ נוסף המאפיין ילדים המאובחנים על הרצף הוא אכילה או לעיסה של חומרים שאינם אכילים כמו חול ונייר. תופעה זו עלולה להגרם בשל בעיה הידועה בספרות המדעית בשם "תסמונת פיקה" הנובעת ממחסור באבץ ובברזל.
הטיפול מפחית תסמיני אוטיזם ומשפר יכולות בקרב ילדים
יש להדגיש כי הטיפול מתמקד בניסיון להפחית את תסמיני האוטיזם ובשיפור היכולות. השינויים שמתחוללים בקרב מרבית הילדים מהווים עולם ומלואו עבור הילדים וההורים.
אחת מהאמהות שניסתה את השיטה היא אורית אם לילד בן 5.5 שנולד בלידה תקינה. בסביבות גיל שנה וחודשיים, החל בנה "להתנתק" ולהסתגר. הוא התקשה עם המוטוריקה העדינה וסירב לשתף פעולה עם הוריו. בגיל שנתיים הוא אובחן על הרצף וטופל במסגרת פרא-רפואית. "אתה מרגיש שהאדמה פשוט נפערת ואתה נופל לתוכה. אבל לקחנו את עצמנו בידיים, ואמרנו שמכאן אנחנו רק עולים", נזכרת אורית.
את הטיפול בשיטת C.A.T החלו ההורים כשבנם היה בן ארבע, במסגרת של גן תקשורת. אורית חשה שההתקדמות נקטעה וחיפשה דרכים נוספות לשפר את התפקוד. היא חקרה באינטרנט ונתקלה בשיטת C.A.T.
"הטיפול שינה לבני את איכות החיים. אני ובעלי רואים שיפור בריכוז שלו. הוא מווסת יותר, קשר העין שלו השתפר, יש פחות ניתוקים ובהיות. חלו שיפורים בהבנה, בדיבור ובתקשורת. אני יכולה לנהל איתו שיחה, להושיב אותו עם דף צביעה והוא מתחיל לכתוב ולצייר. כל כך כיף לראות את זה. לכן המסר שלי למשפחות במצב שלי הוא לחשוב מחוץ לקופסה. לא תמיד הפתרון נמצא מול העיניים. הטיפול עזר לבן שלי, ואני בטוחה שהוא יעזור גם לאחרים. על כן אני ממליצה עליו".
"אם ישנם גורמים שעשויים להפחית את תסמיני האוטיזם, להקטין את הסבל של הילדים ולשפר את איכות חייהם וחיי משפחותיהם, איתור שלהם הוא לא פחות מאשר מצווה", מסכמת אנגור, שמשימתה בימים אלו הינה לקיים מחקר מקיף בתחום. "חשוב לי להביא להורים שילדיהם מאובחנים על הרצף את הבשורה ולתת להם תקווה אמיתית".
הבהרה – אוטיזם אינו מחלה ומשכך מטרת הטיפול בשיטת C.A.T אינה לרפא אוטיזם אלא לנסות להפחית את תסמיני הלקות בהתאם לעקרונות הרפואה המשלימה. הטיפול אינו בא להחליף ייעוץ גנטי, ייעוץ רפואי, טיפול תרופתי או טיפול המבוצע על רופא. מטרת האמור בכתבה אינו להוות המלצה לצורך טיפול פרטני אלא לצורך הרחבת הידע האישי וההבנה הכללית בלבד.