אוטיזם היא הפרעה נוירולוגית המאופיינת בהעדר קשר עין הולם והבעת פנים מסויימת האופיינית להפרעה. במקרים רבים, האינטרקציה והתקשורת החברתית מוגבלות אצל הסובלים מאוטיזם. האדם עשוי להציג התנהגות חוזרת וחשיבה אובססיבית. קיים קושי בזיהוי ותגובה מתאימה לאותות רגשיים או מילוליים ונטייה מוגברת להתפרצויות.
מחקרים רחבי היקף מצביעים על כך שמוחו של אדם המאובחן כאוטיסט אינו מסוגל לתקשר עם עצמו בצורה יעילה בשל בעיות הנובעות מליקוי תקשורתי. בשנים האחרונות השימוש בנוירופידבק כטיפול באוטיזם תופס תאוצה ואף מציג תוצאות מרשימות רחבות היקף, אך מעטים שמעו עליו.
מהו הנוירופידבק?
טכנולוגיית הנוירופידבק משמשת לאימון ישיר של תפקוד המוח. באמצעות טכניקה זאת המוח לומד לתפקד בצורה יעילה יותר. טכניקה זאת מאפשרת שינוי בפעילות מוחית באמצעות מכשיר המספק מידע על המתרחש במוח. מטרת הנוירופידבק היא לשפר תהליכים התנהגותיים וקוגניטיביים הקשורים לפעילות המוח.
לנוירופידבק אחוזי הצלחה גבוהים וידוע כשיטה יעילה מאוד של אופטימיזציה של תפקוד המוח. נוירופידבק יכול לשפר את הפוקוס והזכרון, ניהול לחצים, שיפור שינה, הפחתת התמכרויות, כאב ושיפור כישורי הריכוז.
הליך הטיפול
הנבדק יושב מול מסך מחשב ובו זמנית פעילות מוחו נרשמת על ידי אלקטרודות המוצמדות לגופו תוך שמירה על עיניים פקוחות או סגורות לסירוגין. בתחילת הטיפול מוצמדות לאזור הקרקפת אלקטרודות שבאמצעותן ניתן להאזין לפעילות גלי המוח. האותות המוצגים על המחשב מעובדים על ידי אנשי מקצוע, המחלצים מידע על תדרי המוח. בהמשך, הנבדק מתבקש לבצע פעילות כגון קריאה, כתיבה, חישוב ומשימות נוספות.
אזורים רבים במוח מושפעים
אוטיזם היא הפרעה נוירו התפתחותית המאופיינת בהעדר קשר עין, הבעת פנים יחודית, הגבלה באינטרקציה חברתית, תקשורת והתנהגות החוזרת על עצמה. מחקרים מוכיחים כי הסימפטומים שמופיעים אצל הסובלים מאוטיזם הם תוצאה של תפקוד לקוי של אזורים רבים במוח. ממצאים אלו תועדו בהדמיות המשלבות EEG. הבעיות הנוירולוגיות נקשרו בד בבד עם הבעיות בקישור עצבי חריג ובמקרים מסויימים בחוסר קישור עצבי. אזורים מסויימים במוח אובחנו כבעלי תקשורת יתר ואזורים אחרים נצפו כמחוסרי תקשורת.
==> לפרטים נוספים ולהתאמת טיפול באמצעות נוירופידבק לחצו כאן
יתרונות
הליך זה מאפשר למטפלים לעקוב וללמוד בכל רגע נתון אחר סוג הפעילות המוחית המתרחשת במוח. מעקב זה נותן אינדיקציה אם מה שמתרחש הוא איטי או מהיר ביחס לפעולה המבוצעת על ידי הנבחן. טיפול באמצעות נוירופידבק מסייע בשינוי והכשרה של דפוסי פעילות המוח השונים ומאפשר יעילות בביצוע משימות. יתרון נוסף קשור לעובדה שהוא מאפשר למטפלים לתכנן מערך התערבות מתאימה.
הליך זה איננו פולשני ונעשה על ידי הצמדת אלקטרודות לאזור הקרקפת. בנוסף, אינו כרוך בתופעות לוואי שליליות. הטיפול מוכח כיעיל בפרק זמן קצר ביחס לשיטות טיפול אחרות. תוצאות הטיפול נשמרות ובמקרים מסויימים אף מעוררות שיפור במצב. יתרון חשוב נוסף מצוי בטווח הגילאים הרחב שמשרת הנוירופידבק, מילדים צעירים בגיל 4 ועד למבוגרים בכל גיל.
חסרונות
בניגוד לשיטת הטיפול התרופתית, השימוש בנוירופידבק ידוע בעלותו הגבוהה יותר. במסגרת הטיפול הפציינט נדרש להגיע למספר רב של מפגשים (20-40 מפגשים) לצורך ביצוע הטיפול ועל כן ידוע כגוזל זמן רב. יתרונותיו הם לטווח קצר והשפעותיו עלולות להופיע לאחר מספר חודשים מרגע התחלת הטיפול.
תוצאות הטיפול
אימון באמצעות שיטת הנוירופידבק עשוי להיות יעיל בספקטרום הפרעות אצל האוטיסטים אשר מכשיר את הדרך בה המוח מתקשר עם עצמו. התוצאות המושגות הן יכולת מעבר ללא הפרעות בפעילות המוחית, התמקדות מוגברת, שיפור במיומנויות חברתיות ופרגמטיקה חברתית, הגברת תחושת הרוגע וירידה בחרדה, שיפור תקשורת מילולית והבעה, הפחתה בהתנהגות חוזרת ושיפור במהירות העיבוד במוח.
==> לפרטים נוספים ולהתאמת טיפול באמצעות נוירופידבק לחצו כאן