לעשות הליכה? ליצור הצגה משותפת? לצייר או אולי לבנות פאזל? מה עושים עם הילדים ואיזה פעילויות מומלצות לילדים אוטיסטים ולכל בני המשפחה במהלך חופשת הפסח?
רגע לאחר ליל הסדר, חול המועד פסח מגיע ואתו באים ימי חופשה ארוכים, ילדים משועממים והורים גמורים. קבלו את המדריך השלם לחופשת הפסח, כדי שתוכלו להנות ולהפוך את החופשה לכייף של ממש, להיות שפויים ומאושרים.
חופשת הפסח כבר החלה וימי חול המועד מביטים אלינו באופק עם חיוך שטומן בחובו גם דאגה עצומה – איך עוברים את ימי החופש האלה בשלום ובשפיות וכיצד הופכים את 'העבודה הקשה' מול ילדי הרצף למהנה וקלה יותר ואת העבדות לחרות, כיאה לרוח החג.
וכמובן, שבצד המילים האופטימיות האלו, לקחנו בחשבון את מלחמת חרבות ברזל שעדיין נמצאת בשיאה ואת המתיחות עם איראן שלבטח לא ממש עוזרת לאף אחד מהצדדים לשמור על חיוביות ורוגע. אז למרות השעטנז המאתגר של חופש ומלחמה [2024] לקטנו עבורכם מגוון רעיונות וטיפים כדי שתוכלו להיכנס לראשם של ילדי הרצף, להפעיל אותם, להנות מהם ולהוציא מהם ומעצמכם את המיטב.
מדריך שכל כולו שפע של רעיונות על איך לצלוח את ימי החופש, להתגבש משפחתית, להכיר אותם מעט טוב יותר וגם את עצמכם וכמו שאומרים לעוף על החג עם חיוך גדול.
על הדרך סדרנו לכם גם זמן קפה המוקדש כל כולו להורים העמלים 24/7 , זמן שכולו שלכם בלבד כדי שתוכלו לנשום, להתאפס, לנוח ולזכור תמיד שהורה מרוצה על קפה נהדר 'יוליד' ילד מאושר, אם לא תדאגו לעצמכם, איש לא יעשה זאת במקומכם.
לחיי חג פסח שמח, שקט, מהנה ועמוס כייף של חירות נפשית אמיתית.
תמונות כדי שידעו למה לצפות: שומרים על שגרה בחג
חופשת פסח היא סוג של שובר שגרה עבור ילדים על הרצף האוטיסטי שעשויים להיות בחרדה מהמציאות החדשה הזו של חופשת פסח ולכן, רגע לפני הפעילות וכחלק ממנה, כדאי לייצר בבית סדר יום לחג.
לקיים רצף פעילויות בשעות קבועות בכל יום. לקום, לשחק, לצאת החוצה, לשחק במחשב, לראות טלוויזיה, לייצר זמן משחק ופעילות משותפת, זמן קבוע לארוחת ערב, שינה וכו'.
אחת הדרכים הכי חווייתיות ומוחשיות להנכיח את סדר היום שלכם היא על ידי תמונות וציורים – תמונות שמספרות מה קורה ומתי.
אפשר להפוך את נושא סדר היום להפנינג של ממש ולפעילות משותפת בה אתם והילדים מכינים ציורים המתארים את הפעילות היומית שלכם לפי חלוקת שעות, ניתן גם לשלב גזרי תמונות מעיתונים או אף להכין את הטבלה במחשב – באם מדובר בילד שמתחבר למסכים במיוחד. את התמונות/הציורים רצוי לסדר באופן בולט ונוח כדי שהילד יוכל תמיד לבדוק ולראות מה קורה ומתי.
טיפ – תנו לילד לבטא בציורים את הרעיונות שלו לגבי הלו"ז של חופשת פסח, תך כדי תאום ציפיות ביניכם בנוגע למה יקרה ומה לא, כדי למנוע אכזבה מיותרת בחופש.
משחקים מגבשים
משחקים הם אחד הדברים החשובים ביותר עבור ילדי הרצף, מבחינה תקשורתית, רגשית קוגניטיבית והם גם יסייעו לכם להתחבר לעולמו של הילד ולהכיר אותו קצת יותר טוב – לחדור לעולמו הפנימי דרך המשחק.
יש אינספור משחקים וכמובן שלכל ילד יש משחקים אהובים משלו שכדאי להכיר; משחקים פזיים כמו מחבואים, קפיצות, ריצה, משחקי כדור, משחקים תחושתיים כמו למשל בועות סבון, פלסטלינה, חול קינטי, בצק, משחקי קופסא והרכבה לסוגיהם: רביעיות, פאזל, מונופול, לגו, שח מט או משחק באביזרים שונים כמו: פנסים, בלונים, בובות וכל מה שעושה להם טוב.
מטרת המשחק היא בראש ובראשונה לקיים פעילות משותפת ולייצר חוויה רגשית עבור כל הצדדים, המשחק עצמו מעודד שתוף פעולה, יוזמה, תגובתיות, שיחה ומייצר זמן של ביחד שמאפשר להעמיק את הקשר.
טיפ – בתחילת המשחק, רגע לפני שאתם מגיבים/מעירים ומתחילים לשחק, קחו לעצמכם כמה דקות להתבונן על הילד, להיכנס לראש שלו ולהבין ממנו את חוקי המשחק ומהלכיו, איך הוא מעוניין שתשחקו אתו.
הצגות, קרקסים וסרטים ליום כיף
חופשת פסח וימי חול המועד מציעות מגוון מטורף של אטרקציות והצגות שמתאימות כמובן גם לילדי על הרצף האוטיסטי.
מפסטיבל חיפה להצגות ילדים שתוכלו למצוא בו מגוון שלם של הצגות שעשוי להתאים לילדכם, קרקסים צבעונים עם ליצנים ופעלולנים, האינטרנט עמוס בהצעות ואטרקציות מכל טוב הארץ ועליכם רק לבחור את מה שמתאים ותפור עבור ילדכם. ובכל מקרה ולא משנה באיזו הצגה או פעילות תבחרו, חובה לעשות הטרמה – הכנה מראש לקראת מה שעומד לקרות, לקראת הפעילות שבחרנו לעשות.
לפני שהולכים להצגה מסוימת אפשר למשל להראות לילדים סרטוני יוטיוב מההצגה/ המופע כדי שיבינו לקראת מה הם הולכים, כדי שהם יהיו מוכנים לקראת הבאות. וכנ"ל גם לפני הליכה לסרט, רצוי להראות להם את הקדימון כדי שיבינו האם הסרט רועש? האם יש בו הבזקים? אולי הוא מפחיד מדי?
טיפ – כדי להימנע ממפח נפש עבור כל הצדדים, כדאי לבחור את הפעילות שמתאימה לילד הספציפי שלכם. אם הוא למשל סולד ממקומות הומי אדם, אז המנעו מלקחת אותו להצגה גדולה והעדיפו הצגות מצומצמות הקיימות למשל בספריות, אם הוא לא אוהב הרבה רעשים ותזוזות אז כמובן שמקום כמו קרקס לא מתאים לו, ואם הוא מעדיף לראות סרט בבית אז ארגנו הקרנה ממש כמו בקולנוע עם פופקורן וחושך.
הצגה משותפת כדי להפליג בדמיון
יצירת הצגה משותפת היא אחת הדרכים הקיימות לחיזוק הקשר עם ילדי הרצף העוזרת, בין היתר, לפיתוח המיומנויות החברתיות שלהם.
דרך העלילה, הדמויות והחפצים בהצגה הם יכולים ללמוד על העולם והתנהלותו, על התנהגות אנשים, להביע רגשות שונים ולשתף חוויות מעולמם הפנימי.
בנוסף, פעילות כזו מגרה ומפתחת את הדמיון שלהם ומאפשרת להם לבטא את עצמם ואת רצונותיהם. ואיך תעשו את זה נכון? כדאי לבחור ביחד דמות אהובה, להתחפש לאותה דמות ולפתח את מהלך ההצגה ביחד – לבנות סיטואציה, להחליט על הסיפור והמסע שהדמות עוברת.
טיפ – חשוב לזכור שהתפקיד שלכם הוא לסייע לילד לבנות את העלילה, לתווך לו מה קורה כל רגע כדי שהוא יחליט איך הסיפור מתפתח, תנו לו את הכוח לבנות את הסיפור ולבטא עצמו כשאתם רק המובילים…
אומנות כביטוי למה שבאמת קורה בפנים
לא משנה מי אתה ומה אתה, אומנות לעולם תהיה כלי של ממש לביטוי רגשי, היא זו שמאפשרת לאנשים לסוגיהם וכמובן גם לילדי הרצף לבטא רגשות, מחשבות, פחדים וחוויות והיא גם דרך נפלאה להעביר את הזמן.
בין אם הם אוהבים לצייר, לפסל, לצבוע, עצם העיסוק באומנות עוזר בוויסות החושים, מרגיע, מחזק ומאפשר התפתחות אישית ורגשית! כדאי להצטייד בארסנל כלי היצירה לבחירת הילד ובהתאם לוויסות החושי שלו ואפילו ללכת לקנות יחדיו את הצבעים, הדפים, העפרונות, החומרים וכל מה שצריך כדי ליצור ולארגן לו פינת יצירה נעימה ומפתה, כזו שתגרום לו לשוב אליה ולהנות ממנה.
טיפ – גועש, פלסטלינה, דבק, לא משנה כמה זה מלכלך, העיקר שהוא יבחר יצירה שתבטא את עצמו ויוכל ל'עוף' עליה משך שעות עם עצמו או לחילופין לעשות יצירה משותפת ביחד אתכם.
ספורט קבוע לפחות פעם בשבוע!
כדאי להשתדל ולעשות פעילות ספורטיבית כלשהי לפחות פעם בשבוע כחוויה משפחתית לכל דבר ועניין! ריצה, שחייה, הליכה, ריקודים משותפים לשירים שהוא אוהב, ולמעשה כל פעילות שעוזרת לו להוציא אנרגיה שתרגיע את האי שקט והתזזיתיות, לווסת את עצמו ופשוט להנות.
טיפ – רצוי שתקבעו מראש זמן קבוע וספציפי בלו"ז שבניתם לחופש שמוקדש כולו לתנועתיות משותפת של הליכה או ריקוד וכל מה שיגרום לכם פשוט להנות יחד.
זמן קפה לעצמכם ולמענכם
אחד הדברים הכי חשובים הוא לקחת רגע לעצמכם! הילדים בחופש וגם אתם (כי ברב המקרים אין בררה) ובין אם תרצו בכך או לאו, אתם מבלים שעות על גבי שעות ביחד, בגיבושון המשפחתי הזה שמספק שלל אתגרים, מהמורות וגם עצבים וקשיים.
לכן חשוב ברמת ה-MUST, לקחת זמן התאוששות עם עצמכם – בין אם זה זמן קצר או ארוך, לשבת, לשתות קפה, לקרוא ספר, לראות סרטונים ביוטיוב, לצאת עם חברה טובה ובעצם כל מה שעושה לכם טוב וישמור על עצמכם ועל השפיות והכוחות שלכם.
טיפ – לקחת רגע ולנשום זה הדבר הכי טוב שתעשו עבור עצמכם ובזמן קפה הקפידו לא להיות זמינים, כי זה הזמן שלכם בלבד, לנשום ולעשות את מה שמתחשק לכם. הורה שמגיע לילד שלו אחרי זמן רגיעה, לעולם יהיה שלו יותר, מכיל יותר ובשפת הילדים טוב יותר!
קריאה נוספת: 6 מסלולי טיול מונגשים לחג הפסח