אוטיזם הינה הפרעה התפתחותית נוירולוגית, אשר מקורה לא ברור לחלוטין וההתבטאויות שלה משתנות מילד אחד למשנהו. ילדים ואנשים עם אוטיזם מאופיינים בהסתגרות מפני העולם ופיתוח עולם פנימי שאנו לא מסוגלים לראות או להיות חלק ממנו.
באופן כללי הסובלים מההפרעה צריכים השגחה צמודה וכן השקעה רבה של ההורים והמערכת מבחינת חינוך ופעילויות. נושא התזונה ידוע כבעל השפעה על מגוון תהליכים גופניים כאשר כל הזמן מתגלים דברים חדשים על כך מבחינת תזונה נכונה לילדים עם אוטיזם. כמו כן, ילדים אוטיסטים רבים סובלים מהפרעות אכילה ועל כן יש ללמוד את הנושא ובאופן כללי לוודא כי האוכל אינו חלק מהבעיה.
תזונה מיוחדת לילדים אוטיסטים
תסמונות הקשת האוטיסטית כוללות התבטאויות רבות מאוד של ההפרעה בילדים ובאנשים בוגרים, החל בתסמונת אספרגר, אשר נחשבת יחסית לקלה ועד מאפיינים קשים מאוד של ניתוק מוחלט וחוסר תפקוד. כך שגם שמבחינת תזונה נכונה לילדים עם אוטיזם או תזונה בכלל ניתן לראות קשת רחבה של מקרים, כולל ילדים אוטיסטיים שצורכים תזונה יחסית מגוונת ועשירה ועד ילדים שדבקים באדיקות באוכל מסוים מאוד – עד כדי אכילת סוג מסוים מאוד של עוגיות בלבד.
חשוב לציין כי רוב הילדים עם אוטיזם שומרים על תפריט די חד גווני של מאכלים מוכרים להם, כך שבכל מקרה לא מדובר על תזונה שתהפוך להיות מלאה ומגוונת במיוחד.
הסוכר והשפעותיו השליליות
ילדים רבים הסובלים מאוטיזם אוכלים מזונות בעייתיים ברמות חומרה שונות, מאכלים שבכל מקרה רבים מהם אינם מומלצים לילדים. למשל ג'אנק פוד על סוגיו הוא פעמים רבות בחירה מועדפת, גלידות וממתקים, משקאות מוגזים, לחם, חלב, מוצרים מעובדים עם הרבה סוכר ואף סוכר לבן נקי.
רבים מהילדים האוטיסטים סובלים מהיפראקטיביות או לחלופין חוסר אנרגיה (או שילוב של השניים). כך שמזונות אלו ברובם רק מחמירים את המצב ומקבעים אותו, מה שכמובן לא תורם לילדים ולהתקדמותם בתחומים אחרים בחיים.
סוכר מעובד, על סוגיו השונים (גם פחמימות "לבנות" הן סוכר פשוט), הוא בעייתי מאוד כי הוא מספק המון אנרגיה מיידית וגם נעלם במהירות. הסוכר הלבן ידוע כבעל השפעות שליליות רבות ועבור ילדים עם אוטיזם הסוכר פוגע ביכולת וויסות האנרגיה ולכן פוגם ביכולות הלמידה, ההסתגלות לתהליכים ושינויים וכן הלאה.
חלב ומוצריו
למרות שלחלב יש מוניטין חיובי ובריא בקרב רוב האוכלוסייה, למעשה הוא כולל גם כמה צדדים שליליים ואנשים רבים סובלים משלל בעיות בגללו. מבחינת תזונה נכונה לילדים עם אוטיזם במקרים רבים הפסקת מוצרי חלב גרמה לשיפורים מהותיים בתפקוד הילדים – כולל תחילת דיבור, שיפור של קשר עין וטווח הקשבה וכדומה.
רבים מתקשים לעכל את חלבון הקזאין שבחלב ויתכן שזה מקור לבעייתיות. השפעות דומות עשויות להיות לחלבון הגלוטן שנמצא בלחם ומוצרי חיטה בעיקר, גם בשעורה, שיבולת שועל ושיפון במידה פחותה. בהמשך לכך, במחקר נבחן הקשר שבין צליאק והפרעות על הרצף האוטיסטי.
הגשה מיוחדת ומשעשעת
המרכיב הוויזואלי של המזון כמו גם דרך הצעתו לילדים על הרצף האוטיסטי (ולכל הילדים למעשה) הם נושאים חשובים מאוד מבחינת תזונה נכונה לילדים עם אוטיזם. חשוב להגיש את המזונות הטובים כמו ירקות, פירות, דגנים מלאים וכדומה בצורה אטרקטיבית, משעשעת, מיוחדת ויצירתית על מנת למשוך את הילדים לטעום אותם.
כמו כן חשוב להמשיך להציע את הירקות והפירות ולעשות זאת תוך כדי משחק, בצורות שונות וכן הלאה. חשוב לא לוותר ופשוט להעלים את המזונות הגרועים בלי להחזירם, הילדים יוותרו בסוף, יטעמו ויבינו שירקות ופירות יכולים להיות טעימים.
לסיכום,תזונה נכונה לילדים עם אוטיזם היא נושא חשוב מאוד, התזונה משנה את מצבם של הילדים ומשפיעה במגוון היבטים. חשוב להפחית סוכר ומוצרים מעובדים, להמשיך להציע מאכלים בריאים ולעשות זאת בדרכים יצירתיות ומהנות, אך לאט ובהדרגה בהתאם להתקדמות הילד.
ראו גם:
צליאק והפרעות על הרצף האוטיסטי